【魔偶師】《小松奇妙物語!》(3)

1001 回覆
431 Like 4 Dislike
「咩話!你俾佢哋做乜啊?」

「佢哋話‧‧‧儀式進行完之後,慕必要將個玩偶,交還返俾佢哋‧‧‧‧‧‧」假小松一面水汪汪。

「點解你咁聽話呀?叫你去跑步減肥又唔聽,走埋啲小捷徑就咁醒。」小松越來越不屑:「你擺明俾隻惡魔呃咗喇,用咗玩偶交換身體之後,就一定要不斷餵血,供奉俾隻玩偶,如果唔係佢會困住我哋靈魂。」

「咁點算啊‧‧‧」

「隻玩偶邊到整?!」小松又問。

「唔知‧‧‧‧‧‧」

「咩都唔知!蠢過隻豬。」小松轉問我:「小葵,你今日講嗰到係邊話?」

「跟我嚟,你想點?」我開始領路。

「可能叫個阿伯整多次,交換番。」
老漢一推
說畢,小松忽然按住頭部,一陣暈眩‧‧‧‧‧‧

「啊‧‧‧」她酷似頭痛。

「小松‧‧‧?」

「呯」小松兩膝齊軟,跪在地上承受痛楚。

一言不發,牙齒打顫的她,無法做出任何回應,連假小松也嚇到了,變得愕然。

最終,這過程持續了十多秒,期間小松身邊更若隱若現出無形的幻影,既飄忽又模糊,像是要從身體離開。

回過神時,小松經已滿面是汗,無力地伏在地上,氣也只能輕喘著,無法言語。

「你‧‧‧做咩‧‧‧」假小松問。

「小松?」感覺她神色不太對的我,行到她面前。
「全身‧‧‧好似‧‧‧‧‧‧俾人撕扯咁‧‧‧」小松全身依然抖顫:「肯定係‧‧‧玩偶嘅副作用開始發作‧‧‧‧‧‧要抽取我嘅靈魂。」

「咁點解我‧‧‧‧‧‧」假小松正好奇為何自己沒事。

「你嘅靈魂喺惡魔手上,你認為以後可以平安咁渡過‧‧‧‧‧‧?」小松反問。

意識到時間無多的我們,沒再多想什麼,就快快去到那位歐伯的家,玩偶之家。

假小松也有跟過來,她說,不想自己的靈魂都落在惡魔手上,忽然覺得做運動減重是件很簡單的事。

總比,之後要給惡魔勞役好。

「小葵‧‧‧你確認呢間屋?」沿路上,小松精神變得憔悴。
「係‧‧‧」我答。

跟我確認後,小松方按門鈴。

「叮噹叮噹~」

「邊位?」那位歐伯,緩慢地開門:「你兩位係?」

「唔該你!請幫我哋打造一個,似我哋樣嘅玩偶。」小松合十懇求。

「咁你哋係‧‧‧」歐伯疑惑。

「我哋係交換咗身體嘅人,需要一個逼真嘅玩偶交換番,雖然聽起上嚟有啲天馬行空,但請你即時整個喇!時間無多。」小松再一次誠求:「事後俾幾多錢你都得!!」
有文
文呀
外人睇就係肥婆暴力壓住靚女
quote文
個肥婆又會咁順攤肯同小松交換番身體
啲肥閪都係怕死啲
細力推
文啊…
會唔會又2點幾先post
唔準催墨b
失眠等文
Push
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞