【魔偶師】《小松奇妙物語!》(3)

1001 回覆
431 Like 4 Dislike
興致勃勃的假小松,腳步輕盈地走到鞋櫃前。一打開鞋櫃,她露出嘖嘖稱奇的神色,裡面的鞋子讓她目不暇給。

我和爺爺,都向她投以疑惑的目光。

「今日小松咁奇怪。」心生疑竇的爺爺,越想越越不託。

「哇,有幾款Dr.Martens嘅鞋‧‧‧‧‧‧」假小松應該沒意識到,她的一言一語都十分吸引我們注目。

她正挑選鞋子同時,爺爺已以迅雷不及掩耳的速度,更換外套和鴨子帽,一副正準備跟蹤的模樣。

假小松穿上一對酒紅色的高筒馬汀鞋後,便攜同荷包等物出門去。而爺爺,亦拉一拉低帽子,暗暗跟隨在後。

「哇,咁樣睇原來間屋充滿住摩登風味‧‧‧‧‧‧」假小松步出門口,全觀整橦屋子時,又不禁感嘆真小松擁有的東西:「佢真係投啱胎。」

爺爺靠在牆邊,偷偷觀察、跟隨假小松,行為模式如像變態。

「咦!你都跟過嚟做咩?」爺爺發現了我,也跟蹤著。

「你睇唔出佢好唔同?」我說。

「淨係識喵喵喵,唔好亂叫出聲啊,爺爺做緊重要嘢‧‧‧‧‧‧」爺爺對我細噓。

看來跟他溝通無望,又一個不懂貓語的人。
痴線墨巴你又無訓覺?
路上,假小松不懂得如何出市區,要向路人問東問西,才得出前往觀塘的方法。

「空氣真係好~」假小松深深呼吸,望向離小巴站不遠的海灘。

「唔通小松又出現記憶錯亂‧‧‧‧‧‧」爺爺目不轉睛,盯住自己孫女。

「記憶錯亂?」我問。

爺爺立即示意:「噓!唔好出聲。」

待假小松上小巴後,爺爺就截輛的士,對司機說:「跟住前面嫁小巴。」

「吓,拍戲啊阿伯?啱啱我泊隔離已經見到你一直望住排緊隊搭小巴嘅一個女仔,想點啊你。」司機冷笑道:「我唔會開車嫁,都唔知你係咪想跟蹤人哋‧‧‧‧‧‧」

「唔好咁多廢話!」爺爺掏出五百元紙幣,掉到前座。

「收到!」司機立即收起笑臉,認真駕駛。
「哇‧‧‧!點解後面有隻貓上咗嚟架!!?」無意在倒後鏡目睹我的司機,急問。

「收嗲,專心揸車啊!」爺爺又掉出一百元紙幣,到司機臉上:「跟實啊!」

「收到!!!」司機又挺直腰骨,望回前面。

車上,爺爺致電過去小松那邊:「喂,小松啊?」

「係‧‧‧?」假小松陌生地回應:「你係爺爺?」

「係呀,認唔到我把聲咩?今晚你返唔返嚟食飯啊?」爺爺續問。

「應該唔啦,我‧‧‧趕時間呀,一陣再傾。」然後,假小松就掛上電話。

「果然有古怪!」爺爺更加深信。
在趟車程中,頭一次讓我感受到金錢的萬惡。

「佢落咗車‧‧‧‧‧‧」全副焦點放在孫女身上的爺爺,都跟著下車:「嚟觀塘呢到唔返學做乜鬼‧‧‧‧‧‧」

假小松在觀塘下車,這裡比肩繼踵、肩摩轂擊,稍一不留神就可能跟失目標。

為了偽裝,爺爺在一攤報紙檔買了份報章,並打開馬經那一頁,整個廢老形象立即提升不少。

觀塘人煙車密,大廈與商樓之間距離很近,感覺每一個街口都遍佈人流,走步路都要處處小心。

「唔該借借呀!」忽然,一名推車工人在轉角行出。
爺爺為了躲避,整個人閃靠到牆邊,但同時亦都跟掉假小松‧‧‧‧‧‧

「小孫女去咗邊啊?」爺爺目瞪口呆。

「喂!阿伯,唔好阻住喇,行唔行架你。」一位阿姨,被停在路邊的爺爺阻擋到。

如是者,爺爺只能繼續向前,並到附近一間漢堡店暫時歇腳。爺爺他坐在漢堡店外的露天座位上,致電另一個人。

「喂!杞仁!」爺爺聲線很大:「立即俾小松位置我!」

點解?」我隱約聽見,小松父親在電話另一邊問。

「重要事,快。」爺爺回復正常音量。

小松父親沉默一會,才答:「你等等。」
爺爺有點不耐煩,用手指輕敲著桌子,發出煩人的聲音。

良久,杞仁回答,不過爺爺手指敲桌的關係,我聽得不太清楚。

「喂,唔好講數字座標呢啲啦!你直接講附近有啲咩!」爺爺很喜歡對自己的兒子呼呼喝喝。

觀塘廣場,二樓。」杞仁直接說。

爺爺不道謝一句,就直接掛掉他電話,趕過去只有兩個街口之隔的觀塘商場。

沒想到爺爺還是健步如飛,跑起來一點不輸蝕給年輕人。外型上,有點像因為吸煙,而被食環署追捕的老人。
去到見到肥婆(真小松)?
費了一段左穿右插的功夫,爺爺終於趕到觀塘商場。

比起假小松現在正做什麼,我更好奇為何小松父親,可以即時知道小松的位置。

這是後話,最重要是先找回小松,假的那個。

觀塘商場格局特別,不少商標招牌都貼在玻璃窗上。即便未到放飯時間,都不乏人流,且五臟俱全。

最終,我們還是找到假小松了,在一間車仔麵檔前。

她正獨自吃著一大碗麵。湯麵上堆放的配料,多得像座小山凸起來。有魚皮、菜餃、豬腸、牛腩、雞翼、魚蛋、魯蛋、魚腐、餐肉、紅腸、炸菜、蝦卷。

「除非小松痴咗線‧‧‧‧‧‧否則佢唔會食到咁。」爺爺嚇呆了。

「嚟,靚女,油菜!叔叔見你叫咁多嘢食,私下送俾你嘅。」充滿笑容的老闆,奉上一碟油菜。

「多謝老闆。」鼓住腮子嘴嚼著的假小松,甜甜一笑。

「慢慢食!唔夠可以加料,免費!」老闆舉起姆指。
「咁老闆,可唔可以加多幾舊蘿蔔‧‧‧同一個麵底啊?」假小松笑問。

「可以!」

「淨係食肉呢一點,已經違反佢嘅設定。」我說。

「觀察多陣,話唔定有隻鬼魂、惡魔上咗佢身?但我無理由感受唔到‧‧‧‧‧‧」爺爺不解地搖頭。

為方便觀察,爺爺隨便在二樓的小食店,買串魚蛋、燒賣作罷。可能他見我都餓,於是另外叫了份不加調味料的魚蛋給我。

「都係用魚肉整,食咗應該冇問題掛。」爺爺拿不定注意,要否給我

「俾我!」我抬頭,說。

「既然你都喵,應該都餓啦,食啦。」爺爺把那碗魚蛋放下。
日日chur住咁出文真係唔死先奇
小松有排減
小松一定係天生瘦底食極都唔肥
肥婆
死肥婆
肥婆就係肥婆,本性難移
死肥婆果然死性不改
仆街肥婆不得好死
肥婆用埋哩d害人既妖術肯定要付出某d重要代價
同有某d限制。

佢時晨未到....

小葵快d救小松!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞