【魔偶師】《小松奇妙物語!》(3)

1001 回覆
431 Like 4 Dislike
小松聽完留言後,沉思一陣:「小葵,去我間房,幫我拎媽咪節目嘅第六十四集至八十集過嚟!」

「???」我一臉不解。

「我記得呢幾十集入面,其中一集係講交換身體,可能有幫助!既然爺爺無咁快返到嚟,都總有佢原因,我哋都無理由坐以待斃嫁嘛,係咪?」小松眨眼。如果是用原本的身體做,肯定會讓人心動不已。

我又回到房間,把小松說的集數,通通推到一個環保袋裡,然後再咬住袋帶,像牛耕田一樣,拖拉到閘前。

小松從閘底伸手,把裝有不同集數的環保袋拿好:「希望真係有用‧‧‧‧‧‧」

「其實,可能‧‧‧‧‧‧都可以等你爸爸番嚟幫手。」

「佢點會放低工作嚟幫我啊,佢一定會以為我玩啲小把戲,夾埋朋友整蠱佢,佢一定唔會相信呢啲事。」

剛才我沒有把杞仁與爺爺的對話,告訴小松,因為我還沒清楚他們之間到底在說什麼。

「想快啲變番,就唯有睇哂佢,睇吓有咩解決方法。」說罷,小松就離開這裡。

「你去邊?」我問。

「返卡文屋企先,真卡文可能會隨時返嚟,我唔想打草驚蛇住‧‧‧‧‧‧」沒想到,小松也有點計劃。
這個不會坐以待斃的小松,就是她跟卡文的分別。

「呵。」我強行跳入環保袋中:「咁我都跟住你。」

「小葵‧‧‧」

「無理由拋低你一個,咁樣太無義氣。」我淺笑。

小松掩住嘴巴,眼淚汪汪:「好感動啊,好似拍緊《忠貓小葵》咁。」

「出發吧,喺到見到假小松之後,同佢大吵大罵叫佢俾返身體自己,的確無乜用。」我說。

接著,我們就一起回到卡文的公屋單位,跟石澳有一段距離的寶琳村。

「你一訓醒嗰陣,有咩反應?」我好奇地問。

「如果你一訓醒,變咗做人會有咩反應?」小松反問。

「驚訝不已之類‧‧‧‧‧‧我諗。」

「啱呀,咪同你一樣反應。」小松淡淡地說。
進入該單位後,又來到這陰暗的客廳。

就算把燈打開,這裡也是一片淡淡的昏暗黃光,要很用力才望得見字之類的東西,住久了肯定精神不振。

「點解佢要同我交換身體‧‧‧‧‧‧」小松又嘆氣:「真係唔明。」

「好明顯,就係想要你嘅生活‧‧‧你嘅人生。」我說。

「點可以咁狗嫁‧‧‧‧‧‧」小松把節目光碟放入電腦:「都冇問過我同唔同意!」

「你好似同意過‧‧‧」我記得上次的對話。

「我‧‧‧我配合吓,講同意渣嘛。」小松嘟起嘴。

原版小松做一定好可愛的,但抱歉‧‧‧‧‧‧現在你是卡文版小松。

「唉,佢間房執都唔執,至少換完身體之後吖,都俾我喺個乾淨啲嘅地方起身吖。」小松抱怨不停:「你知唔知我朝早一訓醒見到咩?枕頭隔離有包食到一半嘅薯片、檯頭有枝又係飲咗一半嘅可樂、床隙入面有幾件雞脾骨。」
死肥野
俾人交換咗身體仲覺得好好玩 果然係天然呆
160磅嘅卡文
想個肥婆慘死
好緊張
小松說過,屋內的裝潢及色調,很多都是由母親小時設計。

癈時原來無鳩
好心up
肥婆會唔會去溝仔俾人屌埋,咁小松咪冇左隻豬
咩無鳩 唔get
留名 正評
會唔會變咗卡文奇妙物語㗎
會唔會解咒方法其實很簡單?

真小松立即搣肥婆一條頭髮及拮自己手指攞一滴血。然後再唸還原咒語(看媽媽電視節目有教)講我唔同意,就可以交換取消拿回自己身體了!

我亂up
一諗到墨b要一邊做project一邊每日喪出文就覺得好痴線 香港下一個金庸倪匡

我啲project幾時先做得哂
Push
d肥婆真係
又話放假
正路應該係要小松同卡文一齊入紫魅或另一個世界搞啲嘢先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞