IT界討論區:狗,全部都係狗 (3)

1001 回覆
22 Like 0 Dislike

fg無工作exp都可以考cissp?

可以做associate 6年內再儲5年exp, 我本身有Security+可以減一年

巴打你係指考左comptia 個security+可以減一年exp requirement? btw 個幾年exp 係咪m定要全security? 如係network or server exp 計唔計?

係啊 佢仲有好多張cert都可以減一年 唔一定security+, 另外如果有4年制it related degree都可以減一年, 不過以我個人認知應該最多只可減一年, 姐係無論你有幾多野可以用黎減都起碼要儲4年exp先可以certified
BTW CISSP 係需要你work in at least 2 out of 8個CISSP domain 既exp, 果8個domain全部都同security有關 唯一可以用黎博既係你做network or server時有可能掂到啲security configuration 或者operation, 又或者security policy之類既security management野

唔同skill set 個range 可以好大
依家公司20k -50k up 都有
睇經驗同skill exp

btw 其實title 好死既姐
5 年應該係咩先合理

請各位巴打賜教

0-3 p
3+ ap
5-7+ sa
好似係
title 呢d冇咩用 都係人工最實際
依家係大學讀緊Cs year2
好似無乜學過野咁 其實有無啲公司會請可以做住黎學 實戰下
同埋啲language學到咩地步先叫係識

要求個FG一入職就乜鳩都搞得掂 係痴鳩線
FG 自然應該 公司俾 TRAINING 你,你肯學肯試有求知欲,諗清諗楚 想做邊瓣最緊要

programming logic其一 , SYNTAX 呢D搵DOC睇就得………
點樣自己搵DOC,GOOGLE完一堆SEARCH RESULT 點FILTER 咩RESULT有用冇用,GENERAL SKILL ,COMMON SENSE,係咪TEAMPLAYER 呢D有用

反而你掌握唔到,沉澱唔到自己讀過乜就弊D………
ethics 呢樣嘢都緊要,重要係保護自己,唔好踩地雷

利申:浮沉咗7-8年嘅 IT狗
請it 人除左jobsdb 落adv 其實仲有咩渠道多人先
落一個月adv 5份cv 都收唔到
我就快失業喇

不如你講下出手幾多先啦
ap都要5年 見到都卻步啦

3年exp就唔會in P啦

要求個FG一入職就乜鳩都搞得掂 係痴鳩線
FG 自然應該 公司俾 TRAINING 你,你肯學肯試有求知欲,諗清諗楚 想做邊瓣最緊要

programming logic其一 , SYNTAX 呢D搵DOC睇就得………
點樣自己搵DOC,GOOGLE完一堆SEARCH RESULT 點FILTER 咩RESULT有用冇用,GENERAL SKILL ,COMMON SENSE,係咪TEAMPLAYER 呢D有用

反而你掌握唔到,沉澱唔到自己讀過乜就弊D………
ethics 呢樣嘢都緊要,重要係保護自己,唔好踩地雷

利申:浮沉咗7-8年嘅 IT狗

你個名

5 年應該係咩先合理

請各位巴打賜教

0-1 P
2-4 AP/SAP
5-7 SA

Title 其實都重要,做四年都係P,下間公司點信你有能力做analyst

以你個case為例,你target 3年或以上既,就最少俾到AP (轉公司加人工但唔升職)

5年最少俾到SAP(難請人除非package好吸引)

轉公司要降職好難搵人做

5 年應該係咩先合理

請各位巴打賜教

0-1 P
2-4 AP/SAP
5-7 SA

Title 其實都重要,做四年都係P,下間公司點信你有能力做analyst

以你個case為例,你target 3年或以上既,就最少俾到AP (轉公司加人工但唔升職)

轉公司要降職好難搵人做

我個同事做左十年咁濟都係上年先升SP
Non-IT degree grad 點先可以有料升上去

冇相關degree真係讀返個CS Master會好d

呢行信沙紙多,除非你唔轉公司

我講個隻係全職工作經驗+相關degree

請各位巴打賜教

0-1 P
2-4 AP/SAP
5-7 SA

轉公司要降職好難搵人做

d 人唔走 公司咪唔郁佢個title lo

5 年應該係咩先合理

請各位巴打賜教

0-3 p
3+ ap
5-7+ sa
好似係
title 呢d冇咩用 都係人工最實際

人工高: 呢個applicant 雖然title係programmer,但人工仲高過我,in下睇下咩料先
人工低: 呢個applicant 係SA 但人工仲低過公司個junior programmer ...

請各位巴打賜教

0-1 P
2-4 AP/SAP
5-7 SA

轉公司要降職好難搵人做

如果唔落p 可以落乜

咪ap lo

5 年應該係咩先合理

請各位巴打賜教

0-1 P
2-4 AP/SAP
5-7 SA

轉公司要降職好難搵人做

我之前轉工都係由SA轉做SAP,人工仲高左無乜所謂
周大福 上海商業銀行呢D係咪做INHOUSE?
周街都要1年EXP...
周大福 上海商業銀行呢D係咪做INHOUSE?

呢間銀行個post請人都請左好多年
咁耐都未請到?

inhouse 就一定
我都見佢貼左幾年
3年以上轉ap?
5年轉sap?
sa 全稱又係乜
落software developer 同 senior software developer 會唔會靚仔d?

你自己都唔清楚咁點請人

請各位巴打賜教

0-1 P
2-4 AP/SAP
5-7 SA

轉公司要降職好難搵人做

其實講到尾都係睇錢啫,title 既唔反映實際工作內容亦同人工冇直接關係,除左拎黎打J之外諗唔到有咩用

0-1 P
2-4 AP/SAP
5-7 SA

轉公司要降職好難搵人做

其實講到尾都係睇錢啫,title 既唔反映實際工作內容亦同人工冇直接關係,除左拎黎打J之外諗唔到有咩用

嘩轉BA/Consultant 好大影響

嘩轉BA/Consultant 好大影響

呢d緊係有分別 我意思係p/ap/sap 分別其實好細
係金融公司打code係咪叫vp?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞