【魔偶師】《小松奇妙物語!》(3)

1001 回覆
431 Like 4 Dislike
一號

二號
pish
踏入六月份的終結,正處於求學階段的年青人,總算能歇息。

在同學互相渲染下,學校成為了怪談的新地點。源於「校園秘密」的網站裡,不時出現恐怖之說的故事。

例如,美術室的雕像會動、被封鎖的八樓禁地、深夜走廊出現的少年、廁所吊頸的傳聞等。

看得入迷的小松,曾經雀躍萬分,說是時候看看研讀驅魔筆記後的成果,要半夜返校驅魔。

當然,她肯定是說笑,自己說完也哈哈大笑。

但沒想到‧‧‧‧‧‧

七月頭的某天,她真的被叫去學校了。
本來打算瞓點知live左
小松的心情與平日上學相比,有很大的差異。今天的她格外輕快,坐在小巴更會對窗哼歌。

「小松,你好開心。」我說。

「係呀!我哋準備返學校露營。」她答。

「露營?」

「就係訓喺學校咁解!係女童軍特有專利嚟!」

「點解你哋有特權?」

「明義上呢個係訓練我哋童軍紮營、過夜、獨立嘅技巧,實際上緊係大玩特玩喇。」小松對此行,感到十分興奮。

「即係我又會見到你班朋友?」
「嗯!如果佢哋無放飛機嘅話。」

到校時,才中午。

除了需要補課、受罰、校隊訓練的學生外,基本上沒人需要回來。平平靜靜的校園,帶來一種舒適的寧靜。

魚塘流水聲、籃球彈地聲、風吹過的聲,都很分明,不像之前會混雜在一起。

無所事事的小松,坐在小食部附近,吃著一串串的燒賣,舒坐在電風扇之下。

「年年佢哋都會參加學校露營,呢個係我哋女童軍之間嘅約定,每年七月我總係好期待~」小松無意說起。
又live
「你約定咗邊一個會嚟?」最近天氣太熱,要叫小松買幾包冰袋放進書包裡。

「無啊,但我提咗佢哋記住嚟。」小松抿嘴。

「咁邊個叫你返嚟?」

「女童軍負責嘅Miss Wong~每年七月,佢同學校申請完,批准我哋喺到過夜,佢就會喺群組通知我哋。」

「Hi‧‧‧!小松?你同緊邊個講嘢‧‧‧?」忽然,有個男生從後出現。

是阿楊,跳舞那個、卡文喜歡那個、手機被我偷走那個。

「係‧‧‧係你啊?哈哈哈‧‧‧‧‧‧」小松顯然有些尷尬,基於身體之前被卡文使用:「阿楊啊嘛?跳舞嗰位啊嘛?」

「你似變咗唔識我咁嘅。」阿楊語氣帶笑無奈,坐到小松對面。
所以個肥婆係咪已經落咗地獄
「其~~~!其實一向都唔識你嫁喇,係唔知點解,之前會識咗你啫。」小松說得十分混亂:「總‧‧‧總之,你唔好誤會太多啦!」

「喔‧‧‧我冇諗多咗,唔洗擔心。」阿楊說。

「咁就好。」小松主動跟他握手,面帶微笑:「不過!可以同你做個朋友嘅。」

「係呢,你今日返嚟做咩?」阿楊也不再糾結,前些星期的事了。

「校內露營啊。」

「哇‧‧‧‧‧‧聽落都刺激。」阿楊喝口蜜瓜奶。

「係呀,出面恐恐怖怖,你就同朋友匿喺一個小帳篷入面,嗰種感覺超正!大家好似連埋一齊咁。」

「不過呢,我最近睇Facebook page講,學校有好多都市傳說。」阿楊說中了,她喜歡的主題。

「你都有追啊?幾多怪談囉,一間學校仔邊塞到咁多妖魔鬼怪啊,哈哈哈哈‧‧‧‧‧‧」小松爽朗地暢笑。
「一般女仔都會好驚,你好似唔會。」阿楊帶著賞識的眼神。

「無咩好驚啊,細細個就聽慣~」小松邊走去買個冰菠蘿,邊說:「我最鐘意聽,睇就考慮吓,不過睇到我都唔驚。」

「你鬼都見過?」阿楊笑問。

「唔知算唔算呢?我諗係呱。」小松的冰菠蘿只咬到一半,思考期間在她嘴中的半塊極速揮發冰力,讓小松嘴巴顫抖抖的,十分好笑。

「哈哈哈哈哈。」阿楊沒好氣地笑:「我覺得你好笑過以前,你之前淨係會講食乜食咩買咩之類。」

「有興趣嘅女仔,係咪特別吸引呢?」小松忽然自傲地,舉槍形手勢在下鄂。

「唔‧‧‧」阿楊點頭:「原來你都幾傾得。」
隻羊唔似狗公
見小松和阿楊你一言我一語,兩個聊得不易樂乎,使我完全沒有睡覺的機會。

於是乎,我就自己偷溜到公園外面,去這片被小孩遺棄的清靜之地,好好休息。

貓的一天,有四分之三的都是假睡,即是我現在這樣子。看似收起手腳,坐在地上,並合上了眼皮,實際上只是在打盹。

那個鞦韆吧,是我的最愛。

雖然一搖一搖的,但這感覺好舒坦,就像有誰在哄我入睡一樣。而且鞦韆下的沙地,很方便我如廁。

「嗒」驀地,旁邊鞦韆坐了個人。

我張眼望去,又是假道學。

「又跟蹤我?」我對他的出現,經已不再見怪。
小葵幾時變人
「跟蹤你有咩用。」他反問。

今天的他,如以往一樣,被髮蔭掩蓋以至看不見的眼,還有那瘦削的嘴面。

「你叫,葵?」他不確地問。

「‧‧‧‧‧‧」我沒理會他。

「上次叫你搵屋企,有冇搵過。」

「冇~咁大,都唔知搵咩。」我眼神有點不屑:「喝喂~你唔好故弄玄虛咁,好討厭。」

「‧‧‧」

「惡魔貓,魔偶師,呢兩個名你有冇聽過。」我為小松打探情報。

「就一隻鐘意附身喺黑貓嘅惡魔,同一個終於收集人類肉體做玩偶嘅惡魔。」假道學仙人,說。
惡魔貓 小葵
個外貌形容咁似小松相入面個個
阿楊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞