[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
有冇電子書?
聽講獨立電箱最主要為左setup之間堆野個接地唔會溝?
analog signal線其實用普通料shield好既balanced (XLR)已經少好多問題
sales 識又點?99%客都唔識,呵呵
Bob Katz third edition 無ebook的,如果唔係我都直接用ipad 睇啦
Floyd 大的在kindle 買就好了
其實係最怕有其他電器wiring 唔正常,咁有得用獨立電當然用啦。講真,我自己都聽唔出

line level signal 就永遠都係balance (XLR) 好過single ended(RCA)架啦,因為有common mode rejection
一般家居應該有唔少電器係可以影響,所以拆開去電箱係有用
不過睇到有d人連MCB同fuse都講究,又金接地bar又盛就真係...
好彩大學圖書館有
你地真係覺得換條貴USB 線就可以解決USB data loss?
我唔明點樣data loss呀?跳線?lag機呀?
你部電腦無做緊DSP的話,其實好難會lag機架wor
屌,濕鳩港大無😑
我親眼見證過Grammy級engineer用條濕鳩printer線插部Benchmark
(當然只係monitoring,嗰次recording嗰part用Dante)
請問知唔知 third edition 是否比second edition 多左好多野?因為我得second edition, 如果多就買過本了,thanks
風水問題
都多左唔少野,例如loudness o個part已經係用 LUFS
我無2nd edition 答你唔到
不過佢有頁講加左D乜,聽日或後日影俾你睇
感謝
benchmark 原裝跟的係monoprice 的USB cable around 1.8m
printer 線我都用過,無問題😂😂
我衣家幫老細由枱頭Mac插去房尾部pre-amp都係printer線,好似成5m長 無人投訴過/無人知
其實有kind of objective truth of good reproduced sound,
不過要理解依個課題要花好多時間。

measurement 不代表一切,但人的心理作用太大,無人會認自己做左水魚

正所謂綠帽唔怕戴,最緊要除得快
hifi野都一樣
水魚唔怕做,快D去review33放晒D snake oil
by the way,第一版有PDF, 但唔好睇,已經outdated
你試下行96 24就應該會出事架啦
長過2m最好唔好啦
好似好多細電朋友
HKU LIB搵唔到上面巴打講個本書 邊間有等我CALL書
係,試過推唔上
我set死44.1/16出就算
Psychoacoustic 係一個好值得研究㗎課題

對果d沉迷玄學的朋友 同佢做blind test 其實巳經好好玩
簡單解釋:
出到超高音多數10kHz to 20khz會高,所以會多左harmonic,即音染

又係bob Katz 有詳解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞