IT界討論區:狗,全部都係狗 (3)

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
IVE有咁高咩

14-15k差不多

你唔好以為IVE廢
有D老細鍾意請IVE仔,唔洗明咩理論,最緊要係要有舊product,同埋平,完美廉價勞工
其實我覺得IVE可能比HD更易搵工

有咩分別 讀得IVE應該都係HD畢業

ive多practical exercise
打個比喻就係大陸工人
質素可能好差,又意粉code,又有bug,背後做咩其實完全唔知 之類,但起碼有經驗寫到舊野出黎睇
係咪真係會有中年危機情況發生
係咪真係會有中年危機情況發生

甩頭髮一定有啦
對end user
最大問題係做啲野手版眼腳功夫
無咩knowledge 可言

唔同意,我都係由 user support 做起,一樣爬到呢個位,不過係辛苦 d, 你估淨係攪掂 user 就掂?一樣要做 document, 做得耐又要分析 d ticket 點解邊類型 request 咁多?係 hardware 定 system 定 application 問題,諗下點樣可以減低呢 d request, 做任何位都要諗多幾步,唔係人地俾野你做完就算, support role 我做過 user, server/system, network , voice, 新野就一定要學架喇,但係 support 黎講,同 user 溝通既 soft skill 先最重要, 呢 d 唔係話搵個 FG 學哂 d 新野就得,有好多 support 如果太毒既話好難上senior 如 support manager,因為上到呢 d 位除左 end user 仲要同好多 business user 溝通, 總之一句講哂,眼光放遠 d ,我覺得做 support 成日俾人睇低, 但我會撐做 support 既人

所以巴打咪做高層
我見過有啲真係逗份糧咁

巴打 有冇咩建議比新人?
自問本身算係aggresive嘅人 但又未識得拿捏幾時應該表現自己或者爭取機會
怕會得罪人多 稱呼人少

----------------------------

回應舊 post, 想表現自己就係唔好自把自為 show off 你識 d 乜野,就算係識既你都係私底下單對單問下 handle 個人,俾位人地落台都好緊要

有 project 做時主動問下人有乜野可以幫手,同同事關係打得好既話冇得益都唔會有壞處

多謝巴打教路 我都想打好啲關係
點解成日話it係狗
舊同學13年grad,而家做個ap甚麼甚麼的(我唔識行內term)
佢都23,25k啦,佢當年會考10分入i大咋,對比番其他行業,唔覺有幾慘

唔唱淡it狗邊有而家咁渴市
ce/al/dse垃
碌入it輕鬆30k up
點解成日話it係狗
舊同學13年grad,而家做個ap甚麼甚麼的(我唔識行內term)
佢都23,25k啦,佢當年會考10分入i大咋,對比番其他行業,唔覺有幾慘

做野咪睇表面
老實我叫你讀ba/其他科果d友
坐定定對著個mon
成日係度寫code唔出聲得唔得

好多做it工作環境仲靜過圖書館
你又忍唔忍到
長期對著mon又有輻射
又要用腦過度甩頭髮
廢青留名
IVE有咁高咩

14-15k差不多

你唔好以為IVE廢
有D老細鍾意請IVE仔,唔洗明咩理論,最緊要係要有舊product,同埋平,完美廉價勞工
其實我覺得IVE可能比HD更易搵工

有咩分別 讀得IVE應該都係HD畢業

hd都有好多間學院
ive課程偏向實戰型
ive it/工程最出名
好多僱主請/識果一科
2X歲已甩頭髮
上面啲巴打係咪玩野
我三四個fd 2015都係FG 叫到16K
我2016 FG 都17K 喂咪鬼做爛市
我個fd 2016FG 咁岩間公司要識果隻framework 18K添
不過因為佢有一年freelance經驗
上面啲巴打係咪玩野
我個fd 2016FG 咁岩間公司要識果隻framework 18K添

隔離個agent post個價仲低過呢到添。
上面啲巴打係咪玩野

隔離個agent post個價仲低過呢到添。

15K 都無二手飯
上面啲巴打係咪玩野

16k 扣埋老強得 15k頭
叫18k差唔多
實數~17k
2017 IVE HD畢業入行有12K咁多???
真唔真?
上面啲巴打係咪玩野

唔知點解你D數字好合理
但聽落硬係似吹出黎
上面啲巴打係咪玩野

上面啲巴打係咪玩野
我三四個fd 2015都係FG 叫到25K
我2016 FG 都30K 喂咪鬼做爛市
我個fd 2016FG 咁岩間公司要識果隻framework 35K添
上面啲巴打係咪玩野

上面啲巴打係咪玩野
我三四個fd 2015都係FG 叫到25K
我2016 FG 都30K 喂咪鬼做爛市
我個fd 2016FG 咁岩間公司要識果隻framework 35K添

上面啲巴打係咪玩野
我三四個fd 2015都係FG 叫到45K
我2016 FG 都55K 喂咪鬼做爛市
我個fd 2016FG 咁岩間公司要識果隻framework 65K添
不過因為佢有一個月freelance經驗
變左吹水post

其實fg鍾意叫幾多就幾多, 見無人請咪低d lo

又要講fg又要講有好多經驗

咁不如搵個8歲開始幫人freelance既fg黎比較丫
4萬幾,support仔做起
真唔真?

12k都叫多?
咁你覺得幾多先正常?
fg code狗冇17k唔好做
低過叫間窮閪公司翻屋企等消息
真唔真?

12k都叫多?
咁你覺得幾多先正常?

12k我認為係正常,不過見左幾份support都係出到10k...
真唔真?

12k都叫多?
咁你覺得幾多先正常?

12k我認為係正常,不過見左幾份support都係出到10k...

咪做爛市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞