【魔偶師】《小松奇妙物語!》(3)

1001 回覆
431 Like 4 Dislike
之後小松就心軟原諒佢
轉個頭杞仁就捉走殺咗佢
有人負評
加速
負皮王一貫作風
墨巴我係寶琳松記見到啲咁嘅嘢
v14
冇追依個故,但一見到魔偶師個名即時狗衝入黎,仆你個街比返狼王條女黎呀
訓陣 朝早會出
呢個唔係光明會咩?
From糖果女孩

《V14外傳》

地下三千呎,一間地下大型研究所內的餐廳。

兩個穿著一身實驗白袍的男人正在用餐,其中一個兩邊臉頰腫脹而另一個則有高大的身材及黝黑的皮膚。

「Panthers,你打算點同組織交代?」

「組織唔會怪責。」

「我有少少好奇,點解要救佢?」

「總有一日我哋會再相遇。」

「最好…。」臉頰腫脹的男人望一望手錶:「差唔多夠鐘。」

兩名白袍男走到了地下研究所深層的一條走廊盡頭的房間,房間裡頭約數十名同樣穿著白袍的人分開了兩條隊站立。

房間除了高雅的裝飾,地板的圖案是一個三角形,而中間包含著一隻眼睛。

兩隊分開站立的人面對面的對視著對方,右手舉起了搖滾的手勢,只不過是姆指也有舉了起來。

這時一個滿頭銀髮帶著面具的男人右手舉著這手勢走了進房間,並站在眾人中間說:「願我之名,代神執法。」

「以神的名義……」銀髮男壓低了聲音:「改變世界。」

「願我之名,代神執法。」兩條隊穿著白袍的人也跟著說。

銀髮男站了在地板上眼睛圖案的位置,開始他的演說:「過往世界實在墮落得無藥可救,人類已經腐敗到極點。惡只會衍生惡,惡人會做惡事,造成惡行在人世間蔓延,而軟弱的人模仿那些行為,也跟著墮落,慢慢以為那是對的,最後正當化自己的行為。」

「明明人類可以獲得幸福,世界上卻同時存在著有害與無害的人…同時存在著值得活下去與不值得活下去的人……所以必須…必須消除惡、消除腐敗者……。」

「只要這樣做,人類既意識先會開始轉變,大家會察覺到,身為人類最正確的生活方式。只要世界改變,人類都會跟住變,變得更好…。本來,人類應該進化為地球上最優秀的生物…但現在卻逐漸退化……」

「我們必須成為神,這是我們被賦予的使命,改革腐敗的世局,催生真正和平理想的世界,我們是被選上的人。有其他人做得到嗎?做得到這樣的地步嗎?能夠開創出這樣的世局嗎?」

「沒錯,只有組織做得到能夠創造新世界,站上頂點,引導正途的只有我們組織可以做得到……只有我們先做到New World Order。」

這時房間裡的牆壁反射著整個世界的的情況,銀髮男凝視著畫面:「愚蠢既人類,如今站喺你哋面前既係上帝,新世界既神……錯,係比神更高權力既人!」

這時房間中的白袍人皆一起說了一句:「V14改變世界消滅腐敗者,創造一個只有完美既人可生存落去既世界……因為我哋就係……」

「神。」
所以我話v14 點解咁多負評
終於肯訓
啲人係咪冇認真睇架
「情況好危急,佢靈魂有機會被困住。」

「你太睇小佢。」他續說:「佢‧‧‧無你想像中咁軟弱。」

然後,繼續走自己的路。

「你講到好熟佢咁。」我爬到他膊頭。

假道學仙人忽地卻步,像想起什麼。

「佢仲有你幫手。」說罷,他就掠過校閘。

見他無意幫忙,我亦不作糾纏。

不一會,放學的鐘聲響起,同學們開始步出校閘,在那時,終於給我看見那位逆流而行學長,正急忙地回校。

與他身邊擦過的同學,都向他投以富含意味的目光:「阿楊,我見到你哋啲相喎,特登唔返學‧‧‧‧‧‧同杞小松一齊出去玩。」

「哈哈哈‧‧‧」阿楊學長尷尬失笑,說:「冇乜嘢,仲係朋友啫。」
有文
「乜原來你識得佢,我哋都唔知。」

阿楊抓抓頭,有些彷彿:「唔知呢‧‧‧‧‧‧我都唔知原來佢識我,今朝先收到佢訊息,問同唔同佢一齊出去行吓。」

這位阿楊,唯一的特點應該是後腦勺紮了個髻,男生紮髻是很少見。加上他額上戴住條街頭髮帶,形象如同一個性感的潮男。

「唔講咁多,我要返上去學舞。」阿楊揮手作別,就步入校內。

他回來了,那假小松呢?或者,我應該跟入去看看。

校園裡,在有蓋操場注意著出入口一動一靜的小松,亦留意到假小松喜歡的那位學長回來了。

她馬上動身,想走過去詢問一些事情。

可是,小松現在的一舉一動都十分注目,皆因為龐大的身軀與沉重的腳步,所以她一站起身,留意到的阿楊學長便馬上想逃。

為什麼他見到卡文身體的小松,會下意識逃走?
「等陣‧‧‧有嘢想問你啊!」小松向他喊話。

「噫‧‧‧」阿楊狂奔樓梯。

「唔好走住啊‧‧‧‧‧‧!」小松挪動著笨重的身體,去追趕他人。

「小松,你跑唔跑得郁?」一旁的我,問。

「唔掂啊‧‧‧嗄‧‧‧‧‧‧你追住先,我一陣跟紅線識得過嚟。」小松啟動那紅線引路的能力,一條紅色的線隨即浮現,牽絆住我倆。

「好。」然後,我開始死追阿楊不放。

我穿過很多跨下裙底,不少學生都驚訝,為什麼會有貓出現,樓梯間佈滿驚疑之聲。

最終,追到五樓,阿楊學長才停下來,回首一望:「呼‧‧‧‧‧‧佢咁肥,應該追唔到過嚟‧‧‧咦,但點解有隻貓嘅?」他奇怪地望我一眼,就徑自走到空中操場。
「喂,阿楊嚟啦。」、「開始練舞!」、「加油,我哋準備下年陸運會一嗚驚人!」

他在空中操場與其他同學會合,應該是跟他一同練舞的同學?

「你做咩出哂汗啊,咁趕唔洗返嚟喎。」一位女同學,逗著他笑:「大家睇咗IG,都知咩料喇,我哋學校七個校花之一,都俾你同佢出到街。」

「啱啱‧‧‧‧‧‧嗰個卡文又嚟追住我‧‧‧嗄。」阿楊上氣不接下氣。

「唔係啊~個肥婆對你仲未死心呀?又跟蹤你,又成日訊息轟炸你,又唔問吓自己有冇資格。」那女同學續說:「放心,一陣佢再過嚟,我哋再幫你教訓佢,唔係‧‧‧應該係為未來阿嫂教訓佢!」

「我同杞小松仲未係男女朋友關係‧‧‧‧‧‧哈哈哈。」阿楊尷尬一笑。

「都差唔多喇!」幾位男同學起哄。

此時,汗流浹背的小松跑上來五樓了。她抵著重力,捉住欄杆,咬緊牙關地踏過每步。

「嗄‧‧‧噫‧‧‧嗄‧‧‧噫‧‧‧‧‧‧」小松即使被困在一個肥碩的身軀,卻依然表現出強大的意志。
空中操場
「永遠都唔會係‧‧‧‧‧‧」小松喘氣、大喊:「男女朋友關係!!!」

「哇‧‧‧!佢第一次上到嚟五樓啊。」那些練舞的同學,震驚了。

說得就像她,從來未踏上過學校五樓一樣。

「你放棄啦,唔好再煩住我啦‧‧‧‧‧‧好嘛?」阿楊雙手合十,歉意地說:「就算你做啲咩,我都係唔會鐘意你。」

「嗰個假小松喺邊‧‧‧‧‧‧」真小松問。

「咩假小松啊‧‧‧傻傻哋。」

「佢喺邊啊!!?」小松再問。

「喂,死肥婆好走啦喎,我哋要排舞啦喎。」另一位女同學警告。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞