【魔偶師】《小松奇妙物語!》(3)

1001 回覆
431 Like 4 Dislike
「話說,點解我一諗起你‧‧‧‧‧‧你就出現咗。」我知道小松比較重要,但我還是想問。

「我咁啱喺附近經過。」他簡單帶過。

「咁啱‧‧‧‧‧‧」我再細想,現在是凌晨五時。

哪有人會在附近經過,除了剛才的瘋女子。

假道學蹲下來,摸一摸地面,四周隨即出現一些虛幻的影像,彷彿與這個空間重疊起來。那些畫像既虛非實,由靛藍色的光所組成,猶如置身3D世界入面。

影像中,映播著小松從二樓逃落一樓的畫面。

然後,一樓某間班房的門忽然被打開‧‧‧‧‧‧

裡面,走出一名英俊挺拔、五觀深邃的少年,他轉身望向樓梯口那邊,驚愕得有些腿軟的小松。繼而,以迅雷不及掩耳的步速!衝向了她,被少年捉走返回到班房中。
這,就是小松驚叫的由來。

而進入那間班房後,他們兩人就消失不見。

「我已經搵過佢俾人捉入嘅呢間班房。」我說。

「佢,係俾人捉咗去另一個空間。」假道學說。

「另‧‧‧另一個空間?紫魅世界?」我疑問。

「你都知道?」

「曾經聽講過‧‧‧‧‧‧但實際上,我都唔知係咩地方嚟。」我跳到假道學的膊上:「唯有出發吧,要搵佢返嚟。」

假道學轉面,望膊上的我:「呢到,入唔到去。」

「咁點解佢嗰個男人‧‧‧‧‧‧」

「佢有自己方法,但你唔同。」假道學步出班房:「你都要有自己嘅方法。」
好緊張
葵仔又要變人啦
「我嘅方法?」

「入去紫魅世界可以有好多方法,誤闖結界、俾雷劈中、祭神明、惡魔旅行、啟動空間能力。」他比我更清楚。

「睇嚟你都嗰一類人。」

「‧‧‧」

「小松阿爺同外公,仲有母親,就係呢行嘅人,知道宜啲奇怪秘術嘅嘢。」

「世界,有更多深藏住嘅真相,所謂嘅「奇怪」其實都只係不被人認知嘅「真相」,世界本來就無「奇怪」呢一回事。」

「咁你?你又係咩人,點解咁鐘意間接去幫我。」我問。

「‧‧‧」他沉默半晌,才答:「做好人好事,積下福德,有助我修仙。」
回到學校地下後,他倏地要求:「合埋對眼。」

「???」我不明所以。

「照做。」

我把眼睛合上,旋即聽到一下響指。

「噠」

再次張眼,我已經身處小松經常出入的車站──筲箕灣。

「呢到‧‧‧」我四處張望。

「有次你同佢喺到搭咗程,唔應該上嘅凌晨小巴。」假道學說下去:「佢就係通向紫魅世界。」

「你玩時間停止嗰次‧‧‧‧‧‧?」我回想起。

「唔好再提我玩時間停止。」他淡然地說。
雖然,我不知道假道學仙人出於什麼原因,不時幫助我。

但感覺,他應該可靠。

「嫁車幾時嚟?」我問。

「一日得一班,你休息先。」他坐在小巴站的欄杆上。

「咁點得‧‧‧‧‧‧」小松她性命可大可小!

「作為一隻貓,你已經好攰。」他輕按我頭部頂,一陣安眠的感覺湧入腦中,使我舒適地深睡過去。

我在他膊上,真的睡了一段很長的時間。

最恐怖的是,假道學居然能夠一動不動的,一整天都坐在欄杆上,維持同一個姿勢沉思,完全不發半點悶聲。
有文
好好睇
葵既能力同正身究竟係咩
好期待開估既時候
好多文好正呀😻😻😻
究竟假道學真正身份係咩?好神秘
貓仙人?

人形態嘅小芳?
但小葵自己都好似唔記得要去揾芳
佢直頭唔記得咗芳添啦 淨係記得罐頭
冇提好耐
個芥草都消失咗
墨包啲故咁多伏筆 你驚死小葵會唔記得咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞