高達 U.C. 長期討論區 (3)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
以往Nt無錯一直都係披住真實系既超級系
不過起碼都會夾硬拎啲原因原理出黎
令到件事貼地啲或者易接受啲

而家呢套直頭係神棍屌打凡人
即刻一啲睇頭都無
仲要係度瘋狂回憶 睇到燥
睇到個男主由核心戰機直接爆甲
跳落駕駛倉入面真係屌撚左出聲
要求唔高
三個主角一齊爆NT出合體技先引發到奇蹟呢樣已經合理過UC好多
其實而家最火熱既討論絕對係
UC->V
希望成條歷史補得完美啲
特別係V

利申:V Gundam Fans
咁呢個係比較合理嘅說法,因為富野無解NT由來,只係説到一班基因比其他人優越或好似奶油寶少咁天生聰明而得罪人咁,呢一群人只有自發性定義呢啲有天賦嘅人做NT,之後就發展成為類似貴族主義般自成一國,馬沙就想舊人類經第二次自護戰爭中死嘅就死,死唔去就脱離地球成為新人類,呢點就長谷川用佢嘅手法用文字同科學描寫,富野就以顯靈同靈魂束縛形式描寫,其實呢到無咩沖突,又解釋到0096之後到F91嘅新UC時代留低咗背景,只不過長谷川和富野nt論衝突嘅地方係富野係想所有人進化成為新人類,人類因成為NT後就因為進化得嚟嘅天賦嚟令「人類唔會再犯同樣的錯誤」戰爭係由OT所引起嘅,所有人只要進化(指精神同思想)成為新人類,淘汰舊人類(古老思想嘅人,詳情ZZop歌名)呢一點某程度上暗串軍國主義,人類思想應該走上現代文明社會主義(新人類)富野論反戰意識上嘅地方係呢度,呢一點亦都諷刺當時機械人動畫公式,但呢套論點上其實太理想同唔現實,箇中弱點就係太種族同血統化,如果呢套理論扭曲起來正正就是F91嘅出現嘅貴族主義,馬沙向舊人類戰爭係想以毀滅地球而迫舊人類到宇宙成為NT同佢地一齊,而貴族主義係任何比我低等嘅人種(舊人類)就唔應該生存,呢個世界係貴族(新人類)先至係主人,而長谷川就借托比亞表達出佢自己認為嘅NT論係人類唔應該追求成為新人類,應該保持成為舊人類,將nt呢種能力定為「禁斷」嘅能力,認為人類唔應該接觸nt呢個領域變成無優劣人種之分就自然唔會有戰爭,就係呢部分同富野提倡嘅人類應該成為NT 嘅想法起咗打面般嘅不同意同間接否定成為NT嘅出路係正確嘅選擇先令兩人不和咋喎,呢部分先至係兩人NT論最為不同嘅重點同分水嶺
有無人唔明點解羅商會同參謀本部有共識都仲要去突襲基地攞人,直接叫聯邦交人咪得
仲未睇
不過見你地講到NT愈黎愈神棍
會唔會遲下勁到NT可以將時間倒流到unicorn冇存在過
之後再接F91
變到好似00咁
3部獨角獸飛返去0079武力介入
最後聯邦自護停戰世界和平
好同意,雖然uc根本冇正常過
不過今次主要係突然誇張左好多
阿寶0079冇psycho machine頂多係盲狙自護號既死人頭
嘉美尤招埋魂都係定住一架theo
捷度buff光劍頭炮,用埋招魂先預知到幾秒後哈曼偷襲
當初呢幾下已經好驚艷
然後馬反推石仔呢層係用埋其他人既意志加上psycho frame既共鳴先做到既奇跡
就算用返full psycho frame用比較,巴納吉係細細個已經比老豆高強度訓練出黎,chur到佢老母帶佢離家出走果隻
比盡唔比較設定,淨係睇劇本角度,unicorn用咁多集舖比巴納吉點成長,而家nt一黎就話個妹係好勁既newtype,同unicorn合體埋做乜都得,定身扔石當普攻咁用,咁觀眾點跟得上
聽ching你咁講個尾打到好似天元突破咁?
嘩,turnA嘅空間跳躍都識,又可以光速飛行,又永動機,唔怪得三號可以跳到去復國比一條廢人揸都可以同G seif同貝爺打同仲可以同G seif 五五波之餘咁好打,睇黎完美背包先有可能治到佢,獨角獸三號可以再戰多幾個世紀,真正嘅百式

不如起個標題「全盛時期嘅TurnA同TurnX聯手可唔可以同NT中嘅三號機一戰」討論下

睇嚟依家高達中叫得「鳳凰」嘅高達就唔係小角色,例如黑鳳凰,鳳凰能力解放型同獨角獸三號鳳凰
個人睇法,
奇跡之所以係奇跡
就因為過去既uc系高達,起戲劇編排上主角新人類能力係隨住主角成長同劇情推動而進化
隨住劇情張力去到最高峰,發生既果一刻既奇跡先令人感動同有戲劇性

NT呢一部想系統化解釋新人類能力現象 將奇跡constant發動
令到奇跡呢件事變到好廉價
我覺得呢套起度破壞緊uc系作品咁多年既積蓄

佢重想加設定解釋;當年推石仔比人感覺咁經典就係因為(劇中)無人明發生咩事,淨係知道果一刻大家心意統一先引發到果個光芒
就係呢一個留白先比人浪漫既想像空間
就算之後或多或少有加設定解釋都唔會填滿個空位
今次咁有條理黎補完,講到好似一般科技咁只要肯研究就重複到,搞到當年既高潮好low
係UC帶頭搞到奇蹟大平賣
一條友拉船跟住徒手拆戰神渣古
再擋衛星炮最後揮手停人機
依家NT要三條友一齊集氣先發到功反而覺得可以接受到
但係好難解釋點解冇人繼續研究
就算你話唔係做武器,人類嘅意識有能力可以達到呢個水平,好難話自護同聯邦兩邊話唔搞就一齊唔搞,UC同NT或者係小動亂,但之前仲有推石仔咁大單野
至少都要寫多一個故仔去解畫點解會放棄研究Psycho-Frame
如果唔係好難想像去到F91 NT能力都只係運用來打仗
所以話呢套睇到人最頭痛就係佢唔止食左前面既書,重食埋後面既書
之後佢個UC100後計劃作品點都要作返個解釋
閃光應該就唔會提到,所以點都係UC2架啦
我諗唯一解決方法應該都只有好似星塵既GP系列咁所有資料無曬,新人類系技術又全部科技黑洞化,究都研唔返
如果唔係
得一次推石仔就話姐,依家吹到可以擋衛星炮又可以消除核爆,既然呢個現象可以重複引發,啲政府人物同軍隊高層點可能放棄新人類呢種力量
有無人留意 有啲人物畫面 跳格好明顯 我係長沙灣mcl 睇 但應該係製作問題 gundam 算係有錢賺嘅 franchise 都慳皮到咁 唉....
大佬 你睇下香港就知 馬沙明顯係覺得聯邦政府長期住係地球離曬地 所以先想炸爆地球啦
我開始覺得seed d都貼地過uc新呢堆

有生之年仲有冇機會睇到ms igloo/0083/前哨戰呢種作品

英文版Gundam NT配音員
其實GP系列可以同一定要抹銷資料係因為聯邦私自違反南極條約製造核彈頭運用機出嚟,如果呢樣嘢之後比人唱通街聯邦嘅主導地位就會比人評擊,宇宙勢力會因為聯邦連南極條約呢個和平反核嘅良性條約都可以唔遵守,咁宇宙居民為自身安全到時一同投靠自護般反聯邦政府嘅組織再一次大戰,簡單啲講如果GP單野通咗天,威力唔差得過盒子
但盒子開完都唔覺得有咩特別事發生
盒子只係發現得太遲,如果起一年戰爭至Z之前發生就唔同,新人類先係主導嘅呢點,自護公國呢啲就可以打正旗號得到支持,聯邦呢啲起地球嘅OT就失勢
TR系列算唔算係GP系列借屍還魂
咁UC要連戲架麻 佢真係作大啲盒仔開完搞單大茶飯既,後面啲f91重點做落去
不太可能,有都真係好少或只有唔太關連嘅部分(例如高達MKll零號個盾)
不能留太多蛛絲馬跡
GP系列嘅保密程度強到到咗V嘅時代,海盜Ghost 嘅死宅都只能查到有GP系列嘅存在,但具體內容完全查唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞