IT界討論區:狗,全部都係狗 (3)

1001 回覆
22 Like 0 Dislike

當IT 係咩

it文員位
我呢度都有~11-12k

troubleshoot electric equipment

電工 +IT +文員

狗狗狗狗狗狗狗狗狗狗
做vendor ot 點會無償,最少都補假,否則無人撈

仲有ive仔仔巴打.....係我真心?

所以點解成年都登緊jobsdb
尋日in左份工,即日俾埋2nd in我
但2nd in好似好快完左咁
係咪收得皮
P.S. 大既Solution公司黎 大概要等幾耐消息

完全唔信咁有良心,
識有啲做vendor OT到十點先補0.5假,但冇人申請

完全唔信咁有良心,

員工自己on9
做vendor唔會講忠誠,睇錢做人
依家連啲低技術IT仔都話考CISSP
CISSP好快變公廁

完全唔信咁有良心,

員工自己on9
做vendor唔會講忠誠,睇錢做人

我覺得唔出賣公司資料已經係忠誠
跟足合約做野或者畀夠通知期過檔 同忠唔忠誠冇關係
有冇人做過好startup的startup

面試個時間公間仲未開始運作
30歲頭,做左6 年 user support。再之前做腦場。
中五程度

而家做大公司 +15K + 14個月糧 + 5日
最近先的起心肝去讀番 CCNA CCNP,之後可能讀 埋VM希望轉下型。
心知support 仔做唔到一世。

都唔知應該係轉行好定點了。
30歲頭,做左6 年 user support。再之前做腦場。
中五程度

最近先的起心肝去讀番 CCNA CCNP,之後可能讀 埋VM希望轉下型。

5日al
中五程度

AV 野,水電野,木工電工乜都識 ,加埋以前做膠場叫有d客底有時都有野接下黎做,先至夠洗
有無巴打聽過Ahsay Backup呢間公司
做backup data 前景如何?
中五程度

5日al

以前做腦場,反足六日,七日年假,冇勞工假。一日做足310日。
而家五日黨,跟足銀行假,十四日大假,一日返 239日工。已經返唔到轉頭

你做學校,咩價?

14.5 要不是14.5走左了

巴打,你做左幾耐?

差不多一年
讀ft定pt ou好

pt

但我又想FT 可以全力讀 + 出面返下PT 識囡囡
仲可以快D拎到DEGREE
中五程度

5日al

al 得五日,唔係法例規定七日咩
中五程度

5日al

以前做腦場,反足六日,七日年假,冇勞工假。一做足310日。
而家五日黨,跟足銀行假,十四日大假,一返 239日工。已經返唔到轉頭
中五程度

5日al

我意思係五天工作。大假 14日。

5日al

我意思係五天工作。大假 14日。

屌,差啲貼埋條link 比你睇
http://www.stl.org.hk/right/labor_law/employ_rules_4.php
5年前濕9 computer eng grad
成績差 fg乜都唔識做IT support都叫有13k
讀CS個啲識咁多language 大把service sell俾公司
唔好自眨身價 叫高啲
讀CS個啲識咁多language 大把service sell俾公司
唔好自眨身價 叫高啲

鬼叫自已當年唔讀書,會考得幾分
不過都想轉,考晒 CCNP 讀多個 VM ,就轉
話晒有個6 年大公司做 IT officer 既 CV,加幾張 vendor cert 應該呃得下人。
叫20k得掛。
唔好自眨身價 叫高啲

Comp eng唔解唔做low level programming

應該幾好揾
有無巴打可以推介下香港公司係比較好玩可以學到多d野
小弟fresh grad依家做緊inhouse做到好頹
每日對住一個起好左既system係咁加下d function
有時好快做完又無乜目標,成個人坐左係到唔知點咁
剩係做maintenace 覺得自己好似唔係it人咁 亦到見唔到將來

好想可以有多d挑戰 順便裝備下自己,遲d唔洗比人淘汰
係咪應該轉入vendor做好d?如果係既邊d vendor會比較好做
希望有巴打可以指條路行下

請真,你間公司仲有冇請人?
我已經用左3個月搵緊工都冇 offer
我識人係acx呢個vendor做p仔每日要ot幾粒鍾,見親佢放工都凌晨2,3點

Mobile真係有請 其他要等過完年走 已知有幾個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞