[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
次次音響撚討論都有呢d 撚屌咁講野

block 野理性分析同討論
同問
我可以默全個orchestra 啲譜出嚟
仲識編最大16tracks曲出show都係用70蚊耳機
斷下斷下咪就係ECC 都救唔返 成個packet drop 左佢。
線材合格 其實應該唔會有問題,最多話買條線個插頭好少少仲實際 (插頭影響唔細)。
其實HDMI receiver 嗰邊係會知有無drop packet 同error rate ,driver /receiver IC 係有的。
不過多數無整個UI 比你地睇。
自從digtial 之後 analog 技術只會係喇叭出現。

電源問題咁驚咪整UPS lor.
我就唔信分得到。
因為根本冇必要搞
基本上就係一條電線越低阻抗越好
其實講到尾都係noise & harmonic cancellation
有d甚至係加翻d noise & hqrmonic入去較聲
效果其實真係有,但係係數據上來睇微乎其微
但係係real time既conversion同transmission上面來講,無論係digital定analog signal
少少既noise同harmonic對output會有有唔同既影響
要睇翻算法,modulation同clock既優劣
所以理論上係一定有分別,不過係大定細姐
可能的幾個mdb既分別,所以睇波紋難睇出來
但係肯肯定,shielding一定對noise有改善

利申,讀電
Exactly
所以人地話bose apple 等等耳機好
去apple 試過用mahler no.3對比
都唔夠我條70蚊黃金對面買嘅耳機好
插頭做工好唔好主要係易唔易插,插左易唔易甩,有無金屬外露,包膠實唔實淨,易唔易生銹依啲qc嘢,咩鍍金鍍銀我真係笑撚左出黎
我覺得問題係人耳聽唔出幾個mdB嘅分別
所以換線冇必要
呢個receiver 個位有問題多,咁樣有雜訊你換幾多條hdmi cable 都無用
聰明

好勁
人地早幾年已經玩到用私伙電線桿了
所以識玩一定係玩左自家發電嗰part 先
https://chinese.engadget.com/2016/08/15/japan-audiophiles-install-own-electricity-poles/
師兄你隻70蚊耳機有無咁堅
咁我彈live用啲耳機我都會燒下錢嘅,都想遲啲買CM
不過講到尾,都係訓練耳仔緊要
真係諗唔明,唔係話貴同平嘢一啲分別都無,但係唔知自己聽緊咩咁貴都唔知為乜
玩音響最後就是玩電源!是嗎?!我覺得那太小兒科
了,在此不得不大聲疾呼:玩音響最後其實就是玩電網!到這一步才算有點境界!本人
在這方面有一點體會向大家匯報一下。

1)竊以為
用火電的力度大點
聲音偏暖
用水電的聲底偏冷
但解析力很高
水電中
以葛州壩的電音色最好
火電中以北侖電廠的電音質最好
因為燒的無煙煤的比例最高

2)同一套器材
晚上8點到10點的時候音色就感覺有點偏冷
晚上11點之後聲音明顯偏暖
後來才發現高峰電用的是外省的水電
低谷電以本地火電為主
鐵證如山!

3)風力發的電層次感很差
聽感朦朧
聽菜可婦司機的A大調B小調
音場明顯收縮
小提琴部都混在一起

4)風力發電的單機功率在500w以下的音色都偏薄
電是三相和兩相和音色關系不大
關鍵是平衡感
三相電播放大編制的交響樂陣腳明顯比兩相的要穩!核電適合播放《終結者》之類的大片伴音
但遺憾水、火、風、核電都並在了國家電網上了
所以放什麽聲音都是混論一片

5)有位燒友為此從上海搬家到廣州
聲音好很多
因為南方電網以大亞灣核電和兩廣水電為主
音響既有力度
又比較清澈
最近準備投資建設獨立不並網的雅魯藏布江水電站
高山雪原的天水
將使音響脫胎換骨
但可研報告遭到印度的反對

6)太陽能發電
有何不同?聲音偏向溫暖,不冷,但是有點薄有個自翔為國內最資深的耳機發燒友

7)不久前,我一位朋友,國內最資深的耳機發燒友,一日試聽鐵三角AT-HA25D耳放配
AD2000耳機(隱形廣告),聽著聽著突然摘下耳機說“今天沒法聽了,一定是水電站的
水位又漲了”, 令在場其他燒友目瞪口呆!第二天果然報道山洪爆發,小豐滿水電站
水庫水位暴漲,buy clae shoes,達到1953年來最高水位!要知道遼寧電網只有1%的電
力來自小豐滿!

看不懂,不怪你!那是因為沒有玩過HIFI音響!

我家一親戚從廣州遷到北京,他說寧願用略微帶點二氧化硫味道的火電,也不願用核電,作出的飯有微量輻射。
而且他還發現,在廣州用核電煲的湯,味道總是偏苦,原因就是微量核輻射破壞了營養所致,孩子長期喝這種湯,面黃肌瘦。
而到北京後,用火電煲湯,味道就好多了,營養沒有被破壞,兒子也愛喝,不到兩個月,面色紅潤了。
以上鐵證如山,絕非杜撰
屌 前後腳
唔知呢 可能我成日要聽乜聲部要出
已經唔係玩發燒音響啲人嘅level
職業病
對我嚟講電影院啲音響已經係80分以上
香港有幾多個人聽過豎琴live?
班友都未撚聽過豎琴係乜野聲
你同人講條track 失真?
點解講到digital就唔會有signal loss?
係咪以為error correction係100%?
有error會resend
真係搞唔掂只會係爆音或者空白
唔係音質差咗囉
仲用USB傳檔案做例子
protocol有咩唔同都唔知
digital signal loss 只會斷開同停左
同埋依家啲音響有ram buffer,咁都有lag條線就已經係壞撚左,唔係咩要升級
btw 樓主話有科學方法test到係一樣
究竟有冇source
我個人都想睇下個實驗係test左邊啲方面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞