[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
EAC
可以再仆街d
用複製人,將條友擺響個球場度,佢五感收留黎既neurons用receiver錄低,pack做data再send去宇宙另一面,unpack俾一套simulator set俾你戴住黎「睇場波」
如果motor嗰面都搞到的話,你可以控制埋個頭望邊面,focus嗰d野
CD Digital 唔係sample rate 太低,dac先唔可以模擬返smooth wave?

人耳好似對time好敏感,所以d頂級dac先就要升頻就要時鐘。搞到d叔父連switch都加鍾
唔係想講啲咁遠嘅嘢,只係想講對analog嘅追求其實唔太合理,所有從analog感受到嘅感覺必然可以用digital完美表達,因為我哋其實係digital device,到頭嚟digital先係最能夠表達我哋感受到嘅世界
仲有一點,好多人誤解左analog carrier當佢係一件手製工藝品咁,要analog先原汁原味,但係其實例如黑膠係一件粗製濫造既量產品,個QA variance大到不行,個tech又幾十年無(需要)進步過
簡單啲講你放到最大analog都係由digital組成,只係睇你可以微觀到乜嘢程度
即係analog其實只係唔穩定嘅嘢嚟

利申:鳩噏
你已經講到物理,但我唔係想跳到咁遠,而係大腦基本運作都係digital
你講呢樣已經係物理嚟啦
生物...
xcore-200 係 general purpose microcontroller
xcore-200 xu只係佢嘅variation,內置usb controller同送埋audio device相關嘅code
你條link嗰個已經係做好嘅成品,唔只一粒processor,係廠出俾developer嘅reference design,即係好似顯示卡嘅公版咁

The xCORE-200 Multichannel Audio Platform is a complete hardware and reference software platform...
一樣
追左好多頁都係講電線同埋usb
有冇巴比較過其他interface? AES,coaxial,i2s?
我自己覺得i2s真係好過usb 最原始最直接的方法 有得揀一揀有i2s的dac

點解冇人講喇叭線?同電線一鳩樣 其實入到喇叭內crossover d線可能都係普通野
不過有時認同配不同線材係可以”較聲”既

講到玄學 一定要提果d所謂較聲”平墊”, “地盒”, ”聖杯/老鼠” 真係吹到痴撚線 次次見親d文章都好長 睇到打哂冷震
補充下你
AES/EBU係一個完整嘅signal transmission implementation,包念software上嘅protocol同hardware嘅cable
Coaxial只係一種cable
I2S係IC間用嘅非常簡陋嘅protocol,包證唔到data integrity,亦無hardware上嘅standard,唔應該做device間嘅transmission
想問下點解決noise 問題
以前用部插24v的yahama mixer好小有noise,又唔會比其他電器影響

依家用部scarlette 2i2 好大noise, 客廳熄風扇,啪過下聲,直情係隻喇叭播出嚟

係咪換隻獨立供電 dac / audio interface 先會解決到?
不過有啲廠會有啲自己嘅方法去做到device 之間嘅I2S transmission (當然人哋可能額外加咗啲data integrity 嘅checking 啦)
加咗咪唔再係I2S,完全諗唔到有咩理由要用I2S
有錢 有閒 既分別
咁又係,

紅色都暖過藍色啦
都係要 有錢 有閒
Mastering Audio third edition ebook (scan version)

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞