[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike

唔駛客氣
哦,我講得唔清楚sorry.
我個case係電腦做訊源,之後usb線去dac,之後平衡線去部amp咁出,一條平同一條貴係一聽就聽得出
睇來要買,thanks !
買啦
Bob Katz 有解釋點解加鐘係多數無用
其實Grimm 自己都有類似解釋過,要做野加鐘首選Grimm
盲測?
如果唔係只係你嘅心理作用
當然盲測!一聽就聽得出,跟住忍唔到去比錢買
耳罩式嘅聲場係睇耳殼有冇影響耳機本身嘅聲
入耳好似冇呢樣嘢
乜野DAC咁伏?
另外聽過個客講佢聽歌時間多數都係朝早四至六點,因為呢個時段 d 電附近少人用所以係最純,可令音色發揮得最好。
冷靜少少先,不如諗下技術點解有可能發生先?未來科技?
塊板設計差走電?
多隻香爐多隻鬼 有冇諗過可能係DAC問題
我個case係2013年左右的,當時用部mac加M2Tech dac, 型號我唔記得了,用跟dac機條usb線連pc的,開始時都唔覺有乜問題,好好玩,後黎d損友比條entreq konstantin usb我試
而家無用外置dac, 用緊部sony Z1ES 加對Teo cable落部膽amp,夠晒聽了

有無諗住叫佢搬去三峽地區
水力發電聲音柔和啲
太陽能暖聲
見過佢哋寫 hdmi 點點點 笑死我

無一個人識問 hdmi 個 protocol 究竟點傳輸 點做error detection correction 啲基本嘢 就好意思鳩噏
DSP幾廿年啦,你應該想講algorithm,但你點搞都好,最後出聲嘅都係個幾味嘢
咁有啲hdmi 線真係好差嘅 幾十蚊嗰啲 可能又拖得長 可能變咗要做好多 error correction
最慘係。。。依啲知識求其上google打keyword就已經搵到,完全唔係啲咩高深學問
但佢地就寧願鳩噏都唔去睇下,真係令人費解
幾十蚊嗰時就算啦,分分鐘未用已經壞撚左
對比就用返啲正常quality有qc有牌子既二三百蚊條,比較啲幾千幾萬蚊條既線,以我理解除左包裝同外觀就唔應該有任何分別。
國王的新衣
係有可能 一般usb 或者 sata 係有channel 分 一條channel 可能插咗幾樣devices 例如keybiard mouse etc . 咁係有少少機會搶channel 好似lan 嘅 csma cd 搶token 咁影響咗唔奇

要知大型server 最貴就係個 I/O 真係一條線只插一隻hard disk
又粗又硬,變相仲易內傷/爛connector
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞