[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
Between 推力都好玄
成班人話手機夠大聲但唔夠推力
乜都話推唔好
究竟推力係乜?
Output impedance太高?
菲林個問題係佢本質上個resolution已經唔係高,都唔好講用料同沖晒過程有太多化學同物理限制,而現代印刷/螢幕發展亦好成熟,所以workflow/經濟上完全可以淘汰菲林

audio呢面有少少唔同,條digital signal chain去到你對耳之前analog先,再轉做energy,呢度有好多空間俾人各自表述
例如有玩家(合理與否)會好希望keep到成條chain係digital free,全analog由source姐係tape/膠,連個recording / transfer係點做都想digital
去到呢種玩法基本上唔崇尚原音而係追求音色;呢個有少少去到哲學層面,只可以話音響呢味野係好多唔同出發點既人各取所需,而同時因為有水cap所以有好多誘因去亂吹
推力有數得計,一d都唔玄
我估佢既佢意思係咁
用耳機為例,明明電話插耳機出既聲量都好足夠(姑勿論好唔好聲),但班友就話部電話唔夠力推對耳機。

唔夠力就應該唔夠聲,點樣先可以夠聲不過唔夠力呢?
啱呀
完全唔明音量同推力有乜分別
真接USB power isolation
不同頻率 抗阻不一樣的
真係有用得可換線Headphones條線

如果無抗干擾就一定衰聲
喇叭係明顯好多, 坐地喇叭好多成300w 8omh, 但好多amp有水份, 寫有300w但其實只係行4omh, 推8ohm實際只係得 150w, 喇叭好明顯真係唔夠力水, 由其係低音上, 所以先要加後級再放大.

耳機就唔太清楚推力點先為夠, 但如果做一個產品推出市場, 明明係300w先夠力, 點解個火牛一早唔用300w? 好似砌機咁, 行sli要行1000w以上, 但電腦就無人會改用條電源線就會變左增加w數.

砌電腦就有人明, 換左砌音響就變左呢一類電學, 由街線去屋企mcb, 咩都唔換, 換條電線就增加左效率同轉出, 明明入返火牛都係一樣咁變壓, 換變唔洗換火牛又係咩原理?

耳機接dap唔夠力, 有冇人換左叉電又會好聲左? 細機又唔得, 電腦又唔得, 變左大hifi之後, 成個物理好似量子力學咁完全轉晒, 呢們係科學定玄學?

係我舉router個例子出黎, 換線增強wifi信號係無人信, 但換線就會增強amp既輸出, 呢樣野無人會信, 但變左好聲就有人信, 大家既科學知識點解會咁?
Lan 線真係唔係傳0,1
下?
講緊條電線喎,頻乜嘢率?
balanced 又係另一個迷
找下學下 digital signal processing , Transmission line, Linear system 相關既野就OK
btw USB 係D+ D-
電線粗都某個程度反而會電阻上升(50Hz AC)
參考Skin effect
耳機嚟講
以流行樂為例,如果推力唔夠,背景同低音會無咁清晰強烈,音場會比較窄

推力夠就唔會發生呢種情況,低音會有力,背景都會清啲

有啲耳機對推力嘅反應特別明顯,如果player喺播歌途中轉換high/low gain,會更明顯

以我自己setup嚟計:
如果我low gain轉去high gain,音量會大左,要比喻嘅話,人聲行前左一步,背景行前左兩步,而後者多左嗰一步,而係因為推力大左
推力我會當係skew rate 黎睇
基本上就係一條電線越低阻抗越好

你將上邊嗰句讀多次,邊個位錯左?
sorry 睇左係越粗越好
唔係Tx Rx咩 我成日以為係
half duplex來的(USB1.1/2.0)
USB3先多左一對serdes TX± RX±
Balance主要有兩個好處
Power大一倍
冇ground loop
你講緊用唔同編碼嚟做cdrip?
如果你抽wav基本上用乜都係一撚樣,因為都係由隻碟入面啲file直接轉出嚟,要記住cd本身就係行緊digital
唯一有可能造成分別只係隻碟有花痕,咁樣itunes嗰類軟件就未必會幫你慢慢咁read/重複讀取error部分
所以先有eac呢樣嘢,就係幫你rip兩次嚟compare,再連埋上網對比其他人同一隻碟嘅sample

所以簡單講,其實隻cd只要夠新淨,你rip wav用乜嘢軟件都好,setting係快rip定慢rip都好,rip出嚟其實都係一撚樣
你呢個講法其實都幾玄學撚,但咁多人畀正評
咪玩啦50Hz
你屋企有幾公里大?
樓主你就真係識嘢,起碼個concept清過連登仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞