【魔偶師】《小松奇妙物語!》(3)

1001 回覆
431 Like 4 Dislike
魔偶師係惡魔
原來魔偶師係惡魔
十少年2好似冇講?
六筒
睇嚟狼王會出現
好似冇
公公好似係陰陽師 咁識唔識十二式神
諗起陰陽大戰記
我諗起 九域爭霸
翔串過緊撚
白毛小子
公公好似係陰陽師 咁識唔識十二式神
諗起陰陽大戰記
我諗起 九域爭霸
翔串過
白毛小子
惡魔貓同貓仙人係咪同一隻貓
我估係 即係小松屋企嗰隻波斯貓
如果日日都有得禁正評就好啦
墨巴 會唔會有墨子客串
我聽從變得莫名穩重的爺爺,先自行回家去。

他們一家的住宅,偏近上坡的位置,過去見到結構時尚,牆漆斑斕的屋子,就是那間了。

算是,區內最好認的一間屋。

小松說過,屋內的裝潢及色調,很多都是由母親小時設計。那張充滿東歐異國色彩的沙發、花紋簡麗的窗紗、掛在牆上的畫作、華麗的地毯,總能讓人徜徉在濃厚的異國情調中。

但配上簡潔的地板和內部的牆漆,又不會過份豔麗,形成一種自然的平衡。

使人躺在家裡,就如旅行無異。

加上石澳的地理位置,這裡無疑是間一流的居所。
「小葵!」當我來到家門前,就發現有人正苦苦等候。

我抬頭一望,是卡文‧‧‧‧‧‧

不,她叫我小葵,那她肯定是‧‧‧‧‧‧

「小松!」我跑過去她的腳邊。

「我一訓醒‧‧‧就唔知點解‧‧‧‧‧‧」卡文版小松欲哭無淚:「出現咗喺卡文屋企‧‧‧」

「仲同佢調轉咗身體‧‧‧睇嚟你真係同卡文交換咗。」我說。

「點解換咁嫁!」小松十分激動:「咁樣我點樣返學啊‧‧‧‧‧‧」

「你仲諗住返學‧‧‧‧‧‧」說實話,變了卡文的小松,真的看得不太習慣。

「爺爺呢!!?仲有阿毛、兔兔佢哋點呀?有冇人餵你哋食嘢啊?」小松追問。
「冇。」由假小松不倒食糧給我們開始,我就肯定是假的。

「唉,實餓死佢哋啦‧‧‧我指紋解鎖唔到屋企個閘入去,爬又會觸發保安系統,到時屋企人以為我擅闖民居,你幫我啊小葵。」小松眉目憂心。

「點幫你?」

「鑽入去之後,餵咗佢哋先。」小松交付。

於是我從閘門之間鑽過去,然後跳上水管,再經由廚房進入屋子,把那些狗糧、兔糧、鳥糧,通通都倒出來。

很吃力,單是打開封口的動作,已經費我好大心神。

「搞掂未啊小葵!?」小松在外面,問。

「差唔多‧‧‧‧‧‧!」

我把所有糧袋的封口打開後,就任由牠們把頭伸入去進食,因為倒在碗子上的動作,我應該是做不了。

「搞掂‧‧‧」我回到閘前。

「啊呀‧‧‧‧‧‧」小松無奈地長嘆,捏捏自己圓潤的臉頰:「點解我會同卡文調轉咗架──」

「咒術。」我說。

「咩話?」

「咒術,今日我打探咗返嚟。」

「吓?你點打探嫁?」

之後,我把今天和爺爺的行動,都一一告訴小松。

「惡魔?靈魂?咒術?」小松又突然顯得很感興趣。

「重點係,你身體俾人交換咗!」

「咁點解爺爺唔番嚟幫我解決,得你一個返嚟‧‧‧‧‧‧」小松軟坐在閘前,哀嘆:「唔通連佢都要放棄我‧‧‧‧‧‧?」

「佢好似有啲更重要嘅事情,要先解決。」我說。

「咁即係我要靠自己‧‧‧」

「或者喺到等多陣,爺爺就會返嚟。」

於是,我又陪小松在門口待了會,看著如此肥胖的她,真感傷心,明明是個有大好前途的善良少女。

「嘟嘟嘟嘟‧‧‧‧‧‧」突然,家中電話響起。

「咦,係咪有電話?」小松也聽到。

我點頭,因為耳朵有反應。

「去接啊小葵,撳一個叫「TALK」的制,就聽到啦。」小松教我。

可惜,我跑到過去電話經已掛掉,小松又教我去按留言信箱,並設定擴音,得到以下音訊:

我係爺爺啊,如果你返咗嚟,就等我一陣,可能兩、三日,你自己一個唔好驚喎,因為好快會無事,好喇,小松實捱到嘅。

爺爺這番話,像是說給假小松聽,又像說給真小松聽,可能他也猜測到,真小松會回來這裡。

只是爺爺可能沒想到,真小松交換了的身體,可是接近一百六十磅的肥婆,加上矮矮的腿,想要爬牆進去也不能呢。
最尾個到好好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞