IT界討論區:狗,全部都係狗 (3)

1001 回覆
22 Like 0 Dislike

半工讀緊OU未畢業
都有16k
未計雙糧及bonus
唔好笑我做爛市

pt degree?

辛苦晒,挨到grad就有人工加架喇
做vendor ot 點會無償,最少都補假,否則無人撈

仲有ive仔仔巴打.....係我真心?

完全唔信咁有良心,
識有啲做vendor OT到十點先補0.5假,但冇人申請

員工自己on9
做vendor唔會講忠誠,睇錢做人

徒弟受教了
有冇巴絲講下邊間寫app寫web公司好??(google, facebook口個啲唔使特別講)
有無巴打可以推介下香港公司係比較好玩可以學到多d野
小弟fresh grad依家做緊inhouse做到好頹
每日對住一個起好左既system係咁加下d function
有時好快做完又無乜目標,成個人坐左係到唔知點咁
剩係做maintenace 覺得自己好似唔係it人咁 亦到見唔到將來

好想可以有多d挑戰 順便裝備下自己,遲d唔洗比人淘汰
係咪應該轉入vendor做好d?如果係既邊d vendor會比較好做
希望有巴打可以指條路行下

請真,你間公司仲有冇請人?
我已經用左3個月搵緊工都冇 offer
我識人係acx呢個vendor做p仔每日要ot幾粒鍾,見親佢放工都凌晨2,3點

Mobile真係有請 其他要等過完年走 已知有幾個

mobile尋埋我ok?
最近搵工中
有冇人做過好startup的startup

面試個時間公間仲未開始運作

intern做過間
但未到未開始運作咁誇張
起碼有office係度
連個system architecture都有份design
所以我先可以一grade就做ap

利申:我個間好唔代表其他都會好
依家連啲低技術IT仔都話考CISSP
CISSP好快變公廁

考到先算啦
一來個試唔易考
二來個經驗唔易fulfill
三來renew都麻煩
真係咁易有香港就唔會得百幾張cert啦(其實係好多人有料都懶得去考

intern做過間
但未到未開始運作咁誇張
起碼有office係度
連個system architecture都有份design

一grad就做AP

請真,你間公司仲有冇請人?
我已經用左3個月搵緊工都冇 offer
我識人係acx呢個vendor做p仔每日要ot幾粒鍾,見親佢放工都凌晨2,3點

最近搵工中

我岩岩去睇JobsDB 又唔見佢仲登緊 早幾日有兩個上黎見 真係唔知咩結果 如果過完年真係有 我再上水講 不過哩到真係唔算好好做講明

最近搵工中

你iOS?
我岩岩去睇JobsDB 又唔見佢仲登緊 早幾日有兩個上黎見 真係唔知咩結果 如果過完年真係有 我再上水講 不過哩到真係唔算好好做講明
有無巴打聽過Ahsay Backup呢間公司
做backup data 前景如何?

淨係知間公司既hr係弱智既
早幾日陪個fd去cu job fair
問個hr間公司係做咩既,佢自己都答唔出
作為一張白紙想做P仔,可以搵D咩公司
求巴打們指點迷津

香港it,有無人識kubernetes or go lang呢

最近搵工中

你iOS?

IOS (objective C)都識啲

佢係咪以為你問佢平日係公司做咩
5年前濕9 computer eng grad
成績差 fg乜都唔識做IT support都叫有13k
讀CS個啲識咁多language 大把service sell俾公司
唔好自眨身價 叫高啲

Comp eng唔解唔做low level programming

應該幾好揾

因為真係唔識
而家再掂返都遲

intern做過間
但未到未開始運作咁誇張
起碼有office係度

一grad就做AP

做過岩岩開始運作
之後執左

intern做過間
但未到未開始運作咁誇張
起碼有office係度

一grad就做AP

做過岩岩開始運作
之後執左

點解執
btw oocl fg都係得16.5k (連allowance)

報左無消息
3大 有2nd up有大公司煙腸 有eca 有獎 都唔撚彩我😞😞😞

intern做過間
但未到未開始運作咁誇張
起碼有office係度

一grad就做AP

做過岩岩開始運作
之後執左

點解執

我以前做intern個時都好驚間公司執
驚俾將來既hr覺得我黑死間公司
上面咩事?
鬥咩高人工?
我2016fg 雞degree 0 it intern exp
出緊19k 無bonus

你同屆有人考到救護/EO
都屌打你it9啦
鬥人工有意思?
難聽講句考到aco都好過你it9

fg搵18k好威咩

要用政府工比好心拎apii

拎APII/EOII/ALOII 嗰堆比都得
但係嗰堆難入

有d部門EOII忙到仆街

我寧願忙撚到仆街(番6日半都ok)
起碼唔駛傷神+好pay+無中年危機
自己學新野慢係咪唔好做P仔好D
上面咩事?
鬥咩高人工?
我2016fg 雞degree 0 it intern exp
出緊19k 無bonus

你同屆有人考到救護/EO
都屌打你it9啦
鬥人工有意思?
難聽講句考到aco都好過你it9

fg搵18k好威咩

要用政府工比好心拎apii

拎APII/EOII/ALOII 嗰堆比都得
但係嗰堆難入

有d部門EOII忙到仆街

我寧願忙撚到仆街(番6日半都ok)
起碼唔駛傷神+好pay+無中年危機

ACO咪易入lo
It is a dog
小學都有教
It is a dog
小學都有教

IT is a dog
btw oocl fg都係得16.5k (連allowance)

報左無消息
3大 有2nd up有大公司煙腸 有eca 有獎 都唔撚彩我😞😞😞

你係咪報trainee , trainee 有好多都係master grad(由其是cu) , 你係要運氣好先入到。 其他post 就無咁嚴,ou 都得,

報左無消息

你係咪報trainee , trainee 有好多都係master grad(由其是cu) , 你係要運氣好先入到。 其他post 就無咁嚴,ou 都得,

都幾肯定唔洗master就有interview
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞