[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
是咁的,小弟同時對電腦同音響有興趣
近日入咗個音響group,發現有好多"發燒友"嘅論點都唔太合理
例如:
CD用電腦rip會衰聲
唔同USB線會有分别
AQ jitterbug有用
但好多測試都係儀器測唔出分別
究竟音響應唔應該用科學嚟分析?
佢地戇撚鳩

講完。
自我感覺良好啫
jitterbug 真係冇用咩
利申買左隻
貼紙有用,貼落粒晶片度,啲聲會好咗

我插電腦用, 自己ab test 係少左啲電流聲
係唔係腦放左
av group都係一樣啦, 換條hdmi線d色會靚左
心諗換條靚既網線係咪上網睇3仔都會變左4仔?

2019年都黎緊, 都無人show同一個環境下, 唔同source個聲紋比較, 一講音響就變左做風水post咁 , 只係玄學post黎
我uncle 話用咩電插頭都會影響
如果插頭會影響data既, 玩音響班uncle一定用幾千銀既電源+幾萬銀既電源錢插住華為modem上網, 240p都即時線4k無碼片
我都覺得係班發燒友FF出黎
以前都唔信
試過係知有分別
以前analog我唔敢講
依家全部digital你仲同我講條線靚唔靚
分別係digital 行電嗰part
試過係真係有分別。。。 我都想知點解
中電出嘅電唔靚
要聽靚聲一定要用港燈

玩音響啫係玩電流 你地班木耳聽唔到出就笑鳩我地
CD用電腦Rip會衰聲呢點我都係第一次聽
咪又係咩水塘呀濾波呀
你估家下住阿富汗咩,香港供電有無唔穩定都要用水塘呀
事實上供電嘅干擾係多撚到你唔信
我聽過有個問點解你同我套 amp 線材喇叭都一樣但 d 聲好冷唔及得你咁 warm,𠴱條友答佢緊係啦,我屋企鋪木板點 d 聲點都暖過你屋企石磚地。
呢個關damping 事
可能係USB driver唔係asynchronous
邊隻DAC?
Foobar + WASAPI?
hi-fi黎講,間房既物料.形狀都有小小影響,
有樣野叫音響工程,所以點解d有錢佬特登整間房,
又吸音棉又一set堆我都唔識既野
應該係話usb供電嗰part會將平擾帶左入去signal path到
所以有啲線嘅設計係走兩條 將信號同電分開
dvd drive有小小影響就唔出奇,
同埋唔同軟件rip都真係會有唔同,
我最顛果時真係同一隻碟rip幾次對比,
itunes係最差嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞