[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
最正係講緊一隻cd都只係6-700mb左右
我當以而家嘅傳輸速度可能十秒就已經send咗出去
但竟然realtime咁播一隻長度60mins嘅碟就會有loss?
audio file特別巴閉?

唔講技術嘢,只係純粹邏輯去諗
就算超平既CD player都已經有內置error correction,令到佢明明係read唔到某幾個frame都唔dropout,個方法係類似Photoshop修圖用interpolation / anti-alias方式由前同埋後bits去拎data
換言之,你聽到無drop,唔代表你100% read啱晒隻碟

所以就算digital本質係binary 101010100101,不過去到implementation未必係
USB Audio 好似係每125us send 1次frame
其他時間都空白
EAC好似會Skip 碟機嘅Error correction
唔肯定點做到
雖然細地方有細地方嘅玩法,但room acoustic 一定係最重要,搞唔掂room acoustic 的話,幾靚嘅機都係嘥氣
個drive個firmware/driver有俾人disable就得架啦
完全唔開之後就analyse,或者去網上database同其他人對吓個rip,個approach好似係咁?
(利申: 無點用EAC,用開Mac用XLD)
我淨係知Philips 光碟機聽CD 好聲啲(以前仲有Philips Head 年代,家下無曬。)
其實CD-ROM既data量/bandwidth從來唔係關鍵
個柒位係響CD-Digital Audio,姐係Red Book呢個standard係唔可以改呢一個大問題度
最後一段曲到圓
仲要連消費者嗰面都陪埋一齊癲
叫佢地試吓轉source轉chain就好似攞左佢條命咁
同一個原因係令到播音樂仲停響2.0 stereo度,而其實surround係可以做到應付更多情況
極度懷疑話usb線無用o既人連Asynchronous conferencing同clock之間o既關係都未搞清楚
更加唔好講數字介面 同usb優化
不過人眼係勁過人耳好多,display相關既tech有排都未追到感官極限
反而音樂呢面,有觀點認為44.1/(16或者24) 2 channel已經夠做
問題唔係usb線有無用,係用錯嘅方法解決問題
Analog noisy,我地用Digital,如果USB廢,就應該update佢甚至唔用佢,而唔係去搞條線,但係音響市場唔會value正確嘅做法,只會value夠玄嘅做法
其實我唔係講緊cd, 而係講緊digital
做乜上面轉咗去講cd, 又lanes又盛
cd只係舉個例講個size啫
所以而家個趨勢係玩數播或者NAA 黎隔走pc根源性o既問題
因為同一種問題可以響其他新d既protocol度照樣出現
所有standard都係compromise,尤其係USB呢種一樣米養百樣人咁大想頭既玩法
真係有要求既digital recording晨早去晒用AES / MADI,近年就玩埋Dante / Ravenna
其實音響廠商都係商家佬,跟趨勢做product既姐
USB根本唔正確,但係佢方便多人用
商家佬如果做件正確,但冇人用又成本高既product咪蝕本
(例如同AES/EBU比)線長限制,packet noise,latency,仲有設計俾人plug n play既插,無lock無bayonet
總之完全唔係由開始就針對audio signal而做既standard黎
層經有人用三部唔同價錢cdrom 去rip 同一隻CD 嘅其中一隻歌,話有分別。 之後我用 ultracompare 去比較 d files. 40M 嘅 files , byte by byte 去 compare, 4千幾萬個 bytes 係 identical. 咁都話有分別,真係無野好講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞