[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
要嘈其實真係要測聲波
音響既野自我感覺良好就得啦,自己套野自己聽啫
Analog都冇分別
除非做工差or以十米計
姐係USB嗰part設計得廢
EAC, 完
不過如果隻碟有花痕,BD drive真係會好啲
大廈本身咪已經有stabilizer,真係發電廠直出咩

如果真係好大影響,又唔見工廠啲精密加工要獨立水塘,講緊6軸納米級喎,唔驚啲刀頭唔穩定?
有啲真係有影響,例如電源線夠粗,電流足,部後級啲力水都唔同,我換咗電源線之後啲bass即刻勁好多
曲定直?
有人測過煲耳罩式耳筒有冇用,結論係耳罩式戴嘅位置影響更大
個人覺得如果測聲波只會增加不確定性
大哥,拉條三相都係用4芯,你個後級究竟有幾食電
我之前個拖板條線幼,換咗粗線即刻唔同哂,我個拖板插成6,7部機
比起音質我會驚火燭多啲
黑人問號
正常安全既拖板過載就會跳,無跳基本上就係夠力,唔會存在條線粗啲就夠力啲既事

唔通你啲音響有智能慳電mode咩,唔夠電壓就輸出細啲?
電線粗幼影響電流
成日都咁諗啲音響發燒友如果唔識音樂,其實佢地聽緊咩
如果唔知每個樂器嘅音色本身係點,點斷定好唔好
後級電容充電唔夠快咪會影響工作效率囉
我知,用電磁爐做例子,條線幼著機就係夠力,唔著機就係唔著力,會唔會話著左機但係唔夠熱?

咁點解去到音響就會變左著到機但係唔夠力
音響分兩part,客觀嘅聲波再現同主觀嘅聽覺感受
前者係工程學,後者與其話係玄學,感覺更似靈修
聽live最正
我個人嘅標準係同原本訊號越接近越好
上面答咗你
你要大電流去充電容會燒fuse,唔燒姐係冇事
好多時啲人實牙實齒話有分別
但ABX test又分唔出
我覺得似自我催眠
講嘢唔好咁難聽,係靈修
都係理解唔到
當你個後級電容係10000uf,以市電電壓黎講應該係唔存在所謂充電速度喎?短到可以ignore
你估真係data centre 既ups咩
不如列條式計黎睇下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞