[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
唔明你個PCM失真
XMOS唔係多數行isochronous mode?
想like 禁錯隔離無得還原
有樣嘢想講好耐,DSP同XMOS都只係processor,一個processor隨program唔同可以有唔同功能,就咁講DSP/XMOS無表達任何嘢
好似有人話咩DSP speaker先係未來,DSP已經半個世紀嘅嘢嚟,用咗咩技術先係正確嘅形容,例如digital crossover
仲有係今時今日嘅speaker都係Analog,就算係咩DSP/Digital speaker,入面最後都係DAC -> AMP -> Crossover(optional) -> speaker嘅結構,Active speaker只係內置AMP嘅意思
但而家興既DSP active speaker 可以唔洗dac可以直接入digital signal
Speaker入面依然有DAC
DSP speaker唔係咩新野,不過我諗audio/hifi行到衣家,終於響consumer端開始容易做到/控制digital output,開始有人唔介意全chain digital因為佢全個library都係digital
另外去compute room correction既chip開始雞碎咁平
仲有(3D)surround嗰面似乎開始有起色,雖然音樂未必會行入去不過電影/TV/遊戲都有Dolby Atmos/Auro3D,咁個setup多過2.0就開始需要correction
PS: smart speaker嗰面因為必需內置咪去收voice command,而同時又要有粒勁chip同software去行AI/cloud,所以加DSP功能只係好少功夫(HomePod)
就算經咩線去dac都只係data, lose左就出唔到聲, 而唔係有所謂有失真呢樣野, mp3又好, wav又好, 0101--1, 少左個digital就係fail, check error唔岩就resend過, 家下傳送速度咁快, 你條線10次傳衰9次, 都會快過你個play 時間, 跟本就唔傳在失真問題, 除非係直頭個file死左, 個hdd壞左跟本傳唔到個file出去.

玄學撚講失真係個cpu仲識自己填返個0101上去, 電腦有咁既技術, 呢個世界就唔會有backup呢樣野出現, 電腦有ai自然識救data, 失真只係電腦救得個音唔準即效果

如果玄學撚部dac咁勁, 巴打上傳個bad data既wav檔俾玄學撚, 見識下佢地去用靚線點auto correction可以播到既失真效果咪最簡單, 唔係靚線都播唔到, 失真自動會correct都出到聲而唔係無聲, 只係聲唔準果下勁, 我真係想見識下靚usb線點做auto correction, 係既我即刻買返幾十條幫人地去救hdd data, 出面救個hdd都分分鐘成皮野, 家下用條靚usb綫就救到, 我好快賺錢勁過蘋果
其實lossy compression都係一種data lose既表現
data少咁幾個bit就唔會無聲出咁既

人地只係話會有lose,你就追住人話usb線有correction.
兩者都無關係。
「lose左就出唔到聲」呢樣野就係N咁多唔同digital audio implementation都會第一時間避免既地方,甚至犧牲data integrity去做到

嗰位巴打基本上係打緊稻草人
不用dac?
但DAC用嘅XMOS(xCORE 200)好似係只食Isochronous
點睇D人話黑膠D聲靚過CD 
明明digital嘅野先進過analog
靚定唔靚係主觀
chain內任何其他analog段都可以有佢自己個character
而黑膠需要響dynamic range上輸蝕,不過有人會覺得如果input source都係analog的話佢個resolution係無digital咁階梯化,雖然res唔係無限不過係smooth out左
另外係音色方面,好多wave form內本身「尖」既位都磨圓左,再加上harmonic distortion,俾到人一種warm sound感覺
可以出現既情況係,例如你有一個digital recording,用全digital方式(DAC前)無損播,聽眾會覺得好清不過好煩,而「黑膠化」左之後會易入耳左,換言之佢係聽緊一個失真既版本不過prefer呢個版本
黑膠仲有好多生產,運送,包裝,用家儲藏,洗,播,甚至天氣都可以俾整壞/整嘈隻碟,而唱盤pickup原理亦好易收過多floor noise,轉隻碟又好易有static... 總之黑膠有一萬九千個方式去令到原音收損

不過因為音樂唔係淨講數據,對好多人黎講係一個心靈產品,黑膠碟響包裝外觀大小,儲碟洗碟,播碟可以望到支針響邊,隻碟track marks同groove都可以睇到,成件事係好tangible既經驗黎,鍾意黑膠既人係buy成個package唔係淨係入面個sound data
一定做到
唔係
AA係重現個Wave form
暖聲係失真
software/DSP係做到,不過問題係好易會唔似
其實呢個情況係exactly等於你用iPhone影相,不過用retro filter去「舊化」扮菲林相咁,就算你有好繁複既algorithm,或者響真既舊菲林相度用科學方法sample佢會點handle顏色,你都仲係保證唔到100%模擬到個process,因為個過程係chemical,係molecular level
所以有好多扮舊既digital相filter係假到仆街,好多連sharpness都無降低無film grain,就咁俾隻色你就算
得意既係有時就咁用隻色係變左一種風格

響audio方面因為仲有time呢個dimension,要模擬番某analog character係更難掌握
不過都有plug-in甚至processor有嘗試咁做的
例如Weiss DAC501/502,佢有個Vinyl Emulation mode,問切割黑膠master既studio拎一個reverse sample,用某種dynamic方式EQ入你feed去個digital source
你邊到見到,transfer type已經好high level,processor應該有packet level control,我睇完datasheet同個library都唔覺有咁嘅限制
講件有趣事,其實人腦唔係analog,neural signal都係all or none
呢個係一個好有趣既topic
人類tech之所以行analog都係因為使用電力既方便做就,去到電子化之後就更加
不過analog approach係本質上遠離實物的
我有時會想像一百幾十年後既display tech會發展成點,衣家用2D panel用pixel用螢光個approach會被淘汰,到時可能會有個60Hz既3D printer可以每秒redraw 60次,響你面前企個球場模型響度,不斷refresh直播場波咁
如果再將bandwidth大大提升,想像吓係成個orchestra 3D print出黎,樂器同埋樂手動作都響你面前複製番出黎
我反而覺得會反樸歸真,無咁多花樣,而係腦內直接stimulation,反映返個五感出黎
有無rip碟嘅軟件介紹?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞