[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
演藝學院個圖書館有
HKUST Power Search好廢
又話full text available
Click入去得一份9唔搭8嘅pdf
建議書要買,因為你睇十次都未必明得晒
😂😂😂
你問我我都好想知成千銀一條USB線到底有咩用
USB點樣有data loss可以連音質都改埋
唔通USB依家超進化到可以係條線入面自己amp個信號啊改善jitter自己執正個clock?
定係可以做埋second order filiter 可以改埋freq response先
玩音響永遠係喇叭行先
耳機撚唔會認同
我就兩樣都有
兩樣都有+1
我覺得你明白自己要咩就夠 再多好似上面有巴打講要改接地fuse不如改埋mcb公家個掣櫃啦
依家返工買完都唔知有冇時間睇
最直觀,唔討論好左定差左,起碼係唔同先
講真換套喇叭幾百萬我覺得ok,正如車一樣奢侈品黎
但換線真係 有無聽過車撚話換3萬蚊一塊迫力皮話架車好煞左?
又或者20萬四條鈴跑快左?變靚左就有
已買
Audio Power Amplifier Design Handbook
一開頭已經屌鳩玄學撚
終身受用
師兄DIY 撚?
問題係,大把野重要過D 電啦……
其實主要因為耳機音場和speaker 不同,因為用耳機左耳不能聽到右channel,右耳聽不到在channel,所以但音場在頭裡面,不是外面。

不而大部份錄音其實係mixed for speaker,所以係兩樣野黎
有試過,不敢當...
早個月買左部 kef lsx 放鋪頭聽下歌
部 slave 求其搵個電制插
一時聽到啪啪聲,一時聽到電流聲
有時誇張到駁住電但熄左機
都有電流聲

搞左一輪先發現問題出於
1) 個插蘇係果條電線既最後一個
2) 之前拖左 3 個 led 燈條火牛
3) 其中一個 led 火牛係插蘇隔離

將3) 拎開,啪啪聲冇咁嚴重,但仲有跳線同電流
Disable 晒d 火牛,即時乜野事都冇

Case study 証明
同一條電線回路,中間駁左d 乜都有影響
需真係會有機會聽到電港聲同啪啪聲
無知一問,如果我想駁個野落電腦好聽啲 係咪應該買個dac
因為通常電腦會大聲啲

自膠,睇錯咗
你需要DAC + AMP
想問下power amp 高頻10khz to 20khz phase response non linear 其實有無 audible difference?
近排diyaudio有個鬼佬屌鳩class D amp 全部high frequency phase shift……但係應該都要睇speaker crossover phase 和speaker 單元的phase response,整個系統看才能作準?

想睇class A or class Ab amp的phase response,但無乜measurement available
一講書玄學撚靜曬,佢哋嘅音響根本係Alice in Wonderland
用RCA 線去slave 就好易有noise架啦,所以唔明D 機賣到貴一貴都係得RCA………
情況就係,一般用家唔會深入研究,然後相信錢就可以解決問題,所以你同佢講知識技術唔會理你

部金仔幾萬蚊會差過你部class D?
唔好意思,你部金仔THD under load 同slew rate 都輸hyped ncore 成條街

玄學撚:你識條鐵咩?你無錢先玩class D

然後不停loop
Kef 部 Lsx 係wireless active speaker
中間有線,所以先可以確決唔開音源線事

當然,case study 既情況下
我都有試過中間用lan 線駁 slave 同 master
情況冇改善

乜都試晒
最後試到最尾先知係因為
1)電源回路問題 2) 磁場問題(濾波)
玩幾十年音響,但唔肯抽幾十個鐘去睇書,仲要好自豪咁周街唱
中間

自膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞