IT界討論區:狗,全部都係狗 (3)

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
想報個IT既DEGREE 有機會向SECURITY / APPS 發展
就算唔係做返IT 考政府都有幫助 是唔是

利:HD仔 打緊學校工

我HD讀SECURITY CISSP內容,出尼找工,好多都要DEGREE+5至10年經驗,好難入行!
呢家叫12K做SUPPORT仔算數..(HR壓價死全家!)

HD邊間/邊科有教CISSP咁好

ive

直情係跟住成個cissp textbook咁教?

routing switch wan 都會有SECURITY內容,例如firewall DMZ...
另外,會教wireshark,nmap,kali linux...
其他時間教基本野,php,mySQL,JAVA,OOP個D...
D老師個個都有CCIA,CISSP...好勁..個個都係CISCO高手...

咪玩啦, 呢d基本野黎

我冇話過係高級野

仲有其他,不過我冇列晒出尼...
你想知就自己查啦

咪玩啦, 呢d基本野黎

我冇話過係高級野

你想知就自己查啦

No offence
但感覺你講依D全部都係basic security issue
好似同cissp唔太扯得上關係
有無巴打可以推介下香港公司係比較好玩可以學到多d野
小弟fresh grad依家做緊inhouse做到好頹
每日對住一個起好左既system係咁加下d function
有時好快做完又無乜目標,成個人坐左係到唔知點咁
剩係做maintenace 覺得自己好似唔係it人咁 亦到見唔到將來

好想可以有多d挑戰 順便裝備下自己,遲d唔洗比人淘汰
係咪應該轉入vendor做好d?如果係既邊d vendor會比較好做
希望有巴打可以指條路行下

我冇話過係高級野

你想知就自己查啦

No offence
但感覺你講依D全部都係basic security issue

係咁而望過下個scheme
http://www.vtc.edu.hk/admission/en/programme/it114104-higher-diploma-in-information-and-network-security/curriculum/
比較似係cissp既應該得
Information Systems Security Audit
Security for eBusiness
想報個IT既DEGREE 有機會向SECURITY / APPS 發展

你做學校,咩價?

14.5 要不是14.5走左了

我冇話過係高級野

你想知就自己查啦

No offence

http://www.vtc.edu.hk/admission/en/programme/it114104-higher-diploma-in-information-and-network-security/curriculum/
Information Systems Security Audit

係教CIA個D,有幾科集中 Security,其他科都會講
每日對住一個起好左既system係咁加下d function
剩係做maintenace 覺得自己好似唔係it人咁 亦到見唔到將來

係咪應該轉入vendor做好d?如果係既邊d vendor會比較好做

想練工係vendor, 你試下同時做3個Project, 日日被客追schedule, 交doc, 可以一個月OT 百幾粒鐘

我冇話過係高級野

你想知就自己查啦

No offence

係教CIA個D,有幾科集中 Security,其他科都會講

例如:做vty要secret個password個d
R1(config)# username abc secret cisco
R1(config)# line vty 0 4
R1(config-line)# transport input ssh
R1(config-line)# login local

你做學校,咩價?

巴打,你做左幾耐?
上面有巴打話我鬥人工
我相信我無一粒字係鬥緊 大把人高人工過我
我係想叫人叫返高 唔想有人做爛市
做爛市 無論對任何IT狗所有人都係損失
變左你地多一年經驗都叫得高少少
仲有IT好肯定低賤過好多工 由其係對比政府工
根本唔應該覺得IT係一份好做既工
seematch 好唔掂咩,成日jobsdb出Post
上面有巴打話我鬥人工

首先HR唔好比埋D閪OFFER先!
壓價死全家!
seematch 好唔掂咩,成日jobsdb出Post

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=22082604

請真,你間公司仲有冇請人?
我已經用左3個月搵緊工都冇 offer
我識人係acx呢個vendor做p仔每日要ot幾粒鍾,見親佢放工都凌晨2,3點
上面有巴打話我鬥人工

咁既入場券,咁既人工,辛苦就梗架啦
好老實講如果你係緊緊夠入去讀電腦,咁你就預左過唔到CRE,遑論ATO/ALO/EO/AO/APII

你話EO嗰堆好過升唔到SA既P仔,我好同意
但ACO同office隻狗冇分別,仲低賤過Workman

你係IT狗,你考到ACO架,點用唔去考?
ACO個skill test 易到嘔
上面啲巴打係咪玩野
我三四個fd 2015都係FG 叫到16K
我2016 FG 都17K 喂咪鬼做爛市
我個fd 2016FG 咁岩間公司要識果隻framework 18K添
不過因為佢有一年freelance經驗

唔知點解你D數字好合理
但聽落硬係似吹出黎

ou 2016年16k is must , 15k , 14 k 是agent 價

半工讀緊OU未畢業
都有16k
未計雙糧及bonus
唔好笑我做爛市

pt degree?

半工讀緊OU未畢業
都有16k
未計雙糧及bonus
唔好笑我做爛市

pt degree?

想練工係vendor, 你試下同時做3個Project, 日日被客追schedule, 交doc, 可以一個月OT 百幾粒鐘

咁做法 應該甩唔少頭髮
番工番到咁大壓力無謂

我識人係acx呢個vendor做p仔每日要ot幾粒鍾,見親佢放工都凌晨2,3點

試過見間名為Cyber Universal Company Limited 的公司
嘩,同你講冇project趕都起碼每日無償OT 2至3個鐘

試過見間名為Cyber Universal Company Limited 的公司
嘩,同你講冇project趕都起碼每日無償OT 2至3個鐘

唔怪得登左成年jobsdb都仲登緊

當IT 係咩

你做學校,咩價?

巴打,你做左幾耐?

差不多一年
讀ft定pt ou好

咩學歷幾年經驗咩discipline?

當IT 係咩

it文員位
我呢度都有~11-12k

你做學校,咩價?

巴打,你做左幾耐?

差不多一年
讀ft定pt ou好

pt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞