【魔偶師】《小松奇妙物語!》(3)

1001 回覆
431 Like 4 Dislike
肥婆嚟講 卡文真係極品
「唔可以講‧‧‧‧‧‧」

「聽住。」爺爺蹲下來,對狼瘡的她,說:「二、三十年前我就封印過上一任地獄之王,喺我手上有本筆記,係專門記載點樣折磨惡魔,有百幾種方法,你唔會想試,我都唔會想試,因為我已經收心養性幾十年,只係一個想睇住孫女長大嘅老嘢,但只要癲起上嚟,我就唔會再忍手。」

「噫‧‧‧噫‧‧‧唔清楚‧‧‧我哋都叫佢做惡魔貓‧‧‧‧‧‧佢為咗唔留痕跡‧‧‧好少會喺人間用法術,一直以嚟‧‧‧都好低調咁收集人類靈魂‧‧‧‧‧‧」

爺爺拔出匕首,讓對方的手暫時得以解脫:「講吓你幫嗰個女仔,交換身體嘅事,要詳細。」

「因為我感受到,佢長久而嚟內心深層嘅渴望‧‧‧‧‧‧於是主動搵上佢‧‧‧同佢傾魔鬼合約,佢同意之後‧‧‧‧‧‧我幫佢訂咗兩個玩偶,然後再教佢準備交換身體要用到嘅祭品同咒語,淨係咁多‧‧‧‧‧‧」

「訂玩偶嘅地置。」

「石澳村路12號住宅,放過我!」

爺爺一言不發,就將對方割喉殺死。
突然覺得爺爺好似Tom Cruise上身咁
濺出的血,不是紅色,而是像墨般黑。

萬萬沒想到,小松爺爺居然是貨真價實的驅魔者,原本我還以為他只是在家太無聊,隨便給自己玩起角色扮演。

「好啦,小葵。」爺爺將我抱起,一同離開這裡:「比起小松,我宜家有啲更重要嘅事要處理。」

雖然跟失假小松去向,但爺爺的目標,明顯更改了。

他立馬上叫了一輛的士,火速前往石澳村,估計是去找那惡魔剛才說的人。

「喂,杞仁。」乘坐的士期間,爺爺又致電自己兒子:「觀塘商場最上嗰層,最入嘅鋪頭,快啲派你班黑衣人去收屍同刪除閉路電視證據。」

你又搞乜。」電話另一廂的杞仁,問。

「一個唔覺意,入咗班惡魔嘅地方。我諗佢哋係做收集靈魂人類嘅生意?幫人實現願望,但要奪走靈魂‧‧‧‧‧‧」

又要我幫你執手尾。」杞仁說。

「呵呵,你係政府部門嘅阿頭,我享用小小福利都得掛。唔講咁多喇!準備做嘢。」

小‧‧‧心。」自己兒子說到一半,爺爺就掛線了。
封印咗地獄之王 地獄同死神有冇關係
黑衣人?收屍和刪除閉路電視證據‧‧‧‧‧‧

「!!」驀地,我想起了什麼。

之前,地下偶像那表演會場那晚‧‧‧‧‧‧

我跟小松逃出生天,而現場理應遺下當時被羅蘭襲擊的保安屍體,還有那晚一整天的閉路電視畫面。

可是後來,新聞沒有報導,閉路電視的存檔也遭到刪除。就像整件事,都不曾發生過一樣。

難道‧‧‧

兩者跟爺爺和杞仁所說的,有什麼的關連?
好緊張
一離開觀塘市區,空氣中那陣塵煙之味,都漸漸消失,隨而代之是石澳附近山林的新鮮空氣。

植物樹木都綠油油,比起高樓林立的大廈養眼得多。

到達石澳村路後,爺爺依照惡魔所說,來到石澳村路12號的住宅單位。在外面看來,只是間普通到不行的小屋。

有趣的是,屋外擺放住一些熊形玩偶,從其殘破的外款來看,是以金屬和填充物製造,已有一段日子沒有清潔。

「喀喀‧‧‧」爺爺先敲敲門。

「邊位?」一位老伯,開門步出。

大家都是老人,但他跟爺爺不同之處,是眼神的分別。

爺爺那對眼睛總是炯炯有神,十分精靈。而這位老伯的,卻黯淡無光,有點提不起勁的樣子。
「係咪有得訂製人偶?」爺爺友善地問。

「嗯‧‧‧」

爺爺跟著老伯,走入屋內。

「點稱呼?」爺爺雙手放後,問。

「人哋都叫我歐伯。」

屋內擺放諸多人偶,比例都各有不同,但最常見的仍然是小孩可拿起來玩的那種。

牆上釘蓋不少木板,都是用來放人偶玩具上去,看得出他是位人偶製造者外,更是個人偶收藏家。

「好多公仔喎。」爺爺說。

「‧‧‧你買嚟送俾孫?你可能要提供一張相俾我,等我可以跟住相入面嘅樣做出嚟。」歐伯坐下。

「你啲手工,都做得幾真。」爺爺靠近那些人偶玩具,每個都十分擬真。
個阿伯係魔偶師或者魔偶師嘅傀儡之一
「我由細做到大‧‧‧‧‧‧」歐伯輕描淡寫地笑:「做到呢個年紀,都有成五、六十年經驗。你點搵到宜到?平時都只係得,一個著西裝嘅女士嚟搵我訂造。」

「佢係我朋友啊,哈哈。」爺爺隨便編個關係。

無所事事的我,在屋裡周圍凝望、進入,發現都有做大小如人的玩偶,並隱隱約約地傳來惡臭,顯然又是久久沒有清潔過。

「原來係咁,你想個人偶點整。」歐伯問。

「我就直接講啦。」爺爺笑容滿面,說:「點解,你可以毫無靈魂。」

「‧‧‧」歐伯愣住。

「但你又係人類。」爺爺的視線,固定在他身上:「唔殺人類,係我嘅原則。」

「點解你可睇得出,我出賣咗靈魂‧‧‧‧‧‧」歐伯沉默良久,問。

「任何人一旦出賣咗,我都睇得出。」難怪,剛才假小松一出店子,爺爺就拿出刀刃動殺戒。

是因為他知道,假小松的靈魂在剛才已經失去,意味著裡面進行了一些不為人知的「交易」。

能進行這種魔鬼交易的,只有惡魔,於是爺爺他就直接殺進去。
「我出賣靈魂,只係為咗做出更逼真嘅玩偶。」歐伯答。

「呵,咁簡單?」

「嗯。」

「你知唔知,有一種儀式,只要用上逼真嘅玩偶作媒介,再加啲受施者身上嘅髮膚血之類,同惡魔嘅咒語,就可以輕易咁,將施咒者同受咒者兩個人嘅身體交換。」

「‧‧‧我唔知。」歐伯說。

「唉,明明我已經退休‧‧‧‧‧‧」爺爺似乎有些苦惱:「係邊隻惡魔同你交易。」

「‧‧‧」歐伯沒有回答。

「你可能已經間接害咗唔少人,你都唔肯講?」爺爺反問。

「魔偶師‧‧‧‧‧‧」

「我都係第一次聽。」

歐伯淡淡道出往事:「我年輕個陣‧‧‧佢就出現過喺我面前,只要出賣靈魂俾佢,就可以做出逼真嘅人偶。」

「你為咗呢啲白痴公仔,出賣自己珍貴嘅靈魂?!」爺爺一副不敢置信的神情。
「對我嚟講,係我嘅生命,係我嘅全部。」

「麻煩,即係話‧‧‧‧‧‧至少有兩隻惡魔喺背後合作緊。」爺爺雙手插腰,細唸:「「惡魔貓」同「魔偶師」,呢啲新世代惡魔嚟‧‧‧‧‧‧?明明我以前對付別西卜、阿斯莫德、雷比亞當、比希摩斯、默菲斯托菲里斯呢啲名正路咁多。」

「你啊,咁嘅年紀都差唔多老死,因為你出賣咗靈魂,死後千幾百年都要留喺地獄,有冇咩感想?」這‧‧‧爺爺在幸災樂禍嗎?

「‧‧‧‧‧‧」歐伯什麼也答不上。

「唉~同你講都哂氣。」爺爺直接轉身走人。

「你今次唔殺咗佢?」我問,可惜沒得到他的答覆。

「喵咩啊你?識唔識自己返屋企。」爺爺問。

「識。」我答。

「我當你答識嫁喇,咁你自己返去先!爺爺有啲嘢做。」說畢,爺爺撥撥手,示意我不要跟著他。
好緊張
發現惡魔
小松
小松吹氣公仔
見到魔鬼題材就好撚興奮
仲有冇
好睇過重制之前
見到魔偶師個名 就諗起鹿彤同狼王
墨巴可唔可以寫死個肥婆 好憎佢
肥婆死咗要落地獄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞