【魔偶師】《小松奇妙物語!》(3)

1001 回覆
431 Like 4 Dislike
小葵
「爺爺,呢個男仔‧‧‧‧‧‧邊個嚟?」小松把相片翻轉給他看。

「喔‧‧‧‧‧‧」爺爺盯住相片,思考一會:「呢個,呢個我都無咩印象。」

「好似喺邊到見過。」小松把相片塞回去。

之後就翻到小松的少女時期,大概是初中。裡面有好幾的頁的相片,都放得不齊全,但是小松還是找到與阿妤的合照了。

「佢真係有嚟過我屋企喎,莫非我真係有「少年失憶症」!!」小松把相片拍攝下來,透過手機傳給阿妤看。

爺爺勸道:「食嘢喇,食嘢喇,突然間喺到想當年。」

小松開餐前,會先照顧我們的晚餐:「小葵,你今日要咩口味啊?」她左手握田園風味貓罐頭,右手握蒜香薯蓉貓罐頭。

我拍拍小松右手,然後她就放下給我。
小葵
「小松,放棄我本筆記未啊?哈哈哈哈。」爺爺喜歡大口大口地吞吃漢堡包。

「我覺得幾有趣啊,仲易學過五十音,好似我一早就識咁,唔知係咪遺傳咗爺爺你呢。」小松邊嚼邊說。

「你唔好同你爸爸講呢啲事啊,哈哈哈,你知嗰條友幾咁抗拒呢啲嘢。」

「點解當初杞仁又識到媽咪?兩個人都唔同性格。」小松居然直呼父親的名稱。

「兩個相生相剋嘅人走埋一齊呱,哈哈哈,化學作用呢啲嘢好難解釋。」爺爺提醒小松:「你睇吓,有個認知好喇,唔好真係以為自己驅魔能手呀。我只係唔想你第時俾惡魔襲擊嗰陣,仲成尊佛咁企喺到。」

「好啦~」
又到寂寞的夜深,全日悶熱的天空,終於為大地帶來雨水。

「沙啦沙啦‧‧‧‧‧‧」傾盆大雨。

小松瀏覽著名為「校園秘密」的專頁網站。裡面每個人都是匿名,可以隨心所欲表達事情。

「臨近暑假‧‧‧‧‧‧又開始熱鬧番。」小松滑著手機,打發時間。

「咩嚟?」

「小葵你咁好奇架,呢個係俾學校嘅人互爆秘密嘅網。」

「咁你都係好奇嘅一份子。」我盯著她。
匿名﹝1024﹞:「校長今日唔記得拉褲鏈。

匿名﹝1025﹞:「突發!禮堂驚現0N9仔!

匿名﹝1026﹞:「有冇人知初嵐晴、李沛凝、何嘉惠三個最近點解唔返學?

匿名﹝1027﹞:「聽講‧‧‧喺學校四樓,每晚凌晨兩點半,都會出現一個人。

匿名﹝1028﹞:「小食部執咗佢啦,日日派狗飯。

匿名﹝1029﹞:「請各位同學,唔好再喺放學之後偷偷留喺學校,莫友思同學上。

「呵欠~睇呢八卦最易訓。」小松說。
驚現on9仔
1026 三位一路好走
匿名﹝1030﹞:「突發!張同學又出新書啦!」
匿名[1031]: 七大女
匿名[1031]: 七大女童軍真係好正吖!!今年一定要買到符愛糖嘅奬卷!!!
匿名﹝1032﹞:聽講網上有個gay佬討論區x登上面嘅講故台到有個人寫咗好多我地學校嘅故
匿名﹝1032﹞:我都有睇呀 條友仲話f.4果個張子松已經
匿名﹝1033﹞:我都有睇呀 條友仲話f.4果個張子松已經
匿名﹝1030﹞:「我成日拎女神杞小松件衫,一路聞一路打丁,有次重唔小心射咗落佢張櫈仔到。唔知佢會唔會有咗BB呢?」
匿名﹝1034﹞:「我成日拎女神杞小松件衫,一路聞一路打丁,有次重唔小心射咗落佢張櫈仔到。唔知佢會唔會有咗BB呢?」
Show Blocked User - 不了狗也不屌
變態
屌你老味好變態
匿名﹝1035﹞:「 我愛黎明!我愛黎明!」
每間學校總有變態毒撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞