[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
從技術角度嚟講,Firewire 比USB更適合做Audio interface 嘅接駁介面,但Apple 淘汰咗Firewire, 後繼嘅Thunderbolt 又依然欠缺主流PC Support 兼成本更貴,唯有焗住主力用usb
無錯
不過初代digital recording粗製濫造(u-matic tape好大問題)
另外一開始轉去CD係好多亂鳩咁黎,令到嗰一代聽眾有個錯覺係digital會搞衰d聲
而某程度上呢個係事實,響CD最紅既年代,亂鳩咁mix咁master既出品係佔市場好大部份(loudness war相關)
所以呢度有一個都幾大既市場認知問題

其次,analog玩膠玩open reel呢d,有好多玩家會同你講佢追求係個過程唔係個成品
去到呢度已經好難再用digital比較/討論落去
FW同TB個線長要求仲嚴格過USB,所以作為signal cable都唔理想
佢地比USB優勝係有自己controller,響interfacing上唔依賴host (CPU),可以出現既甩sync情況會少好多,所以主要都係取代或者外置PCI-e既interface時用
其實AES/EBU個spec都應該要update吓,衣家要行好高res PCM或者DSD係一定要用USB咁濟
個人覺得USB作為主流介面嘅地位已經冇可能被取代
而且USB冇明顯缺點,我覺得冇必要被取代
以後有Type-C就用到DAC咪仲方便
咁關條線乜事?
你講咁多問題咪又係DAC入面粒chip問題
然後你會發現只係佢用個software encode做flac柒左
所以咪有之後嘅itunes plus(256),亦即係佢而家仲用緊嘅制式
之前有人話itune rip cd音質最差
我一睇就知佢柒咩
由頭到尾班都係班廢老基礎電腦知識都無,又學人玩CAS所以搞咁多玄學野出嚟
重點係當年咁出法已經係一種退步嚟
而最終結果係大家都放棄晒cd而轉聽mp3, 你就清楚知道普遍人耳嘅接受程度
識玩一定係DIY 動能發電
難得pc時代,可以推hi-res,極接近母碟。
唔好再討論mp3足夠 。本身cd就係讓步

mp3會普及都關舊時網速慢同hdd細有關。
其實loundness war推正cd hifi最風光果期。

當年d呀叔玩hifi聽唔出當時d CD差到死?無哂DR?
無知問下,而家有冇黑膠、帶以外的analog方案?
數碼單元仲未有聲氣?
數碼單元 !?
人聽Analog 唔聽digital
我用DT770+mojo做過ABX Test
結論係我聽唔出16/44.1同24/352.8有分別
Sorry, 中文譯得差,我講緊呢樣
https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_speaker
直接output DSD
有效功率極低
我懷疑係setup問題
剛才用2l.no上面Vivaldi: Recitative and Aria from Cantata RV 679, "Che giova il sospirar, povero core" 做AB對比(CD, 24/192),聽到24/192個動態比CD多少少,音色比CD明亮少少

Soekris dac1101 夾 KSE1200

不過我覺得聽hires係裝備先決,冇咁上下裝備都好難聽得到大分別
反而PCM對DSD分別會明顯d
其實耳機線會繞組減低skin effect呢個問題
你見到啲大蛇都唔係成條銅bar打落地啦
多芯會 單芯不會
記得有人講過有DAC喺高sample rate表現好啲
唔係人聽到個file多咗嘅資訊
不過某程度上都代表Hi Res有用
問題係10kHz都有0.6mm
耳機線好少造咁粗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞