【魔偶師】《小松奇妙物語!》(3)

1001 回覆
431 Like 4 Dislike
20%
墨巴宜家係咪讀緊U
如果係既咁 十少年 糖果女孩咪中學寫?
序:20%
年度大會結束,女童軍們手握徽章,把手搭疊在一起,約定明年再重聚,加入女童軍。

我開始有點好奇,她們當初的友情是怎樣產生?

當大家要離開時,只有那位叫莫友思的少女,一副不打算走的樣子,書包也不整理,並負責善後工作。

包括收拾課室、清潔獎杯等。

「友思,你唔一齊走?」大伙兒,問。

「我仲要留喺學校巡邏,七點先走得。」莫友思答。

「咁夜?」

「冇計,最近好多學生特登匿埋喺學校,等到夜晚出嚟玩‧‧‧‧‧‧」莫友思無可奈何地嘆氣:「可能臨近暑假,啲人太掛住學校呱~總之俾我捉到就即記兩個缺點!」
「果然係我認識嘅友思。」阿妤舉起姆指,給予肯定。

日落時份,餘耀漸失,留下一片昏暗的黑夜。

「嘟」小松進家前,要先用指紋感應開大閘的鎖。

「咔」再用鎖匙打開木門。

「爺爺?我返嚟啦。」小松如常地喊道。

「今日我整素茹包!」爺爺不時以圍裙的模樣示人。

「你會唔會食完唔夠力氣啊?話哂你都係個肉食主義者。」小松揶揄。

「為咗乖孫,每星期嚟一次素食日好簡單啫!」爺爺正拌勻著某種醬料。

「咩嚟嫁。」小松靠近爺爺,將食指戳進草綠的醬料,嚐了嚐味道:「牛油果醬?」

「中!新鮮嘢嚟,又係自己種。」基本上,小花園的農作物都是爺爺的心血成品。

想到這裡,我不禁怒視爺爺,為什麼不起個池塘養點魚?

「哇嘻嘻,小葵做咩無啦啦怒視我。」爺爺笑著問。

「唔知啊,佢有時係咁,話說‧‧‧外公幾時返?佢都出咗去旅行一段時間。」小松摸摸坐在其頭上的我。

「唔知呢,呵呵,佢點似我呢啲休閒老人,日日無嘢做。」
寫糖糖個陣16歲
小松仲未發現到小葵係個日個男仔
個次講哂出口 發動上次個技能
在爺爺做漢堡期間,小松心血來潮在房間翻出一本相簿。看來存放了一定的時間,因為一掀開塵埃就撲面而來。

「咳‧‧‧咳‧‧‧」小松撥撥手:「阿妤話初中嚟過我屋企,我都無咩印象,睇吓有冇同佢嘅合照先。」

「你哋人類,真係好鐘意記錄低每個時刻。」我跳上小松的膊。

看到開首幾頁,也是小松嬰兒時、孩童時的照片。其中,小松抽出一張相片,特意凝望。

「咁係因為,我哋人類細個嗰陣,都無咩記憶。」翻著相冊的小松,會心微笑:「呢個係,防止有日自己會忘記‧‧‧最親嘅人,嘅方法。」

其手握的相片,是小松母親疼愛地將她抱住的畫面。那時候的小松,只長著小孩專屬的呆毛幼髮,勉強可以紮個雙馬尾,眸子精靈得像天上的星星,帶住滿懷喜悅的笑容與母親對視。

再多掀幾頁,小松又發現另一張很特別的相片,便將它抽出。大約是她七、八歲時間拍攝,而地點在公園裡,她跟一個年紀相約的男孩合照。

「咦?邊個嚟,冇印象嘅。」小松繼續翻掀,之後幾頁的相片也有男孩存在。

那男孩頭髮有些蓬鬆、瘦瘦的,有些髮蔭掩蓋住眼睛而看不清其容貌,感覺好不修邊幅。

「素茹堡搞掂!」剛好,爺爺捧住晚餐出來。
小松同小葵合照
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞