IT界討論區:狗,全部都係狗 (3)

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
fg識少少java + java OO好易搵工

當年i大software engineering主力教OO,
真心多謝i大

好多人學唔識

估唔到

其實我讀嗰年除左SE系學生之外,唔少其他IT系學生連introduction to programming都肥哂

搞到當時嗰阿sir要同上頭交代點解SE學生無人肥

咁誇張 咁我java底唔錯咪好著數
se學生有個弱點
就係ui/design唔店
有冇高手知道
如果我想經phpMyAdmin入d新漢字(e.g. "𩶘") 落database到
應該用咩Collation
試左好耐都試唔到..求高手解答

utf-8 general_ci ?

唔得 本身都係用utf-8 general_ci
但係入個"𩶘"字佢會出error: Invalid utf8 character string

試下utf8mb4_general_ci

呢個都試左 utf16 utf32都試哂
個"𩶘"我見好多網都出到...
會唔會係phpMyAdmin d collation係冇呢隻字

utf8mb4 應該係utf8mb4_unicode_ci ,然後試下restart mysql,再repair table table_name; optimize table table_name;
fg識少少java + java OO好易搵工

當年i大software engineering主力教OO,
真心多謝i大

好多人學唔識

估唔到

其實我讀嗰年除左SE系學生之外,唔少其他IT系學生連introduction to programmInc都抄

搞到當時嗰阿sir要同上頭交代點解SE學生無人肥

SE 舊生但我鍾意FP 多啲
各位巴打好 小弟做緊T-con JP仔 有啲問題想問
話說我做多幾個月就夠兩年 咁啱我份約三月尾就完 而家就有次
兩個選擇
一係續到夠兩年年資就鬆人 搵過份新工
一係就續約續到出年年頭 然後公司request個CP位轉過去
想問下各位巴打嘅意見 我應該上埋P仔做多一年先走好定轉去第二度做好
se學生有個弱點

需家學校sem4有科教hci and ui design
又係小弟求職問題
黎緊17年12月至18年1月會IT Advanced Dip畢業
之前無D IT related experience
其實會唔會有公司請做Junior P

SORRY 上面打錯野

jp都唔洗exp
識簡單html入到啦
入去有人教

我有去出面學JAVA 不過未考OCA
頭先個AGENT 打黎問我學歷,話未畢業連Junior P 都refer 唔到
但係而家份工已經RESIGN

之後推你做十卜狗
我試得多
兩個選擇
一係就續約續到出年年頭 然後公司request個CP位轉過去
想問下各位巴打嘅意見 我應該上埋P仔做多一年先走好定轉去第二度做好

轉去第二度做好
政府做得耐
D人當你廢
btw JP幾$人工?
se學生有個弱點

家學校sem4有科教hci and ui design

而 先岩
兩個選擇

轉去第二度做好
政府做得耐
D人當你廢
btw JP幾$人工?

16 隔離team有同事18
兩個選擇

轉去第二度做好
政府做得耐
D人當你廢
btw JP幾$人工?

2年先16/18?定起薪16/18?
2年先16 / 18 窄窄地喎
兩個選擇

轉去第二度做好
政府做得耐
D人當你廢
btw JP幾$人工?

起薪
se學生有個弱點

而 先岩

我可以同你講,如果呢科既課程內容無大改,仲同前幾年一樣既話。根本只是垃圾科。
前幾年仲教緊十幾廿年前d layout,完全學唔到任何UI design。
se學生有個弱點

而 先岩

我可以同你講,如果呢科既課程內容無大改,仲同前幾年一樣既話。根本只是垃圾科。
前幾年仲教緊十幾廿年前d layout,完全學唔到任何UI design。

教c# layout design 仲有講下用字既rules呀,仲有教wpf同埋一大堆理論
兩個選擇

轉去第二度做好
政府做得耐
D人當你廢
btw JP幾$人工?

起薪

得果16K洗鬼做T-con
有份正常有雙糧的工月薪平均已接近18k
未計花紅同其它福利
se學生有個弱點

而 先岩

學校仲教緊Sybase
有冇巴打係trading firm到做developer?
講下前境如何
黎緊畢業應該入行
講下前境如何
黎緊畢業應該入行

邊間? eclipse trading?
兩個選擇

轉去第二度做好
政府做得耐
D人當你廢
btw JP幾$人工?

起薪

未計花紅同其它福利

yes 政府 tcon咪
又係請你番去main下html
新系統/domain系統(eg payment)
交比出面vendor做

又唔係親生仔 做來把鬼
兩個選擇

轉去第二度做好
政府做得耐
D人當你廢
btw JP幾$人工?

起薪

未計花紅同其它福利

yes 政府 tcon咪
又係請你番去main下html
新系統/domain系統(eg payment)
交比出面vendor做

又唔係親生仔 做來把鬼

16k T-con
搵份perm 都最少 base 16k
講下前境如何
黎緊畢業應該入行

e間野長年請人
講下前境如何
黎緊畢業應該入行

e間野長年請人

唔係果間,係細公司黎
想問下呢行前境如何
因為我學緊d野同純it既好似都差幾遠下
怕如果第時番轉頭要從頭學起
巴打有報間eclipse?起薪幾多?
早洩真係好鳩少器
係佢個post 落言話請sa/ap/p 仔/sql developer/ux/ui designer
佢5min 內del 左
我決定開哂所有分身同佢搏火

好心你就咪同啲細路仔鬥氣啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞