[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
ESS9038 block diagram

reference:
https://benchmarkmedia.com/blogs/application_notes/inside-the-dac2-part-2-digital-processing
根據block diagram, PCM同DSD input 都會先oversample 做sigma delta modulation, 然後過digital low pass filter輸出analog
所以sampling rate高, oversample個時就有更準確資訊, 聲音更準確還完
DSD一來本身係高sampling rate, 二來係sigma delta modulation方式表達, 所以對sigma delta DAC更native

如果係R2R DAC, PCM係更native
DSD要先轉PCM, 個conversion 幾好視乎設計, 應該係lossy
所以有R2R DAC 會分開DSD同PCM 用不同方法 轉 analog
由pc端去到dac數字介面 每一環都有機會引入noise同interference 影響到時鐘精度同穩定性
乜你玩hifi唔係就係用低性價比黎買保真/音染咩
原來條線都咁有學問,以後插隻usb手指過file都要小心爛bit
你真係理解唔到DAC係咩黎 noise咩野呀
101100011011變0.9 0.1 1.1 1.05 0.05 -0.01 0.001 1.01 1.03 0.02 1.02 1.001

小弟雖然冇讀過signal processing,但都讀過少少computer networking既
usb 唔單止傳1010 亦唔係單純地就咁傳1010咁簡單的
咁仲傳咩嘢呀講黎聽下
我日日搞電子野我都想知佢仲會出啲咩
你唔好話會出電呀,我個USB 5V位特登整到唔通電,依家剩係傳data架
其實上幾頁拎CD audio出黎做例子就係想講,就算data本身已經係binary,都可以因為implementation上俾到機會「失真」
CD個case係red book standard內error correction唔係lossless,佢係一個approximation
用同一個邏輯,就可以想像其他digital interfacing都有可能有相似問題
而USB方面,前幾頁都提過要行isochronous mode就會為左latency同bandwidth而減error detection(根本唔check)
真正需要問既問題係要針對每一個setup去睇係咪有地方可以失真,而唔係盲目咁諗「係digital就一定唔會失真」
無人講過無error,但個error既起因係條線咩?
唔去針對error搞個protocol,反而搞條線係咩邏輯?
我純粹回緊上面一講到digital就認定唔可以有失真個心態
至於係咪因為線定其他原因係要單單清
(CD個case就係失左真佢都可以修番令到你唔知有事發生過,就係因為個protocol處理error方面唔徹底)
咁問題係error唔係由條線產生 而係佢guard time啊interval唔夠所引致 佢冇辦法check error bit你都唔係去買幾皮嘢嘅線啦 反而應該執你嘅protocol喎
咁你應該同個post內其他想搞線既人講,你似乎一碌竹將我打左入去
我其實係上幾頁提過話用printer線插benchmark都有engineer用嗰個人
關於上面抽字我再講多次,我只係針對post內有其他人講「digital喎10101喎點loss」個論調,no more no less
其實我係同搞線嘅人講㗎
雖然10101係我講嘅 純粹想講佢transmit嘅時候嘅loss唔會有好大影響
如果你講話佢可能interval唔夠check唔到error呢點我同意㗎
USB 傳心師
你講cd嗰類,我諗起一個實例
就係以前我試過用dvdiso快燒嚟燒隻dvd出嚟,再拎嚟播,佢播到比較快嘅畫面會爆格
但如果係正版碟/慢燒燒出嚟嘅dvd,同樣嘅content同一位置畫面係冇事,當然你喺電腦直接讀個dvdiso file亦係冇任何問題
或者試下再拎隻快燒嘅dvd抽入面嘅file出嚟對一對,我相信都係一撚樣
其實純粹只係隻碟嘅燒錄質素導致佢讀取時嘅播放質素有問題,而非隻碟入面嘅file有唔同,呢個就係所謂嘅digital

至於你話純粹一個digital file, 當你放落去隻ext hdd駁住條爛鬼usb再播出嚟,我相信同你用啲咩嘢99k金純金靚線嚟播都唔會有分別,讀影音光碟同讀而家啲hdd/ssd嘅穩定性根本就差天共地,真係有分別都根本唔會分到(應該就係你想講嘅),始終太玄學
所以我從來冇反對過影音撚喺啲碟機/光頭嗰類玩玄學
結論: error checking好重要
係時候大力推銷hedt/xeon + ecc ram
慢慢燒send得準好重要 相信copy過VHS帶嘅人更加明白 幾年前幫歷史檔案館copy已經好明白呢個道理
同樣亦都可以解釋到 其實data從來就係咁多 唔會增加 而減少純粹係因為你做錯嘢protocol有錯 條線只係工具嚟 final output有錯佢唔應該比你哋無理指責㗎
Oversampling 會提升SNR嘅
上面有巴打提SDM 就係因為SDM會影響SNR
10 log (2)(2N+1)dB =SNR (N=order of SDM)

其實有篇文都講得唔差可以一戰
https://www.analog.com/en/analog-dialogue/articles/the-right-adc-architecture.html
Oversampling對noise shaping都好有影響
傳統我哋學data transmit 成日講Nyquist
Nyquist嘅壞處就係noise會變成平均分佈 oversampling 就解決呢個問題
我嘅睇法係只要本身夠可靠
有Error又明顯聽得出(mute咗成個frame)
咁有Error detection就得,唔洗做Correction
其實digital一係零一係一
佢講個情況係PCM失真,其實唔止CD,所有PCM檔案都會有,唔係一個error
你講個隻係USB比外界嚴重jam到分唔到1同0,其實極難出現,出現左都correct唔到
當然,有D USB Audio Drive用緊Isochronous mode係無error check,咁係佢玩命,XMOS本身都支援Bulk mode會有error check
error check同非同步無關係,因為USB send野係一個個package send出去,error check係響package入面
本身USB packet有CRC7保護
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞