IT界討論區:狗,全部都係狗 (3)

1001 回覆
22 Like 0 Dislike

我咪淨係setup 點用我鳩知咩

叫你老細唔好咁貪心
你叫佢岀去望下岀面識呢啲skillset既人咩價位先
之後就會好珍惜你

轉過黎啦

我識唔哂,專精Spark
其他都係略知一二

即係好多吹水科,咩e-commerce、e-business、networking之類
有啲得個concept,但唔知落手落腳係做啲咩,或者淨係畫下圖,咩information management、software engineering之類
Programming得幾科,全部教啲好basic嘅嘢,轉個language又教返一鳩樣嘅loop呀、search呀、sort呀、咩stack、queue、linked list呢啲
Take咗個AI course,prolog講咗三堂就冇,其餘都係吹水嘢
覺得比較學到少少嘢嘅得寫網頁同graphical OOP嗰兩個course,不過之前見相關嘅暑期工,面試都係照樣俾人問到口啞啞,啲嘢讀完個course都未學過。

e-commerce要自己寫ESHOP叫唔叫唔吹水

你嗰種應該唔叫
我嗰邊全部Assignment都係寫文答問題,所以都真係好吹水

3年只有final year project 係自己做留名

我咪淨係setup 點用我鳩知咩

叫你老細唔好咁貪心
你叫佢岀去望下岀面識呢啲skillset既人咩價位先
之後就會好珍惜你

轉過黎啦

其他都係略知一二

你話 點裝OS , 裝APPLICATION , COMPILER 啊 自己起返啲LUN PRESENT 比自己左手交右手我就熟
我都係跟佢指示 點用咩Hive, spark, impala , pig 我都真唔識 non - p

即係好多吹水科,咩e-commerce、e-business、networking之類
有啲得個concept,但唔知落手落腳係做啲咩,或者淨係畫下圖,咩information management、software engineering之類
Programming得幾科,全部教啲好basic嘅嘢,轉個language又教返一鳩樣嘅loop呀、search呀、sort呀、咩stack、queue、linked list呢啲
Take咗個AI course,prolog講咗三堂就冇,其餘都係吹水嘢
覺得比較學到少少嘢嘅得寫網頁同graphical OOP嗰兩個course,不過之前見相關嘅暑期工,面試都係照樣俾人問到口啞啞,啲嘢讀完個course都未學過。

你嗰種應該唔叫
我嗰邊全部Assignment都係寫文答問題,所以都真係好吹水

我知有人final year project都寫文ko

轉過黎啦

其他都係略知一二

你話 點裝OS , 裝APPLICATION , COMPILER 啊 自己起返啲LUN PRESENT 比自己左手交右手我就熟
我都係跟佢指示 點用咩Hive, spark, impala , pig 我都真唔識 non - p

有機會,自薦學下
香港無乜人識,來緊一定會hit

你嗰種應該唔叫

咁呢啲人日後係做啲咩工?

你嗰種應該唔叫

咁呢啲人日後係做啲咩工?

可能日後唔係做IT

轉過黎啦

其他都係略知一二

有機會,自薦學下
香港無乜人識,來緊一定會hit

我知 搵工唔搵港資應該出到黎有機會用到
JS要學到點先叫出到師,好似學極都學唔哂咁
見完,agent話有個好公司叫green tomato

又係爛蕃茄

又係爛蕃茄

又係爛蕃茄

又係爛蕃茄

行內好出名既?我淨係知ibm 個位起碼空左8個月

出名多ive仔
出面個公司it部門唔願做野po
屌你班it人唔做野呀
仲唔快d做野?
又過黎想徵求意見
HD ,2年IT經驗
準備讀返Degree
暫時睇中兩個Program
-Data Science and Analysis
-Broad Discipline of Computing (包括 Computing/ Enterprise Information System/ Information Technology)
邊個program 有用/ 前途較好?
又過黎想徵求意見
HD ,2年IT經驗
準備讀返Degree
-Broad Discipline of Computing (包括 Computing/ Enterprise Information System/ Information Technology)

邊間U

對math有信心就data science
Fg 搵左份工 (半startup)
人工唔錯
但ot 無人工 伏唔伏?

補充:Vendor 黎

其實it 界ot 正常有無錢?
又過黎想徵求意見
HD ,2年IT經驗
準備讀返Degree

邊間U

Poly
又過黎想徵求意見
HD ,2年IT經驗
準備讀返Degree

邊間U

Poly

data science machine learning會比較好pay

但你有冇信心對住
Fg 搵左份工 (半startup)
人工唔錯
但ot 無人工 伏唔伏?

咁快有OFFER

又startup又vendor?

邊間U

Poly

data science machine learning會比較好pay

但你有冇信心對住

數理我算ok 嘅,雖然stat係我較弱一項
btw 多謝意見

咁快有OFFER

又startup又vendor?

vendor不嬲多ot仲冇錢
btw 求介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞