高達 U.C. 長期討論區 (3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
幾時會有高達頭嘅渣三改
其實我覺得NT除左太快之外 仲好睇過UC
淨係約拿既行為合理性高過巴納吉已經好睇好多
Btw大文豪玩到咁大叫ark本axis twilight點跟
其實呢套野講到邊?
小說無中文化 動畫又on9,都唔知出黎做乜
依家呢個時代嘅UC根本各有各做咁碎片化,所以依家我好憎平行時空呢樣嘢,連載緊嘅雷霆戰域啲科技都唔似0079-81啦,新個部高達啲科技好似走咗去Z時代咁,外型就好似seed個啲走錯片場咁,我開頭見到個高達個頭以為觀星者啲兄弟機入咗黎
手中手係小數生產,指揮官用
呢幾日開始由頭睇tv版UC re:0096
巴納雞一開始都食大大舊檸檬

巴辣雞唔係有父幹都做唔到公主把劍啦
雷霆講明係自己玩
時間線同origin一樣分開左係another UC

依家笨大想搵到盡咪搵外傳小說同漫畫動畫化出模型填窿
ZZ去到0093本身有Ark嘅強尼回歸
跟住大文豪又彈套Moon Gundam出嚟
用GM嚟形容好似過火啲,佢都算係中高級貨,以0079形容係陸戰型高達差唔多,佢仲有個更cheap 嘅ガンイージ
V高達比ガンイージ高級在有用昂貴嘅米粒推進器,設計者好巧妙將全機最昂貴嘅部分裝哂落核心戰機部分,又利用本來令成本上升嘅合體結構概念大改,以往嘅核心戰機用途主要係保障開發數據為主,V高達嘅合體結構概念係令昂貴部分可以根據非致命戰損之下分離得以保存,上身part同下身part嘅成本則使用ガンイージ同級嘅卒機程度嘅組件組成,成本同ガンイージ差唔多咁便宜,大量生產,當上下part受損就分離就分離當攻擊之餘,只要再發一組part合體就又可以滿血繼續作戰,加強續戰能力同存活率,比一口氣投資一部貴機但如果損壞就可能報癈嘅情況唔同,只要核心戰機無損,維護成本同ガンイージ差不多,所以V高達算係最成功控制成本嘅量產化高達,至於量產型砲灰ガンイージ就係用本來性能加成本不高嘅V高達上下身part加一個次一級別性能嘅body而成嘅更能廉價副產品
講起silver bullet換手問題 既然明知密林出力咁大 可

唔可以整隻骨架強度大好多嘅右手 再唔掂就加外掛

支架固定 點都好過用一隻手就換一隻手 我唔信整隻

骨架好硬正嘅右手貴過整四隻手加替換輔助臂
其實好簡單,因為RX0吹大咗,有興趣可以了解獨角獸一号機出廠之後test個事故,獨角戰一號機起test個時nt-d之下徒手撕咗一部銀彈嘅手落嚟,又徒手撕開咗兩部型號不明嘅MS,rx0對手嘅強度根本有資格可以去新香港參加GF,一部徒手有咁大破壞力嘅ms至可以正常用麥格林,如果銀彈改到嘅可能改到紅迷惘用大菊一文字對手臂咁,又或者到時巴納吉直接用絕學南斗水鳥拳啦,佢又唔係第一次面對戰神渣吉,唔驚佢又用多次去去武器走
你搵積根或者得既
銀彈隻手設計問題強度本身就冇普通MS咁高
臨時増加強度都補唔到幾多
同埋以巴辣雞同公主晌着緊草既情形之下
要搵資源大改比起玩快速換手仲高難度
加上呢次對手係戰神渣古先局住用密格林
不如拎哂堆後備手上身頂住先
應該只有銀彈先可以咁玩換手 所以製作組係有用腦揀機
製作組識揀機嚟做啲on9野
仲有起UC劇情途中,麥格林嘅威力表現又忽強忽弱,劇中有時大到擦邊球都溶,有時直接命中又唔見好大威力同一般光束槍表現差唔多,正常以有擦邊球個幕咁嘅威力要貫穿應該唔成問題至係
唔通麥格林邊緣威力比中心威力大?
把槍應該有得較威力 空降射地下個時都唔見射爛撻地
仲要搵呢樣野嚟駁
你覺得銀彈配麥格林係on9
咁事實上人地手頭得呢兩樣野比佢揀
記住EP7之後佢兩個着緊草乜柒都冇架
都無話銀彈拎麥格林個幕on9,橋段上等如迫狗入窮巷,唔用唔得,明白
只係我一直話緊嘅係NT嘅wiki上巴納吉部銀彈係custom,係有四隻共兩對手backup起背嘅,呢啲改造唔會係手頭上完成掛,呢樣先係我話on9嘅地方呀,明嗎?

我一直都講呢樣嘢,明?
結論係巴納吉個部係根本設計用麥格林,而且又係用更多手嚟滿足發射需求嘅對應版銀彈,唔存在迫住用,係根本諗住要用同特登要用,不如叫巴納吉個部做「麥林彈」啦,唔好再用正常兩隻手嘅普通銀彈同佢一齊講啦
咁銀彈係畢斯特莊園嘅護衛機
我相信蝸牛佢地手頭上最充裕嘅資源應該係銀彈嘅手臂多過其他野囉
都話咗多手版銀彈唔係唯一配置囉
NT出場時係因為要玩遠狙所以先用beam magnum
你話用壞手on9又好,換手on9又好
重點係點樣部戰神渣古咁撚樣點埋身先得架
一係食花生,一係遠狙嘅啫
咁啱部機有得換手有咩問題
咁佢地係錢多洗唔哂咋?有咁多錢做手都唔做可以用到麥格林嘅配件(例如我提過嘅接地),大佬?一砲一手喎,有錢人嘅新指標
好啦,你話無問題就無問題
最後講多一次 make sure大家清楚啦
部黑色銀彈唔係整出黎淨係為咗玩麥林
戲入面已經明示左換手只係其中一款配置
咁啱好佢出場戲份只有開一開槍先令你覺得佢係為咗玩麥林而出場咁解
蝸牛得幾部銀彈,又無工場又無技術人員
你想佢整啲咩出黎
整到成支mega launcher咁咪仲唔合理
無晒機動性之餘火力又唔夠啲大炮黎
至少而家咁都仲睇得出啲槍啲機由邊度黎啦
佢地係配角,無啦啦爆啲新科技出黎咪仲多地方值得挑剔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞