[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
你想講balanced有無「改善」係一個迷?
呢樣野應該無咩爭議,主要原因係unbalnced線長帶來干擾
(雖然unbalanced響好短途程內應該唔會有問題)
另外XLR用plug同shielding都比RCA難搞錯
好多人concept搞唔清,如果digital都會有資料傳送穩定性造成loss嘅影響,你而家直頭上唔撚到網㖭啦

所以玄學撚一講咩usb線基本上都係露底
仲有得講嘅部分只係由digital轉去analog呢part,即係一般係你個3.5 output之類,呢part就係由你電腦(digital)轉去analog signal,可以拎嚟繼續畀玄學撚狂j
50Hz skin depth (cupper)得8mm
10KHz 得0.6mm
Sry, 係Voltage 大一倍
而且耳機好似唔會有Ground loop, 係DAC 同Amp之間先要
個depth係計半徑
Skew rate真係冇諗過
但唔係夠20kHz sine wave用就得?
如果Skew rate唔夠 俾你推到12V peak-peak 100KHz
都未必推到120V 20KHz
不過digital有loss唔係一定全drop,都要睇implementation
例如CD audio就係spin住黎read,收laser嗰面就算read錯野佢都要照播,所以中間有error correction既需要
就係呢種空位造就左咁多年黎唔同級數轉盤差而個市場

而USB audio方面,clock相關/ 條chain有無行asynchronous mode等等係可以影響data integrity (isochronous pipe無error recovery)
DAC唔係一向2Vrms?
已經有bandwidth呢個parameter,唔需要用咩推力
睇load 同睇歌
不過USB本身錯誤率好低
而且一出事就一定聽得出,唔會得least significant bit出事
所以出嘅聲正常我就當條線冇事
bandwidth都要睇本身點度
USB 線係真係有分別
以前我都質疑傳輸digital 點會有分別
但有一次比較過4條USB線 (雞線,$500的,兩條$1000的)
不斷反覆比較下係有輕微分別的,而且$1000係會明顯好聽過雞線

後來我先知USB 唔係傳輸0同1咁簡單,電源既噪音都會經USB帶落去output既音響設備上,所以造成線材既其中一個分別
今時今日嘅bandwidth根本一個packet repeat夠十次都夠用有餘,音響嘢只係燒錢去用錯嘅方法解決問題,根本改下protocol搞掂,但無人會implement自己個link,因為經濟上無著數
你咁講skew rate都係,本來electrical characteristics就係dynamic
曾經試過eac rip到error, 再check佢error嗰個位,只係聽到好輕微嘅"噠"一聲,基本上你唔係事先集中咁聽呢個位直頭唔會覺得有唔妥
Sorry, 我意思係多數大耳牛2V都應該夠
Slew rate應該唔係bottleneck
講個超簡單解決方法你知,power同ground float咗去,data pins用isolation transformer couple去receiver,搞掂
又係一個燒錢用錯方法去解決問題嘅例子
UD-505有樣野叫bulk pet
係行bulk mode
但個人覺得好多餘
似marketing炒作多啲
音響以至AV相關既tech都有大部份係市場帶動,唔止消費者嗰面,係連廠都係,比較出名既劣幣驅逐良幣例子有VHS vs BetaMax,近少少有blu-ray vs HD-DVD

CD digital audio其實係遠早過PC普及化年代,當年為左應付playback smooth唔smooth已經好難搞,所以擺唔到似樣既data integrity check (check sum好handshake好總之就係無);比較徹底既解決方法係放棄個standard另立一個,不過市場經濟同埋公司之間資本角力令到件事發生唔到(DVD-A / SACD / blu-ray audio都係少眾產品)
由apple推出ipod, itunes賣aac 128制式嘅音樂檔之後,你就知道個市場大部分人係聽到乜嘢
我唔係講冇分別,只係講佢用嘅標準係普羅大眾接受嘅程度,呢個就係現實
根本mp3 codec都要去到96kbps先真係好明顯聽到垃圾聲,我相信當年揀得128做標準都科學過玄學撚
你條線都係傳電㗎啫
電處理得唔好應該部DAC事唔關條線事
that's why streaming 會成為新寵
我覺得128都聽得出,256開始難分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞