IT界討論區:狗,全部都係狗 (3)

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
agent 壓價應該點應對?
fg黎講,大家點睇PCCW個Information and Communications
Technologies Graduate Trainee, 仲有HSBC個1 year Industrial Placement. (呢個係intern黎,但佢話明會收fg)用1年既intern價換一個入HSBC既機會好似唔錯
有幾多it狗唔洗ot番 5days
我番5days project唔趕

返10放5點半

大家都係同類狗

好正,我都想做
in-house?

屌鳩佢

屌鳩佢

可唔可以講多啲

屌鳩佢

可唔可以講多啲

屌佢老母

屌鳩佢

可唔可以講多啲

屌佢老母

之前po1都問過
不過依加都好迷惘
究竟ive t&n 出到嚟可以做咩
聽人講做network 要24小時oncall公司邊條線壞要即番去搞搞

另外仲咩咩it hd好選擇
軟件工程我應該唔得

唔該哂

你問下d老師啦, 我記得通常都有介紹
好唔好做就另計

我以前都係讀TN出身, 不過無做telecom, network
有幾多it狗唔洗ot番 5days
我番5days project唔趕

好出奇咩

做狗有呢d福利都唔錯
大把fg係d 地獄vendor度做
日就比老細屌交貨
夜就ot到凌晨
番屋企開av瘋狂打丁當老細咁發泄

呢d位應該做ba野多?
感覺上entry level位人工唔高, fg入去做無乜著數
fg見工過幾間大公司已經覺得好撚悶好僵硬, 唔明點解會有fg入去做

一堆4:3 mon, office好死板

做startup好過

但乜都要做 唔係it野都要理 同可能有難題無人問到
不過多新技術玩
Fg 真係建議入startup玩一年
唔岩做咪走 反正岩岩出黎做野 無損失

去見大公司, 話屌, 成個停屍間咁款

唔明點解2017年可以仲用緊4:3 mon

屌鳩佢

可唔可以講多啲

如不是趕開飯
你要令D賤agent 分清楚莊閒
大不了一拍兩散
個agent 白做一場
fg見工過幾間大公司已經覺得好撚悶好僵硬, 唔明點解會有fg入去做

做startup好過

不過多新技術玩

講mon我諗起我做intern個時
有一朝返工,個老細同我講:「喂XX,我尋日執左個二手平mon,益你喇,線我都幫你駁埋喇」
個mon成廿幾三十吋 ,張枱又唔係話大,睇到我眼盲
最後用左半日頂唔順換返個舊mon
之前po1都問過
不過依加都好迷惘
聽人講做network 要24小時oncall公司邊條線壞要即番去搞搞

軟件工程我應該唔得

唔該哂

好唔好做就另計

我以前都係讀TN出身, 不過無做telecom, network

上來問都唔好問呀蛇啦
大部份d呀蛇係讀教書多過it
而且就算係it 佢地仲係frontpage個年代
佢地教左咁耐都唔知出面咩世界

靜係聽d師兄番來分享
點解d呀蛇成日吹噓it科幾正
你番得去母校果d多數搵得唔鎈
係大機構做緊難爭既gt位先番去

大佬如果你做緊13k 狗
會唔會番去分享

做startup好過

不過多新技術玩

有一朝返工,個老細同我講:「喂XX,我尋日執左個二手平mon,益你喇,線我都幫你駁埋喇」

老細幫你駁線?

做startup好過

不過多新技術玩

老細幫你駁線?

個間startup黎
全公司都係得幾丁友
老細平時都係隔離打code
之前po1都問過
不過依加都好迷惘

軟件工程我應該唔得

唔該哂

好唔好做就另計

上來問都唔好問呀蛇啦

靜係聽d師兄番來分享

會唔會番去分享

之前都有問過呀sir d答案好表面
講極都係話it野
但係做咩都唔知
身邊又冇人讀it
google完 全批評 冇咩講過係點
我都想做START UP 但有D真係好撚伏
寫WEB係咪會低人工D

屌鳩佢

可唔可以講多啲

唔撚簽,佢緊張過你
fg黎講,大家點睇PCCW個Information and Communications
Technologies Graduate Trainee, 仲有HSBC個1 year Industrial Placement. (呢個係intern黎,但佢話明會收fg)用1年既intern價換一個入HSBC既機會好似唔錯

可唔可以講多少少hsbc
佢前幾日打黎叫我做test+interview
到我有時間番到果陣已經grad左 仲收intern價咪好蝕?

到我有時間番到果陣已經grad左 仲收intern價咪好蝕?

做咩勁

好唔好做就另計

上來問都唔好問呀蛇啦

靜係聽d師兄番來分享

會唔會番去分享

之前都有問過呀sir d答案好表面
講極都係話it野
但係做咩都唔知
身邊又冇人讀it
google完 全批評 冇咩講過係點

以前se
隔離班tn
都有啲人做p仔咁啦

做咩勁

樓上巴打就講左用1年既intern價換一個入HSBC既機會
蝕唔蝕都係睇機遇睇能力

HSBC咁多team, 有D team真係缺人做野, 你入到去做得野, 佢又咁岩仲有HEAD COUNT, 咁你就有得留低
有D team只係有D下欄野要人做, 咁咪又會長期要個平靚正intern坐係度囉, 呢D位入到去坐返兩三個月就知定啦, 做夠一年可能會用同價錢續你既

總括黎講未有更好選擇可以做住先
有得in就緊係in左先, 未即刻返就仲好, 邊等邊繼續搵
你開個價如果合理唔洗理佢

RandStax班友又係做唔到野
講到big4 好吸引咁,要apply我就apply左啦洗thru agent咩

結果都係要自己落手落腳搵,由搵到揀好offer都唔洗一個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞