【魔偶師】《小松奇妙物語!》(3)

1001 回覆
431 Like 4 Dislike
好想同墨b一就瞓
聽朝會一起身就出 太累現在先睡 抱歉
好想同墨b一齊瞓
墨b早晨
我係咪太早起身 點解仲未有文
go back and sleep now
OK
仲有30分鐘就過朝早
仲有15min
6min
人呢
雖離暑假尚有一個月,但學校已經陷入無政府狀態,同學們書不讀、課不聽,每天在操場走廊追追逐逐,小息則齊齊坐在飯堂打發。

小松亦相差無幾,只是把平日閱讀的《世界第一初戀》漫畫,換作成爺爺的驅魔筆記。

她,會靠在窗邊讓溫熙的陽光,照映每一隻文字。

輕風會緩緩拂過小松的裙邊,幼薄的白窗紗會隨風作動,半遮半掩她純粹的臉孔。

那側臉被雪白的世界光照耀時,那蕙心紈質的氣質使窗外的一株櫻花樹,也不禁為她動情,將一塊粉色的瓣飄落到其筆記上。

「你最近好靜喎?」這腳很高、腿很長的,叫阿妤。

跟人類混了一段時間,許快就能辨認出他們的不同。以前在我看來,所有人類都只有男女之分,就如人類看貓只懂得分到斑紋不一的。

「啲字密密麻麻,好睇咩?」走近小松的阿妤,問。

「最近俾入面嘅世界著迷。」小松淡淡揚起嘴角,又掀去下一頁。

「哇,講神學嘢?你啲興趣偏到咁嘅。」阿妤好奇一笑。
終於
出啦
「我都唔知點解‧‧‧自己咁鐘意睇。」小松仍專注在文字上:「哈哈,但就係好想掀落去,睇落去。」

「除咗整蠱人之外,你都少有咁專注。」指尖托鄂的阿妤,點頭給予認同。

「你又會咁得閒搵我,唔去練吓跳高?你好似就快要出去比賽?」

「咁鬼熱,搵鬼練。」阿妤抱手、一起靠在窗前:「今晚返屋企開大個冷氣,由走廊衝入房跳落張床到,重複幾廿次,我就當練咗嫁啦。」

「你會唔會跳第一次,就一睡不起啊?」小松輕笑。

「你間房應該幾啱我跳。」阿妤轉頭,對她說:「我印象中,裡面好似幾大。」

「你嚟過我屋企咩?我都無印象喎。」小松雙眸疑惑地瞇起。

「嚟過,不過已經係初中嗰陣,你冇印象唔出期嘅~你同阿糖出名最大頭蝦之餘,仲有少年失憶症。」
有文
我愛墨巴
「肯定係阿妤你對我做咗唔知啲咩,令我大腦覺得受到童年創傷,要選擇性遺忘,我先唔記得咗!」小松居然可以拉到這麼遠。

「係啊係啊~」阿妤敷衍回應:「記住今日放學唔好即刻走咗去,去童軍室,係我哋今個學期,中五最後一次出席。」

「驚咩最後一次見,反正下年你哋都係揀返女童軍參加。」小松哈哈大笑。

「唔一定嫁,話唔定‧‧‧‧‧‧」阿妤比了個踢球姿態:「我走咗去踢波呢?」

「打籃球啱你啲,屈高啊。」小松踮起,輕拍阿妤頭頂。

「嗯嗯嗯~總之放學要見到你啊。」阿妤離開前,轉身給她一個眨眼。

小松目送阿妤離開後,焦點卻依然放在走廊上,因為她看見卡文的經過外面‧‧‧‧‧‧

只那天身體轉換後,第一次重遇她的小松,很自然地跟了過去,更拍拍卡文的膊頭,想看對方有什麼反應。

沒想到,如爺爺所說一樣,卡文真的忘記那些事情:「係‧‧‧做咩?」

「你‧‧‧識唔識我啊?」走廊上,小松問。
「你‧‧‧‧‧‧係學校嘅「女童軍」?杞小松師姐?」卡文就如第一次,跟小松見面。

「冇‧‧‧冇嘢啦。」小松報以善意的微笑,就回到班房:「佢真係唔記得咗‧‧‧‧‧‧」

剛巧,小息結束的鐘聲響起。

「點解呢‧‧‧?」小松返回座位。

「可能俾人消除咗記憶。」一直窩在書包裡的我,說。

「有方法消除記憶咁好?」小松雙手托住鄂,眼珠移到書包中:「啊,小葵,你喺入面好似訓得幾舒服。」

「唔好搞我。」我警告。

相處了一段時間,我會意識到小松話中的含意。

「拎書先~」小松把手伸進書包裡,亂搗一翻。

好癢!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞