[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
佢地未接觸過真係唔會信
我部router換左金線之後, wifi d 聲好左好多, 完全無失真, 聲場實左好多, 2g聲甜, 5g聲準好多, 連防火場都前左好多
其實某情度真係好玄

例如人耳所能聽到的頻率範圍20Hz~20000Hz
但係sony hi res 標準係去到40000Hz
咁理論上聽唔到既高頻,點解仲要做標準
當件產品由consumer 變左luxury 時就冇得用常理去解釋,
有人比起錢自然會吹毛求疵,
就好以買隻勞力士會準過精工?
音響既野就係冇得用數字科學去計先會引到一班傻佬去追, 自我麻醉又好, 圍內扮勁又好, 開心咪得,

我反而覺得聽音效唔係聽音樂果班先好笑, 阿邊個話隻帝女花好好聲但明明唔鐘意又去聽咁

申利, 用緊 b&w 8系, accuphase amp但主要用黎聽 spotify, 只係想係自己承擔到範圍內用有少少質素既野去欣賞音樂既內容
對唔住,你啱
原來USB audio會直接skip個frame
終於明點解Pioneer有lock range adjust
我都想見識吓,啲beats apple等我只聽到一推精
70蚊我聽到所有聲部+人聲
你知唔知咩叫和音? 人聽唔到,唔代表無。

唔講音響,就算樂器都有平貴之分,你會唔會笑zimerman一定要用私家靚琴。
樓主應該覺得小米跟機耳筒同S535一樣聲
唔通我有一堆耳機又同你講咩
畀個靚琴你彈到好聲先算啦
我就係想問,要換條粗電源先頂到,唔差在拉埋豬咀啦
屌 我一隻雙十八sub low都行緊16amp電
可能人地屋企好撚大呢
harmonic
唔係直接指40kHz呢個頻率對sound track有咩影響 而係佢嘅harmonic會影響人類聆聽到嘅範圍
啱,依啲隱世秘密得你先知
係地盤放條大蛇入屋啦
你屋企係咪拉單相推後級,係定唔係得喇
analog 就話有分別,digital 應該冇
緊係搬去村屋,直接扯條10萬伏特電纜入屋啦
有冇samples可以聽到digital data係點走音法?既然咁常有既出錯data會出現仲會出到聲, 我真係想聽下無data都出到聲係咩效果
點為之真?
所有真都有限制
同一件樂器,係唔同場演奏個聲效都有唔同
如果我地用live unplug做標準,其實都冇黃金標準
如果我地用完全隔音房之下演奏做標準,咁一定最準確聽到件樂器個聲,但係唔等於好聲。
到底呢個「真」係乜?講到底係各自心中認為聲認該係點。
對於電腦,「真」係完全隔音房之下演奏

hifi係高保真?非也
只係追求自己想要個聲

measurement呢樣野係好難全面
除非人能夠將所有因素一齊度
人連咩係所有因素未必知道曬
所以好多時出現measurement冇分別但人聽有分別
況且measurement個setup同demo個setup都唔同,又會多左好多變數。
quote返上面巴打:

水喉加粗未必多水,改幼就一定少水
明唔明?

所以你聽緊張學友,用條cheap線有data loss,會變左張如城
要求真相,就認認真真睇幾本書啦
上討論區都係浪費時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞