[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
咁件事都幾怪,買返嚟嘅耳機真係好刺耳好拆,自已對耳竟然會識自己調節
唔會唔夠
如果冇fuse, 條電線會畀足夠電流然後發熱
之後就溶咗出面層膠最後火燭
我幾時話220v直落底,部後級緊係有火牛啦
講緊會影響音質
DC仲簡單,電容會慢慢充電到穩定態, 通常開機幾秒就搞掂
利申:有讀過電子
個個人隻耳都唔同

聽到幾多聲都唔同

咁邊到聽歌最正最爽 緊係啲Music festivals啦

講完。
我都唔知點測
但我自己就咁535 +iphone 去試唔同線都已經聽到好明顯既分別
去星際由$800 開始聽到10k
聽過人講供電個part 如果棟樓冇咁多人用電
個電出黎個waveform會靚d 出黎音響會好聲d

唔知真定假
Audio precision APX555
可能係世界上最好嘅ADC
一定勁過普通人隻耳好多
其實唔係既,usb線其實真係有分別,你用專出for 音響個d usb線明顯會有分別

前後級連接個條平貴都好大分別

但你話再貴d幾千蚊條同幾百蚊個d比,係咪相差超大,我又覺得唔係
理論上digital signal係唔受線材影響,唔係你點傳檔案
有分別嘅可能性係USB入面嘅power cable
無知一問,如果我想駁個野落電腦好聽啲 係咪應該買個dac
可能係入門線造工廢,令阻抗奇大,咁樣會令你覺得好咗,但其實係音量大咗
https://diyaudioheaven.wordpress.com/headphones/measurements/audio-quest/
因為通常電腦會大聲啲
唔明你講咩
冇玩到咁pro
而且而家都已經冇用有線好耐 唔care音質了
記得日本有個hifi阿伯直頭玩埋發電
玄乜鬼學?個個人感覺唔同,不過去到好高級,十幾萬隻 2ch 幾十萬一對喇叭,線材和供電真係好大影響。220v 電一定夠,問題係電力經 AC 轉化你聽到既野是否乾淨;或者話係電力在播放時是否保持該音域應有的電力供應,高中低音播放有量電壓都知有好大分別,例如一野低音後立即下沈只有人聲清唱呢 d 大對比,訊號是否清純和電力變壓速度都會影響,要發揮得到線材呀火牛呀就真係一分錢一分貨。靚 HDMI 線平貴當然有分別,所有利用導電來傳播訊號的東西必有衰減,靚野衰減少或近乎無失真,接收方可 100% 原味出番應該有既野,4K 65 寸你會睇到好大分別。
有印象,好似係變電站拉條電線杆入屋
無線真係去到 Bluetooth 5.0 先好少少,4.x 聽番無晒 bass 咁。
1000 樓下果啲就真係差唔多
但去到4000 vs 1000 已經好明顯
係講緊音場 清晰 果啲
唔同樂器會清楚啲 人聲前啲定後啲
聽live更加明顯有分別
唔關Version事,關Codec事多啲
所以咪話係玄學
俾晒技術理論你,最後個結論: 我唔理,總之有分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞