高達 U.C. 長期討論區 (3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
以前好似係美樹本晴彦
一直睇開班MS踩板
大白鵝直飛上天個下好震撼
震撼得過獨角獸?
獨角獸出現之後突然覺得Ξ高達過後好多年嘅倉底貨咁
獨角獸唔勁,勁既係NT
你搵兩件強化人做駕駛員對打睇下邊部好打
獨角獸唔勁?
你睇下佢支密格林威力,擦過都死,盾有I-field,加速力勁到hihi,未開NTD都未必有人揸到,可以推住剎帝利撞穿幾對閘門,可以徒手拆新安州,機體強度以經恐怖,起UC由頭打到尾幾乎冇損喎,未開NTD以經好屈,佢劇中表現只係巴納吉一直無心想打先好似咁廢咋,至於利迪就根本舞唔掂報喪女妖
機體出力
獨角獸3480Kw
不肖子3980kw

機體推力
獨角獸142600kg
不肖子160000kg

武器出力
光束麥格農-一發用一個E-pac 大概十幾MW
超級米加粒子炮 >50MW

I力場
參考X3 獨角獸既I力場唔會超過105s

浮遊導彈
1粒已經可以炸斷獨角獸隻腳

仲未計個堆細導彈同大氣層作戰能力,獨角獸邊一part勁過Xi
阿寶揸Z個傳說唔係只係本來寫'某隻zeta印個A字logo 某日敵人來襲 有個上尉上咗機之後擊退對手 個位上尉對個A字好滿意因為係佢個名第一粒字 以後做咗佢logo' 呢個不置可否既內容咩
全身精神感應骨架,明未
所以咪話勁既係NT唔係獨角獸
機體重量同裝備重量差一成三分一喎,計算返一般性能差唔多,如果你要計嘅浮遊導彈即係設埋nt 性能,咁獨角獸要計NT性能即係計埋NT-D mode,首先NT-D本來就為強化人設計,加上NT-d mode出力同功率以經到咗測定不能,代表性能比原出力有提升,加上NT-D有強制nt武器騎劫主導權攻擊,浮遊導彈仲打唔打獨角獸到都成問題,同時全身帶有光束排斥作用

唔記得咗仲要NT-D係遇到nt同類nt自動發動

所以獨角獸唔係吹大就奇

但無可否認三高達大氣圈以內戰鬥上有滯空優勢(米式飛行器)
兩件強化人既話獨角獸未必輸,普通人就實死冇生
NT-D 強化人都可以用,唔一定係NT,利迪同十二妹都用到
NTD騎劫NT武器既原理係鬥邊個駕駛員既NT能力較勁,所以唔係100%搶到,尚布羅既反射bit同剎帝利既浮遊導彈就係例子,主要係獨角獸太少武器,對打無乜優勢,精神力場個堆NT技就提黎都無乜意思 ,原先精神骨架只係用黎加快機體反應,係比班NT用到變左時光機先顯得神棍,班NT神打上身乜都做得出,定身擋炮推石穿越時空,所以要分開機設還機設,NT還NT
如果兩件強化人都係馬士文個水平,獨角獸贏到都唔出奇
明白,但NT-D嘅設定跟返嘅話結論係差唔多等如NT版EXAM,為殺光NT事物而設,唔夠力搶就揸干條駕駛員精神去搶,如果唔係點解呢部野死咁多駕駛員
所以真係好好奇UC2點接,獨角獸同Xi嘅科技水平差距越描越黑。

UC段時間缐成個架空咗咁
模型賣到唔接都由佢喇
可能轉個頭就同你出魂限NT版獨角獸封印mode,之後UC2再出多6,7個變款
獨角獸果支黑科技麥林步槍
RX104,105 全身武器同RX-0 呢支步槍比真係好似拎一戰步槍同PSG1比
其實呢....一戰步槍同準度係比突擊步槍勁 所以呢個比喻係唔合理
psg1 係狙

個比喻係無問題

rx0 支麥林個火力 真係離晒譜,搞到104,105 兩部 好似一戰步槍對上現代狙咁
你知唔知其實單論火力兩者差距唔大 而你好明顯係話RX-0火力過強
一路都講緊支麥林過晒火

完全解釋唔到ae係點樣 係幾十年後唔夠snri爭 輸到要做代工
動畫睇落去勁唔代表支麥林火力高
ZZ支雙管炮好似都勁過支麥林
獨角獸絕對稱唔上高火力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞