【魔偶師】《小松奇妙物語!》(3)

1001 回覆
431 Like 4 Dislike
嗰陣佬味 小葵不了
文呀
gay
墨bra既明早同我地既明早有好大既差別
唔準催墨b
在夜晚 說早晨
墨bra
仲有2個鐘就朝早
墨巴早晨
墨b早
墨b我準備好啦
墨巴可以準備開新post
墨b
先生好 校長好 各位早
墨巴早晨
墨同學 你今日係咪欠交作文
罰你寫多十篇!
「你當我無講過。」

「你話我係人?我係好想變成人,但我仲好清楚,自己係隻貓。」我邊行邊說:「只係唔知點解一嚟到宜個地方,就變成咁。」

「喺到你得償所願,索性留喺到?」

「我想變成人,係為咗搵朋友,但佢似乎已經冇咗消息‧‧‧‧‧‧」我不由自主地捏拳:「貓嘅力量太薄弱,如果可以,我想為佢哋建立一個勢力,至少可以同人類抗衡。」

「祝你成功。」這把淡漠的聲線,真不知他是真心祝賀,還是一旁冷諷。

前方的景,被盛開的密林擋住:「我哋去緊邊。」

「茶譚村。」

「睇落差唔多朝早。」我抬頭。

天色雖紫,卻有不知從何來的光,照亮著世界。
「現實同紫魅,有些少時差。」他說。

我看,周遭都水盡鵝飛似的:「小松會喺邊‧‧‧‧‧‧」再一次思憶,出現了紅線。

「‧‧‧」看見紅線的假道學,頓一頓。

「連上咗!」我不禁高呼。

「紅線‧‧‧‧‧‧」假道學終於對我有所題問:「你喺邊到拎返嚟。」

「我都唔知,第一次見到嘅時候,係喺石澳公園同小松相遇。」我舉起尾指,那綁住的紅線:「有問題?」

「‧‧‧冇事。」假道學繼續前行。

「如果跟住線行,應該就會搵到佢。」
小松,果然是在紫魅世界。

但把她捉入來的傢伙,到底是怎樣?

走了一段山路,終於見到些人為景物,簡單如一個村子的牌,都給予我少許安全感。

「茶譚村」──大拱門上,刻著三字。

看來地理位置,的確是跟現實完全不同。

這種林中村落,我還是頭一次見。

「應該仲有一段路要行。」假道學倏地提議:「飲啖茶先。」

「但小松‧‧‧‧‧‧」我忽然聞到不知哪來的果香,並感覺到有些口乾:「小松應該無事,暫時。」

希望她的祖先,會好好保佑她。

因為整天沒吃沒喝的我,一聞那陣果香味,就難以自拔,繼續行路。休息,真的是為了走更長的路。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞