[音響撚]究竟音響係唔係變咗玄學

693 回覆
481 Like 10 Dislike
反正香港多水魚拍條片就有教徒搭掤

幾萬蚊個光速拖版次次一有貨就沽清
我唔係講緊speaker,係你講到好似用digital或者active個phase response就會linear咗咁,一個filter嘅transfer function同係咪active同passive無關係,除非有integrator
大家點睇黑膠 同ooen reel?
open reel
don't put your words into my mouth, bro
我由頭到尾都講緊最後speaker 出的聲的phase response。
你嘅active同passive係咩意思,咩嘢嘅active或passive?
聽講佢部史坦威自己改,間廠要參考返佢
你嘅反而用passive就唔知個phase點夾已經好confusing,關passive咩事?
又或者你講嘅correction,which is also mathematically impossible
我知咩係frequency response,咩係phase response,咩係crossover,但係真係唔知你講緊咩
passive speaker and active speaker, 仲有speaker crossover design

唔緊要啦,我地講緊唔同野呀!
你講緊amp design,我講緊成個系統由amp到speaker crossover到speaker 單元點先出到linear phase

有興趣你可以睇下:
kii three
trinnov phase correction
acourate phase correction
Grimm LS1
HEDD Lineariser
屌,你講清楚係speaker即刻明曬
大佬你問我AMP問題我再講filter,你個reply就咁一個active字竟然會覺得我明白你講緊speaker而唔係filter
其實你係咪唔知咩係filter
咩喇叭咁大咬
淨係講dac果part, 分別試左oyaide 同 furutech 同原廠usb 線
古河明顯係暗d
原廠先d high end (4k打後)多好多
結果oyaide暫時係覺得聽得最舒服
利申: id14 interface
證明你對音色冇乜要求...你隻70蚊耳機還原到幾多成你真係彈/吹出黎嘅touch?
https://youtu.be/Nrz6ct_ZjT4

唔同鐘數聽啲聲都唔同,問你死味?
數碼 主要都係靠兩款 電壓同電流
兩款都係由"戴波"同"訊號波 "組成再輸出
兩個波唔同既頻率組合有機會做成失真
最簡單既戴波就係用返市電個50Hz
但市電個50Hz係咪真係好穩定就睇你對個穩定既定意有幾嚴格

9uper
我覺得最重要係先撩耳屎,分別好大。
老實講,業內多少都有共識有仲d野係聽得出分別但測量又唔係好測到出黎,可能係未揾啱方法去測啦。當然更多嘅係Marketing gimmick 吹出黎,人嘅心理同perception係好易影響的,聽音都係一種perception姐。係唔知道原本個錄音應該係點嘅情況下,你買左一樣配件,不論咩直接間接原因,用完個聲音有"改變",你比左錢嘅,會覺得係"改善"都係無可厚非。

另外追求原音/高保真度多少都係一個偽命題,咩叫原音先? 錄音果下都失左真啦,用幾個microphone係空間中幾個點收錄一件樂器產生嘅空氣震動再處理嘅聲同你人企係同一間房用2隻耳仔聽嘅到嘅聲就有本質上嘅分別(至於人頭錄音又係另一個話題)。

有唔少產品嘅設計原意又係marketing影響下被扭曲左。比如喇叭腳釘,因為歐美d房間好流行用carpet floor,所以有d廠商就設計出腳釘去幫助對喇叭咬實個地面令箱身震動可以傳走。但係莫名其妙嘅marketing以及眾多一知半解嘅用戶產生嘅共識下,釘呢樣野無啦啦比人話應該係用黎隔震。個人淺見啦,好多人話加左釘之後"好聲左",如其係話同震動有關,不如話係因為佢抬高左對喇叭/加釘之後喇叭擺位比你陏左。單元發出嘅聲音唔同頻率有唔同指向性,多單元喇叭係分頻點附近嘅聲波又會有指向某方向嘅lobing,喇叭高左低左同你本時聽慣嘅相對耳仔嘅角度唔同左,聲咪自然唔同左囉。

電源嘅noise floor係一定有影響嘅尤其係擴音機,但電線呢......我就真係唔知咩事了
巴打都係做room acoustics,正喎

有無去過wsdg 做㗎studio ?

有的話有無邊間推介一定要去參觀下?

我只去過之前廣州間The village studios ,佢地做個floating 同reverberation 真係好正

我part time 都係做audio visual 同architecture acoustic
都係,我注重音樂結構同清楚,
我個70蚊好清又有低音,beats 嗰啲1係齋重低音一係surround 到。。。
日日都聽live ,可能因此冇你地嘅要求
其實只係你地唔同channel先產生誤會
我旁觀佢同一段有講到active / passive / DSP correction,其實都幾明係講緊speaker

btw我幾同意呢個approach,如果唔係為左做器材撚成日換野黎試,純為左出flat response,咁樣劈頭用active speakers甚至內置DSP係少好多煩惱
聽過個琴手撚個hi Fi 撚
Hifi :「 呢隻鋼琴碟錄三角琴錄得幾真 」
琴:「 你...有冇近距離聽過三角琴演奏?」
Hifi:「 無..」
琴:「咁你點知道乜嘢叫做真?」
人地係做live 既,你話人地對音色無要求,我真係大大聲笑出黎
有時好多人追求既係聽果D由電腦整出黎既REVERB
有次玩結他用個solid state AMP 清聲+ spring reverb
個FD話D聲靚
我梗係勁開心SHOW埋個5 WATT TUBE AMP聲比佢聽
我開返個TUBE AMP但冇BUILT in reverb , 佢反而話差左
咪撚on9啦
digital reverb就係設計黎美化d聲
好多錄音,包括最出名嘅record,都係乾錄,混音時先send 去digital reverb度
d靚嘅digital reverb係好聽到出水,e.g. lexicon 480L, 224, bricasti m7
就算係你d cheap reverb, 人耳本身就鐘意濕聲多過乾聲,因為接近自然界嘅聲
我話好多人追求係REVERB姐
你唔洗咁惡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞