高達 U.C. 長期討論區 (3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
睇返資料巴納吉個部係麥格林專用版背包有四只手,計埋現有嘅總共有「三發」手,即係可以順利打三次扮wing三砲都得
銀彈個問題明顯zz留落黎 又要俾你班uc撚打下j先用啦
個段真係急到冇乜緊張感 我個腦load咗半分鐘先知 嘩今次正喎同月球危機有得揮喎
其實部機個開發系譜由幾套唔同作品串返埋一齊又冇bug屎呢下先勁
所以其實feel到uc班製作組係揀啲古董msv機同改啲ms真係好有當年0083既熱情係可惜個故事太膠
唔好唔記得銀彈話有參考返MK5但無啦啦移除咗飆狼大部分嘅優點,性能唔知仲有無原版實力都成問題,完全唔知為咩目的(考古?),又唔見有咩特別改進,如果起0096後仲用一部性能未必追得返原版嘅0088時代機真係有咩意思
如你所講身為UC撚嘅我完全接受唔到UC三部曲係UC囉,銀彈嘅存在完全唔合理同似為出而出,根本似創戰者啲未採用魔改方案掉返去UC用嚟為咗出模型用咁多啲
UC三部曲係UC?
呢句唔明
記得巴打你冇睇nt,咁可能有d細節唔知,果陣隻銀彈已經係巴納吉佢地手頭上最好既機,冇得唔用
至於第二個問題就真係架船火力的確係唔夠支麥格林強
指獨角獸高達之後呢一個新UC線計劃,個計劃分別UC,NT,未來旨UC2,我自己將佢定做UC三部曲,同UC呢條原有故事線做區分
根據我所知 銀彈本身既amx-014本身係一部極優秀既ms 本來amx-014胸口炮安定性不足 所以拆返佢將出力去返其他部分 所以整體去講銀彈機體性能係勁過amx-014(除非你覺得武裝少=廢)

其次銀彈出現我覺得非常合理
1)銀彈係工業七號既守衞同測試RX-0既MS 地球圈當時要搵高性能MS又唔可以挪用RGM-89/RGZ-95就基本上冇乜MS可以用 所以用AMX-014改既銀彈又低調唔吸引聯邦注意又夠高性能

2)工業七號既對財團既重要性去講 用AE主流既守衛用MS臭雞雷姆根本唔可行 加上財團大把錢自然想要高性能MS 而因為咁去開發高性能MS根本唔可行 唔單止預算更會吸引聯邦注意

當然最重要係b財團想要一模多用 所以先出銀彈 否則自然財大氣粗既財團就會有高性能測試RX-0既MS出現
我接受唔到獨角係UC一部分
架船本身最好既ms已經
講返起test rx0個資料真係無言同真係得佢咁霸氣,NT-d之下徒手撕咗兩部銀彈同唔少其他機,真係EVA式出場,當年蒼藍戰慄嘅EXAM都比佢嘅出現失色咗唔少
https://gundam.fandom.com/wiki/AMX-014_D%C3%B6ven_Wolf

https://gundam.fandom.com/wiki/ARX-014_Silver_Bullet

AXIS用聯邦既MK5同重高技術量產左賓周狼
依家聯邦拎返黎換返個高達頭咪變銀彈囉
除左冇左内置米粒砲去換取出力之外
成部野同賓周狼究竟有D乜撚野分別?
改個第個朵啦,九成人聽uc三部曲都係load到元祖 z zz
淨係出力大咗追返個時代已經已經贏曬 銀彈只係遇上佢無可能打贏既對手only
明嘅,叫獨角三部曲好嗎?
對獨角嘅厭惡心實在好想劃清界線搞到咁,不過元祖 z zz我自己慣叫動畫三部曲,因為以馬反為分水嶺,係舊UC時代高達長篇動畫只有佢三位,F系列(90,91,影子,海盜)同V係當年叫新UC時代咁分嘅(F91係當年打算係打算破舊立新,重啟富野派高達故事嘅計劃,但就成為永遠的this is only beginning)其他嘅大多係ova,至於獨角獸真係唔想承認,佢算係叫UC第三期計劃了
AXIS一拎到MK5轉頭就成功量產到賓周狼出黎
仲要溝埋重高MK2既技術
所以先吸引到AE拎哂返去改良
個情境就好似甲兒射左飛拳出去再喺腰後拎隻後備拳裝上手
但搞笑係飆狼差唔多等如一部成功小型化咗嘅重高mk2,但,有出色嘅火力同重高mk2嘅三次元攻擊牽制能力,飆狼本來係定位類似要塞級攻防武器,但AE社做到四不像咁,去除火力咁保留大功率爐做咩,姿勢噴嘴比以前少咗,推進力無原機去除火力後提升,真係點睇都只能叫似弱化咗嘅以成本效益為主改進嘅飆狼多過叫改良強化型,資料話0092出廠如果以過渡時期叫合理,但0094後有積根D型後到獨角獸後可以作為高階機用真係唔明白
所以獨角獸刷新咗我對UC嘅認知,為咗用麥格林,你可以去到幾盡,巴納吉完全表演後生仔用慣好嘢揸唔慣cheap 嘢嘅精神,寧願反成本效益都要用到支好野
心口個米粒炮唔安定要拆左佢
將點數推哂去出力度
個成本低左又可以增加產量
咁唔叫改良係乜先
條友係咪唔識字㗎
一係用麥格林玩遠狙一飛換一隻手
一係鳩衝埋去比戰神渣古秒冇埋條命
人地巴辣雞唔係on9架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞