IT界討論區:狗,全部都係狗 (3)

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
你開個價如果合理唔洗理佢

RandStax班友又係做唔到野
講到big4 好吸引咁,要apply我就apply左啦洗thru agent咩

結果都係要自己落手落腳搵,由搵到揀好offer都唔洗一個月

agent真係又仆街又廢
pccx,jox我自己申請唔好?
fg見工過幾間大公司已經覺得好撚悶好僵硬, 唔明點解會有fg入去做

一堆4:3 mon, office好死板

做startup好過

如果得一個芒,4:3芒先正
個芒高啲有用啲,睇多幾行

兩個芒既話就無所謂,都會將一個90度放
Agent唔一定廢
我見過兩間唔錯(雖然最後都係揀左自己搵嗰間)

不過有d係要鬧
你老闆打公司admin電話搵我
咁大個LinkedIn識唔識connect問我拎電話
澄清返,我指會計界big4
PwC同德勤,要做我就做左啦
臨收工被人炒撚

搞咩

臨收工被人炒撚

搞咩

新年前炒人,公司會賺多d?

利伸:搵緊工
臨收工被人炒撚

搞咩

新年前炒人,公司會賺多d?

利伸:搵緊工

炒人洗乜比面
要你走應該都有原因,最少上司都同意左
到底network engineer有冇得做
Fg 又應該叫幾多好
到底network engineer有冇得做
Fg 又應該叫幾多好

有 但我唔知Network 而家叫咩價
我都in 過network 但失敗
讀完 CCNP,但冇乜實戰經驗,可以叫到幾多?
仲想讀下 VM,讀邊飯好?
就來新年
親戚:做緊咩呀?搵幾多
it狗:....
就來新年

答:做緊文員仔,搵萬幾蚊,冇女,總有冇野問
就來新年

最緊要係無錢 無女
就來新年

最緊要係無錢 無女

冇女有乜所謂
就來新年

最緊要係無錢 無女

冇女有乜所謂

無得啪啪啪
就來新年

最緊要係無錢 無女

冇女有乜所謂

無得啪啪啪

有女都冇得啪
星期一 in 完即日俾埋 2nd IN
send左thanks email順便問返hr幾耐會有通知
佢話新年之後會有result
但同時見到尋日又繼續出 recruitment 係 jobsdb
係唔請 定真係咁唔夠人
但同時見到尋日又繼續出 recruitment 係 jobsdb
係唔請 定真係咁唔夠人

未岩心水,in 多啲人睇清楚先
係唔請 定真係咁唔夠人

咁係咪可以摺埋心水啦
其實我對2nd in表現都麻麻 中規中舉
係唔請 定真係咁唔夠人

咁係咪可以摺埋心水啦

2nd in 通常問d 咩? 中文定英文?
係唔請 定真係咁唔夠人

咁係咪可以摺埋心水啦

中文 都係問如果SQL太慢會用咩方法解決
然後強調左好多次vendor會好辛苦架喎
最後有問到幾時返得工 係咪要一個月通知辭呢家份工
係唔請 定真係咁唔夠人

咁係咪可以摺埋心水啦

中文 都係問如果SQL太慢會用咩方法解決
然後強調左好多次vendor會好辛苦架喎
最後有問到幾時返得工 係咪要一個月通知辭呢家份工

唔用SQL

做咩勁

樓上巴打就講左用1年既intern價換一個入HSBC既機會
蝕唔蝕都係睇機遇睇能力

HSBC咁多team, 有D team真係缺人做野, 你入到去做得野, 佢又咁岩仲有HEAD COUNT, 咁你就有得留低
有D team只係有D下欄野要人做, 咁咪又會長期要個平靚正intern坐係度囉, 呢D位入到去坐返兩三個月就知定啦, 做夠一年可能會用同價錢續你既

總括黎講未有更好選擇可以做住先
有得in就緊係in左先, 未即刻返就仲好, 邊等邊繼續搵

大貓經濟唔好
咪又係成team gg

明白 照in左先 唔該巴打
Appraisal 俾老細話英文差,真係唔知點先可以進步得快d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞