高達 U.C. 長期討論區 (3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
Narrative係拎Nu嘅數據砌嘅出嚟積木機都仲講得通
同意,但佢好似相反係吹拎返寶少做nu時用高達個核戰機數據用新骨架試做嘅東西
所以一直覺得超唔合理,馬反寶少得到T骨後都係得好少時間,寶少仲在生時要考慮到十三年前自己一年戰爭時核戰機嘅數據已經唔合理,加上咁短時間仲要慢慢做一部咁prototype嘅試作型出黎更加唔合理,佢哋好似唔記得nu係寶少自己參與設計,唔係人地攞寶少資料幫佢做設計,所以nu高達係無任何試作機先正常,因為nu本來就係短時間之下完成嘅試作機(完成型係hi-nu,改進係HWS,其後系譜發展係量産型nu)
如果真係要定義nu嘅參考物我會認為係RX-78,但係RX-78>Nu,絕對唔係RX-78>Narrative >Nu囉
相反,海盜嘅天草個個案就叫合理,寶少香咗搵核戰機嘅寶少資料做模擬寶少AI嚟揸機,做一部「木星高達」為概念仲可以接受
套NT係就係吹得太勁
但佢比左個好好嘅解釋點解100年後冇再有psycho frame/精神技術嘅發展
因為呢種力量現今人類係完全控制唔到

唔同次元嘅力量嚇到冇人敢再研究

我唔係好覺有必要為左咁吹到咁大
仲有 一個武器咁勁係戰爭上會唔再用?
大家都係軍佬 我一直都唔信依個講法
Narrative隻核戰機係演出需要多過同系譜有關
個機頭露哂出黎只係為左辣慶鴛鴦眼呢件痴線佬

btw 晌AE眼中
Nu係一隻超高性能同加左精神感應系統嘅積根多過全新設計嘅試作機
阿寶只係要部機機動性高o岩自己用就夠
冇變形合體呢D花巧野所以AE先可以咁快起到貨
(T骨同牛油砲係半賣半送嘅未完成品,阿寶自己都未調整完就要局住上前線)
精神感應系統係勁
但係有D野駕馭唔到就係駕馭唔到
自護同聯邦打左咁多年
邊個掂親邊個都衰收尾
好似阿寶呢D真正NT都完全控唔到牛油砲結果累死埋隊友
何況超級地球人呢D次貨
比咁多錢整一個打幾下就失控跟住成隊攬炒
出錢果班唔係on9架
咁倒錢落海法又冇成果點會同你課金落去
你講嘅我明 但係現實上
好多野未必有結果但其實都繼續做到
上帝粒子呀 改基因呀 好多野可能只係理論上
或者影響道德嘅實驗都做左出黎
我覺得就 總會有人偷偷地繼續研究
咪就係,根本設計nu時就無考慮過核戰機嘅需要,核戰機作用主要係保障實驗數據同test 駕駛員先用嘅設計,缺點就係增加不必要嘅重量同強度不足嘅問題(主要參考ZZ)寶少個時要嘅係一部打扙用嘅機,設定仲要係寶少設計完直接叫AE社代工做出黎嘅,核戰機結構呢啲起戰場上根本多餘,仲要係時間咁少嘅時候玩narrative 呢啲野之後再整nu嘅話用嘅時間都可能做到部hi-nu出嚟囉,如果係改話AE社想做一部用nu同等配置但加入核戰機結構,打算用黎模疑nu推石時產生嘅T骨反應嘅數據收集用機都仲講得通
//長谷川就借托比亞表達出佢自己認為嘅NT論係人類唔應該追求成為新人類,應該保持成為舊人類,將nt呢種能力定為「禁斷」嘅能力,認為人類唔應該接觸nt呢個領域變成無優劣人種之分就自然唔會有戰爭//

1.長谷川其實唔係覺得人類唔應該變NT,而係覺得變左NT,唔代表人類(戰爭)既問題可以解決。
佢無反對NT依種物種,睇下V高達外傳,木星爺爺成船NT飛向半人馬座,直頭係長谷川心中既桃花源記添。

2.長谷片反對既係以為自己係NT就等於全世界救星(前有馬沙,Crossbone時就係個公主),鳩UP自己套救世論,為左個理想完全無視人類實際既情況。馬沙覺得自己係NT就有權殺死地球所有人;公主有自己套NT論就可以放任地球變死星。係托比亞眼中佢地基本都係痴線佬。
今時今日有個詞語好適合形容佢地:左(右)膠上腦。

3.相比富野,長谷川其實無咩諗「戰爭應該點阻止」既問題,要打既仗就係要打,西布頓係咁,托比亞都係咁。
(可能Dust開始會有既,死宅話要創造百年無戰爭既世界嘛)
可以睇下嘴炮王講既野
可以同你講,如果真係戰爭嘅話,話知你件野會毀滅世界都會有人開發,因為如果真係咁勁,全世界唔想死嘅都會怕咗你,亦唔敢打你,驚你同歸於盡,所以呢,依家NT吹到咁但又要跟返F91之後踏入末落或無人開發真係無咩可能,咁勁嘅嘢會無人研究嘅話除咗話人類滅絕或者TurnA中TurnX嘅例子,自己種族逆向工程都做唔到,但外太空有人做到,自己唯有毀了現有文明,劈掉現有框架重練望追唔追到
所以我幾期待Dust,但長谷川可能順手表現埋創造真正嘅「百式」
創造百年都用到嘅高達,海盜高達可以加入建力事世界大全,用咗差唔多三十年嘅高達,所有高達甚至量產機都望塵莫及,積根表示佢係好對手
原機三部爆哂,到ghost 吹多一部兄弟出黎又爆埋,到Dust甚至以經到達木星可按純度級別量產出X11,X12,X13出嚟,用百年唔成問題,托比亞子子孫孫都揸海盜啦
順帶一提,托比亞成功解鎖爆得最多高達呢一個成就
X2(本人揸過,其後唔算經佢手,但最終爆咗),X3(爆咗,自爆),X1(鋼鐵之七人作戰),X0(最終戰一分為二),今次佢會唔會爆埋X11(X11好似係佢揸)
新類型人係戰爭上夠勁
點解阿寶要比人軟禁
點解聯邦高層一直都唔比新類型人入政府?
當世界主流已經係要禁止呢樣野
就算要偷偷地研究都要研究嗰條友有返咁上下背景先可以將個研究擺到上檯面
96同NT嘅事 一個羅商會 一個vist財團
全部都係有財主有權力射住
首先之後發起戰爭嘅人仲搵唔搵到psycho frame嘅資料繼續研究又係一回事
然後搵到出黎夠唔夠知識同頭腦去研究又另一回事
再去到你研究完之後擺唔擺到上檯又係一個問題
海盜dust真係“……

有無人的長谷川去青山睇醫生?

咪咁痴線啦
爆最多機既駕駛 托比亞

換最多機駕駛應該係 馬沙

舊渣試作機,渣古,魔蟹,勇士,自護,0083部肥螳螂既試驗版,力奇戴瓦斯,百式,sazabi,夜鶯

.
大魔,ca78呢堆 if機就算啦
又繼續消費托比亞 真係十幾歳打到八十幾歳
BTW有冇X11嘅圖睇下
暫時得X13有露面,係一個身上有唔少渣古咁嘅動力管(都係綠色),個背包同X2改差唔多嘅X3,由木星帝國王子駕駛(九成九係卡提斯個仔,個樣係後生嘅托比亞九成似,好想知貝兒知道自己突然多咗個細佬有咩反應)
根據返設定,木星帝國(托比亞)根據X2同X0嘅資料,分純度級別製造咗三部X11,X12,X13嘅木星產海盜高達,X11係最先做出黎,X11係以無視成本,以最大還原度做出嚟嘅版本(估計係同X1一樣或X1身X2改背之類)駕駛員好大可能係卡提斯(海盜高達已經成為佢呢條傷殘人士專機,X11個計劃唔洗諗佢搞出嚟),X12係次一級生產(好大可能係X2改咁樣),至於X13就係考慮量產之下嘅版本,用大量比較便宜嘅替代件之下生產,所以動力管以外露型式,調整噴嘴減少(從膊頭嘅動力管處得出)去除光束盾並以實彈同實盾為主減少成本,最終都超支30%成本嘅機(其實去除光束盾主要原因個人覺得係Dust嘅科技下降嘅背景,當你見到魔蟹都可以推返出嚟變宇宙用,拜亞蘭起呢個時代可以做高達,如果x13拎返原性能相信可以起故事初期無雙啦)
X13同駕駛嘅圖,你話佢係卡提斯(托比亞)個仔我打死都唔信,仲有呢排長谷川係咪好喜歡綠色,之前ghost 用綠色做主角機色,咁次X13導管又要用綠色,用黃色或灰色,白色嘅話一定好睇好多,個背啲角又唔見佢用綠色,定係佢覺得用綠色睇起嚟可以有低檔啲嘅感覺
X13同駕駛嘅圖,你話佢係卡提斯(托比亞)個仔我打死都唔信,仲有呢排長谷川係咪好喜歡綠色,之前ghost 用綠色做主角機色,咁次X13導管又要用綠色,用黃色或灰色,白色嘅話一定好睇好多,個背啲角又唔見佢用綠色,定係佢覺得用綠色睇起嚟可以有低檔啲嘅感覺
托比亞最屈係讓你一對眼都可以打到你班仆街仔趴喺度
其實關於雷比爾將軍號既問題 我覺得最大問題係時間唔夠 連自護件on9演出咁滯

雷比爾將軍號根本俾大文豪同b財團為咗件on9開無雙既祭品 明明UC個陣對肥沙有戰術有技術 反正今集俾人屠

Btw雷比爾將軍號係旗艦定it狗 乜都雷比爾將軍號出馬
唔該巴打咁詳盡嘅解釋 X11呢個配色真係好怪
之前ghost都係銀色最終戰個配色好好多 依家係dust又改返原色
圖係X13,X11未出現,只係知道背景,不過X13同王子睇得出係參考X3同托比亞呢對組合,同埋睇圖片配色似X1但對手同頭對角係似X3嘅
盲嘅都可以做到ACE,真係覺得好神化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞