[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
你覺得電腦整出黎既REVERB係 丫嘛
我做細野多, control room黎講,個人比較鐘意Northward FTB design 或者 Non environment approach

recording room 我就無咁熟啦,不過我覺得除非係夠大地方,否則都係non environment 好D,然後reverb可後期加

recording room 房夠大就可以玩ISD Gap
你聽錯咗
USB線唔會有分別
曲線要講明啦。分別點都會有,但改變唔一定係改善,好聽唔一定係準確,甚至聽落似真樂器,都唔一定代表measurement 上係比較準確。至於咩係準,咩係唔準,你無部audio precision 喺度量度,都係9up嘅啫。
你就真係幾好笑啦
人地都話注重音樂結構同清楚。

而家就算70蚊耳機都playback首歌9成既野,咁人地未ok囉。唔追求音色同動態。

音響都要睇番個人既需求,有咩好笑呀
我都講左好多次係speaker phase filter,係佢自己睇唔明又要大鳩我,然後又派膠,屌
Speaker phase response
巴打講中晒,從來所有recording 都係reproduced sound,唔係original sound。
其實DSP speaker點解決e個問題?都算近期新興野,睇落幾神奇
filter係基礎知識嚟,同AMP無關,Crossover係filter,eq更加係,speaker個單元自身亦係
有咩phase response全因為所有嘢都係filter
highlight下你嘅speaker phase filter係邊
active / passive filter係基本中嘅基本,直頭係EE year 1嘢,我講完filter佢下一句得active一個字,點解會理解成speaker?
你聽錄製人地聽live
之後你話人地對音色無要求
正如你睇now人地睇晏菲路,你話人地唔注重現場氣氛
笑撚死我
都話大家之前講既野唔同,大家誤會左o者,膠都派左啦。
電子野你熟D,我識條鐵咩?
人地自己講咋

就算聽live你唔係坐皇帝位,唔同位置音色都會唔同。
誤會唔緊要,係你句don't put your words真係幾offensive,明明係自己1999先
人地謙你就當真
要令人覺得自己好pro 好識野咁
呢個咪我share囉
係schiit modi 2 USB嗰part出事
正常DAC如果有error只會有爆音
本來信信地
最後果句乜料
結果全部都係憑感覺
信則有不信則無
9成以上都係
洗左錢就覺得套架餐自然會勁左
洗左錢就感覺唔同左
無實測無數值

香港消費市場嘅阿叔就係咁

唔接受批評
唔面對數值
洗左錢就認為自己好識貨
係有品味自high
根本係搵存在感同優越感
但好多都係無科學理論支持
或者個分別根本唔係人耳聽得出
佢地又扮到聽到
自我中心作祟

好欣賞真係會勤力做好多reseach同爬文嘅燒友
但香港佔好少
9成都係不求甚解但又死要面周圍認叻嘅廢中
見到有咁多專家喺個post出現
小弟真係自愧不如
不過香港嘅大學好似好少Audio course
係唔係多數係自學?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞