[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
之前既post講過下 有個做音樂既fd轉行出音響產品 因為多水魚
所以嗰十尺線就衰減到俾你發現到,我建議你去告間廠
其實喇叭出唔出到低音依點我覺得關部後級問題多啲,因為好多喇叭嘅阻抗抖擺都好勁,以我依家用緊嘅ATC SCM7 為例,佢嘅正常阻抗係位於5-8 ohms 之間,但57Hz 時嘅阻抗係高達48 ohms。咁嘅情況之下,如果部amp 輸出到嘅電流唔夠高,就會唔夠電去滿足喇叭喺低頻嘅需要,聽起嚟就會唔夠bass。

Btw, 線材對音響系統之所以有影響,因為線材係充當咗電容嘅角色,差嘅線材亦有機會成為一條天線,將雜訊吸落器材。但老實講,線材只係潤飾居多,唔能夠明顯提升器材質素,所以我非常討厭"升級線" 依個term,根本就唔make sense。

ATC SCM7 Measurement source: https://www.stereophile.com/content/atv-scm7-v3-loudspeaker-measurements
同埋digital係一個一個data package出,你仲真係開水喉咩
巴打屋企係咪每條電線都要行幾十米以上
定係你屋企唔係行13A要行大電
依位巴打就有學識喇,你講條線做工唔好,容易受干擾,依個就係合理說法。
有嘢就講啦 要科學地解釋有定冇分別唔係咁解
一定係0同1中間用粗啲電線會出左0.5
分分鐘係直接拉三相入屋
唔make sense
一條做工正常嘅線通常低過1ohm
遠低過喇叭輸入阻抗同擴音機輸出阻抗
起碼你吉條起晒銅綠嘅喇叭線落套機度,只要無斷線,其實都會有聲出
咁呢個係有關係 係無錯
hdmi digital signal 都有得失真

有無咁撚痴線呀屌你

你估真係開水喉一邊出一邊入
條水喉越粗越多水咩
Analogue的 你啱。

想唔失真咪全digital 送去喇叭到。

HDMI 本身digital 野, 有ECC 可以條正,最多咪掉packet,點會影響音質
除非你話經常掉packet 失真 咁就講得通。
條link有個例子係咁
43. Head-fi. A forum member testing cables sighted and blind Nov 2011

http://www.head-fi.org/t/578621/cables-tested-with-results

This provides yet more evidence that sighted and blind testing produces consistently different results whereby people can hear a difference when sighted and cannot when listening blind.

難聽啲講,係你覺得自己聽到有分別,其實冇
Analogue的 你啱。

想唔失真咪全digital 送去喇叭到。

HDMI 本身digital 野, 有ECC 可以正,最多咪掉packet,點會影響音質
除非你話經常掉packet 失真 咁就講得通。

我換晒全屋cat5變cat6,睇3仔都變4仔
hdmi 條線有問題係會畫面斷下斷下
唔會有noise 失真呢樣野
hdmi 的話比較明顯嘅情況就係線材成為天線,吸收太多雜訊後就會令原信號受破壞(爛畫面)
話時話,Lan 線個標準standard 好清晰

點解音響線無呢d 標準?
乜唔係電壓輸出一定唔平均所以用牛??
好似話低壓聲沉咗
你覺得無分別係好事,省返好多錢
音響鋪唔搞咁多野無人會重課,此po己完
有standard點呃你錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞