高達 U.C. 長期討論區 (3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
UC小說同NT都講左真正既NT係脫離肉體,只有靈魂既存在,巴垃圾係唯一去到個個境界仲可以返到黎既NT,仲要唔係利迪同公主拉住佢,佢神早同莉達一樣人機合人,哈曼連Bio sensor都無就出到精神力場,一個咁勁既NT都比加美尤既壓迫感壓住,你同我講一個最後先用到NT一閃既人會勁過加美尤?
不過咁講
巴納吉本身係由受佢老豆訓練
NT力唔係最強都應該係上遊
上獨角獸之前已經有過幾次感應
呢點其他主角都係少見
都唔知GUNDAM 講機設, 設定咁認真做乜鳩
反正笨大呢幾年官方設定為左收入提高, 亂咁出模型動畫改設定

“最強NT” 果稱號好似運動會紀錄咁不斷打破
總之愈出愈勁

就算0097最新電影 渣3號機女角係最強, 我都接受到

反正設定本身唔嚴謹
叫做好過數碼暴龍D設定架啦
對BANDAI野唔洗咁認真
其實個編劇功力夠高嘅就算設定亂嚟班觀眾都會當睇唔到
好似Gundam 00 電影個結局都係亂嚟
不過由頭到尾都係交代同一個主旨
故事前尾呼應
人物立體
非常超級系, 但係都接受到
到而家都記得武士道
劇情演出同設定係兩回事黎

首先
巴納吉係因為覺醒到脫離肉體
同你講果班咩娜娜莎拉死撚左先脫離肉體 完全唔係一回事好冇

用精神力場 NT一閃 壓迫感黎判斷NT力更加唔合理

哈曼連Bio sensor都無就出到精神力場
馬沙渣住沙煞比有Psycho Frame都冇用過精神力場
西布頓用F91有生物電腦亦都冇用過
唔通你會用呢個黎判斷佢地NT力低過哈曼?

壓迫感唔駛講
日扎直頭唔係新人類
係咪代表其他NT對住佢會完全冇壓迫感?

用NT一閃判斷更加亂黎
用你講法 巴納吉去到最尾先閃左下
前面拉纜連接葛蘭雪同擬亞加瑪果陣佢都冇閃到
呢D實係獨角獸力大無窮 唔關NT力事啦?

咁約拿係頭15分鐘已經閃左下
係咪約拿NT力又大過當時既巴納吉?

無論NT一閃 精神力場
背後靈附身 壓迫感
甚至乎推隕石同擋殖民星砲
呢D係跟據設定而做出黎既劇情演出
用黎判斷強弱係太過片面同唔適合

舉個例
你要討論普通鐳射槍同麥格林邊個威力大
你唔係走去睇下邊個射出黎既光束粗D
而係設定好明確咁寫左麥格林既威力大呀嘛

同樣道理
你要比較邊個NT力高
跟本唔係睇佢地做過D咩
而係睇設定 上面張圖就寫得好清楚
阿寶 加美尤 捷度 係高度覺醒既NT
而巴納吉係"真NT"
邊一邊高LV好明顯啦

如其他巴打所謂 雖然高達系列設定一向唔嚴謹
但設定係咁就係咁 冇得你唔認同架WOR
你可以屌既只有演出效果不乎合設定

利申:好認同上面巴打講果句 "就算0097最新電影 渣3號機女角係最強, 我都接受到"
細細個冇參考過實戰已經開始覺醒NT 預知到咁遠既未來
自己做測試駕駛員 無其他NT介入(好似係?) 都無啦啦可以人機合一左
鳳凰妹跟本就規格外既存在黎
咁講啦
高達啲設定唔係唔嚴謹
不過咁多年歷史又有咁多唔同作者
實有啲唔夾嘅地方
一路以黎都係靠後期補完先勉強維持到一個世界觀
最慘嘅係好多人嘅接觸都唔全面,睇左都係記得一部分
之後就好多以訛傳訛先搞到好多都市傳說

好似奶油NT最強已經係啦
根本最初只係有訪問問富野阿寶加美尤捷度邊個最勁
富野話主角之中加美尤NT力最強阿寶MS技術最好
之後啲人就當加美尤係全部角色中NT力最強
但係情理計一堆宇宙女鬼、哈曼、斯洛哥之流都不下於奶油
奶油仲要係招晒魂先顯得咁勁

啲人聽落以前嗰套
慢慢就演變到分晒軍武派科幻派乜乜物物咁
成日都覺得自己嗰套先啱咪炒晒車囉
出親新野都有老屎忽屌屌屌
淨係呢個post都見到啦
講真 NT問題係多
但係都未至於一無是處呀
但係一定有人要踩到樣樣野都唔合理唔好睇唔係高達先心息
點樣為之覺醒一路都冇直接演出嚟
更加唔好話邊個NT力最強
一路都係靠其他角色講出嚟再引導觀眾鳩估同想像

巴辣雞嗰度寫到咁直接所以先會比人屌到反艇
同神真正誕生了但佢仍然會講粗口的.jpg有咩分別

所以NT入面莉達同鳳凰融合呢段冇做到出嚟絕對係啱
用得UC 時間線寫故事
故事要有上文下理係基本野
消費gundam 死忠熱誠唔係必然
機設事件兜唔番後續
不如用其他時間黎寫

寫得UC 就要岩世界觀機設
仲有我重申, UC時間線上機設不嬲唔嚴謹
你要一D 觀眾睇完動畫之後
要觀眾額外睇設定, 說服受眾“情節合理”
只可以講動畫可觀性太低

另外近呢幾年高達品牌真係做得好差
TV 做唔好, GAME 出得垃圾
模型鐘意一模多用
呢樣同意,不過一模多用唔係係笨大宗旨咩
連萬能俠為咗翻模都出咩新年版,惡魔人版
UC系列我唔講啦,一講世界大戰,我自己都控制唔到,如果之前有得罪各巴打希望唔好介意,大家都係喜歡高達先起到傾計啫,依家真係只有等UC2解話點接落去,同期待動畫版撒凱衛係接UC定小說版,如果接小說嘅又會唔會翻拍馬反
每一個高達post都一定會有人講到起哂幹
見慣哂
佢搞NEXT UC 100起碼少d bug屎
同F91 V隔左幾廿年吹大左都仲可以兜得返

前幾年套origin真係想夠膽死想直駁去0079度
比人屌完先分返開叫another UC
如果你咁諗嘅話 我只能夠話你一定會失望
UC從來都係同你講嘅做法背道而馳

0079由9月開始先開始研發GM(原祖設定)
到無數外傳瘋狂加入各種GM/Gundam型號
到後期陸戰型高達變得仲早過RX-78投入實戰
高達不嬲都係世界觀就故事 多過後者就前者

事件一樣
殖民地重創北美糧倉咁大件事
Z, ZZ一樣無提過
歷史上第二次有殖民地墜落喎
如果係有諗前因後果
點解當初要寫到加插一件明知前作無提嘅大事入去?
以上只係我隨便諗到嘅例子

更何況,高達係商品
佢主要目的唔係娛樂你
而係要你買佢啲商品
大量故事都係由模型、遊戲等等周邊黎傳達
你想佢一次過喺故事解釋晒機設、人設、世界觀?
諗下好啦
屌明明係nt愈吹愈大 就俾人話老屎忽要屌新世代野 唔通我係大學生又同你講咩 咪繼續吹奏nt囉 吹到遲啲uc2槍劍乜都唔使用 剩係鬥chok波 鬥時間能力好似jojo咁就最開心啦 膠刀肺豉脾 大佬個世界觀整左咁耐 一句監督風格唔同就可以任你吹 一係你就唔好叫universal century啦 另起作品好似g咁無人會理你lol
拿 段野就GPF既
你夾硬話佢唔算官方 都可以算係半官方了

你可以屌劇情表現唔好 屌NT變到太廉價
屌佢成長得太快 屌佢實戰廢 你點屌都得

但依家個設定就係咁
佢個設定就係真NT級
你接受唔到都冇辦法
家陣你係作者?

你不願接受唔係問題
你可以繼續廢UP都得
不如話巴納吉跟本唔係NT丫

讀者話設定搬龍門 真係笑撚死我
後加成條UC線都無嘅野出嚟,自己FF一個新設定合理化唔算搬龍門,都話過如果佢唔係正史名號無所謂,好似Z劇場版,雷霆戰域,Gaia gear咁,但如果掛得正史個名咁搞唔係搞搞震?
失禮哂 請問你係邊位?
原來設定要經你點頭批准先入得正史
唔講以為你先係官方欽點作者 福井其實只係路人A任作

後加成條UC線都無嘅野出嚟
完全唔明你呢句UP緊乜
有冇人可以幫我翻譯下
意思係咪以後UC成條線都唔可以有新野
新設定即係搬龍門?
其實每套新UC只要唔係UC0153之後都係作緊啲新野出黎架啦
接受到OYW不停加新設定而反UC係咩概念
根本0080,0083,08MS都係做緊同一件事
大家受係因為已經習慣咗/根本唔知佢地係後加啫

好mean
佢出得唔好睇自然會收皮架啦
使唔使啲高達專家日日屌呢個唔係佢嘅UC呀
你理唔理佢 Bandai都唔care架啦
你唔鍾意NT怪力亂神佢咪整套Thunderbolt出黎滿足下你
根本而家唔係質素問題,啲人屌嘅係唔合佢口味

NT怪力亂神都唔係第一日嘅事啦
係唔係唔記得第二第三套高達已經玩晒定身術、刀槍不入、遙控高達、念力大劍
廿年黎有無變晒做超能力大戰呀?
我唔係想串任何人架
不過呢類討論正正就係點解有咁多謬論出現
次次都有人引經據典咁要講到高達點點點先啱以前咁咁咁
其實只係吹毛求疵乘機吹奏下自己鍾意嘅系列
講出黎啲設定都唔啱咁討論條春咩
同討論同人作有分別
成日話駁唔到後面
依家咪開始同你兜返囉
廿幾年前咋外傳咪一樣咁兜
兜完一樣有bug屎架啦你班友咪一樣照食
你咪傻好無
我無要求一次過動畫解釋機設人物
只係要求“上文下理正常”

近幾年笨大補完都仲有bug

隔幾年就出番0079,0800,0083等等嘅影碟

加多幾個場面補完同 刪唔合理畫面都唔做

笨大取態係有班傻仔繼續課金
搞爛gundam都無所謂
D game 擺明fans 向做到成PAT 屎
連高達配樂都要另外買DLC

套新出SD gundam 竟然reboot 三國, 仲要抄巨人
出到咁爛好似勇者系列摺左佢啦
你知唔知以前啲系列用左幾多年先補到而家個程度?
又係你話要睇設定就先明唔ok
而家邊套係上文下理唔正常呀?
UC同NT就咁睇你睇唔明咩?
Bug乜撚野呢?
如果你話演出誇張
邊套唔係咁
Zeta定The O身再911唔誇張?
ZZ刀槍不入+放大頭炮唔誇張?
阿寶推石仔唔誇張?
鐵面具打爆一個艦隊但係輸俾兩部MS唔誇張?
士郎單機用拳頭打爆阿布撒拉斯唔誇張?
V2光翼解體天使之輪唔誇張?
幾乎套套都誇張架啦大佬
想問下有無本設定集係詳細講新自護?
想知新自護D觸手係點樣控制人地部機
Z雪條棍就接受到
NT去到時間倒流就接受唔到
其實大家都係超現實嘅野
係咪因爲涉及到時間d人就開始接受唔到
因為以前呢堆野會留白
就算推石光劍精神力場要解釋都可以用米粒兜
依加佢清清楚楚咁解釋哂成個原理反而做多咗
有時候留白仲好過乜都解釋
如果佢唔講明係時間倒流
將呢個答案留返比觀眾自己理解會容易接受好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞