[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
信則有,不信則無
唔係玄學係乜?
唔似係
如果要扮到好識嘢,班車撚講數據講輸出講實際performance都pro,但玄學音響撚就偏偏要玩神秘學

佢地似係享受嗰種"你唔撚會明架啦世侄"既氣氛。點解唔撚明?無邏輯咪唔撚明囉
純class a係唔係真係咁神聲
係EE角度嚟講其實音響低技術嘢嚟,已經盡咗頭,至少仲未有一種全新嘅sound reproduction出現,無乜研究價值
當年我未入大學去大學啲open day同EE prof講我想研究音響,佢呆一呆答我音響興趣嚟咋喎
現今音響好多技術問題都只係protocol舊,無更新,更新亦無太大經濟效益,音響市場只係賣玄,真係有市場嘅咪無線耳機呢啲,BT protocol keep住update
no
音響的未來係DSP
好似class d都好好表現依家
yes, 近年class d的發展神速, 尤其係隻Hypex NCore
class a amp 食哂full cycle所以loss/distortion少(應該話會follow current source走)
但係o/p長期keep住on (Q-point係中間 pos/neg都會打著佢) 所以power efficiency都唔係太高而且會變暖蛋
同意 analog慢慢會同菲林機同一下場
的確係 class d近幾年係勁咗
power disspation細又唔易clipping
而且power effieciency又高咗 不過要搞嘅會係switching loss嘅問題
之前都講class a係長on所以冇呢個問題 要點去compensate就係班hardware友要諗嘅問題
曾經聽過有人講digital出嚟嘅聲冇感情 我真係得啖笑然後嚇一跳
我部taobao枱hp amp熱到
我冬天唔聽都開住暖手
usb線有分別的,我以前都唔信,有衰人借我試過後死死氣買左條,後尾仲落埋地盒
咁我就有問題啦 到底條USB變成24K金線對你傳送data有冇咩影響?
USB就4個Pin = -Tx Rx
Tx Rx都係10101010101嘅data 條USB線係邊度可以grasp到extra data呢?
如果換線有影響係唔係平嘅線會有data loss甩咗啲data?咁講平嘅線連send file都應該會死
咁李克勤一定係機械人
如果你條舊線有data lose, 你試下用條舊線抄同一個file 1千次, 如果1千次個file size會變左, 你已經可以改變成個電腦界, 歷史都會由你改寫左.

如果1000次file size都無改變過, 你只係國王的新衣個國王
CSL老闆上連登
你話十蚊條同一百蚊條有分別我就信,但唔係因為咩提升音質,而係QC好啲無咁多故障無咁易壞做工靚仔啲,其餘都係bullshit
電訊公司base station都做唔到咁大個coverage
佢個電源應該係核子反應堆
用左靚線輸出會強左, 介紹俾玩音響d uncle佢地一定信
CD勤全部都係播碟
初音克勤

實戰效果,唔係紙上談兵
有玩過room eq wizard 就會明架啦
仲有另一個耳機post好多人成日講聲牆, 咁聲牆係咩黎?去到音響就有耳場, 現場睇live就無聲場?流行樂現場幾十個喇叭, 古典演奏無用喇叭, 係咪就無左聲場?咁現場聽眾係聽緊好差既效果?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞