【魔偶師】《小松奇妙物語!》(3)

1001 回覆
431 Like 4 Dislike
「咁‧‧‧咁點解要隱瞞我咁耐啊?」

「除咗保護你,仲有一個原因。」爺爺沉默良久,才道出:「但係我唔可以講,因為一講出真相,就會好自發咁觸發某個詛咒。」

「詛咒‧‧‧?」

「我只可以同你講到呢到。」爺爺續說:「因為你與生俱來嘅天賦,而吸引咗好多惡魔、妖怪去將你捕捉。」

「就好似嗰個整嘅玩偶伯伯?」

「佢只係棋子,無惡魔會夠膽親自接近你。」爺爺說下去:「詳細就唔講太多,你鐘意可以自己探求,因為我發覺‧‧‧‧‧‧已經開始保護唔到你。」
Yeah小松回來了
瘋狂加更
仲有冇
「我覺得,好似重新認識你哋咁‧‧‧」小松鼓著腮子。

「有好多事情你都要重新學過。」爺爺拍拍她的頭。

小松閉上眼睛,沉思一陣:「‧‧‧‧‧‧」

「或者你要啲時間接受?」說罷,爺爺離座:「哈哈。」

「耶!!!」小松卻突然跳起,興致勃勃:「原來我咁特別!?點解唔早講呀爺爺,你搞到我浪費咗好多青春啊!咁我哋超自然界,有冇好似哈利波特咁嘅魔法世界嫁!?」

爺爺被小松興奮不已的反應,驚訝到:「居然會係咁開心‧‧‧‧‧‧」

「你諗吓,世上多啲奇奇怪怪先有趣嫁嘛!嚟啦,快啲教我隱形之類嘅嘢!!」小松拉住爺爺手臂。

「咳‧‧‧隱形就無,畫吓符之類就可以教吓。」
「唉!照殺照殺,畫符畫符~!」小松的雀躍,完全展現在小碎步上。

「嗱,我教你係用嚟自保,唔係做傷天害理嘅事情。」爺爺事先聲明。

「Ok喇,我一次案底都無,你覺得乖孫我係咩人?」

「咁你等我一陣。」爺爺走入自己的房子,為小松翻找一點東西。

是本記筆,入面記載住不同惡魔的資訊和所有克制的弱點,單是畫符咒的款式,就已經過百款,還要每個功能不一。

「自學吧你,如果睇極都唔識,學極都唔明,咁證明天資有限,咁學嚟都多餘。」爺爺所謂的教,就只是給小松一本筆記。

「好啊,我多故事書咁睇。」小松一手接過,快速掀了幾頁:「不過我真係有天份嫁,你都見到我識用髮帶綁住人啦。」

「嗰陣你只係俾祖先附身‧‧‧‧‧‧」爺爺無奈地說。

「吓!?祖先!!?」

「係你外公喺你身上,施下嘅法術,一旦你遇到危險,就會自動觸發。」

遇到危險‧‧‧‧‧‧?

為什麼我吻小松會是危險?

也許是巧合,剛好在那個節眼骨被附體而已吧。
肥婆係咪死咗啦
「原來我祖先咁勁?」小松望望掌心。

「班祖先好歹都係你外公嗰邊,陰陽家嘅世代首領。」爺爺走到一株蘋果樹前,隨手摘下一個紅通通的蘋果吃:「附體嗰陣,你哋嘅記憶同人格會暫時結合,佢會幫你擊退眼前所有危險,係你外公對你施下嘅保護咒。」

「突然覺得外公好型‧‧‧‧‧‧」小松眼睛閃亮,仰望廣闊的夜空:「唔知佢幾時返屋企呢。」

「咳‧‧‧」爺爺裝咳一下,卻不小心咳出些果屑:「我都有請天使喺你身上嘅肋骨,雕刻防止惡魔追蹤到位置嘅符文,你咁多年嚟先可以避過佢哋追捕。」

「兩位果然好有我心。」小松抱手、點頭。
好多文
唔好停
嗚啊
好多文
直至下午左右,爺爺把小松真正的身體,抱回入房間床單上。而卡文那副身體,則抱放到客廳的冷冷的地板上,待遇不一。

阿爺咁撚大力搬得郁個肥婆
好撚正
好多文
「係你外公喺你身上,施下嘅法術,一旦你遇到危險,就會自動觸發。」

遇到危險‧‧‧‧‧‧?

為什麼我吻小松會是危險?

..........

因為所有貓都係惡魔, 包括小葵
Pish
唔係所有貓,但小葵應該係惡魔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞