IT界討論區:狗,全部都係狗 (3)

1001 回覆
22 Like 0 Dislike

嘩轉BA/Consultant 好大影響

呢d緊係有分別 我意思係p/ap/sap 分別其實好細

對比番兩個jb
一個落software engineer
一個落ap
ap 多人睇d
依家試緊用乜字眼
但一個job adv 要近千蚊所以唔敢亂試

冇昆你架真係有唔同效果

慣性你做開AP,想搵過份工
都會打Analyst Programmer而唔係就咁打Programmer

部份人會打自己隻language /field去搵工
我就會打Web Developer/Analyst Programmer
Btw JobsDB咁貴既喂

其實講到尾都係睇錢啫,title 既唔反映實際工作內容亦同人工冇直接關係,除左拎黎打J之外諗唔到有咩用

我個人咁睇

JP~P

AP~SAP

SA

BA

Xx Consultant

PM

我個人咁睇

JP~P

AP~SAP

SA

BA

PM

consultant 個scope 好大

之後in過間 jd 寫p 最後比offer 叫 technical consultant 佢話係英式同美式分別

有d consultant 係做d 濕鳩agency 既

有d consultant 真係出solution

所以consultant 最好唔好亂用

對比番兩個jb
一個落ap
ap 多人睇d
依家試緊用乜字眼

冇昆你架真係有唔同效果

都會打Analyst Programmer而唔係就咁打Programmer

我就會打Web Developer/Analyst Programmer

如果search 工既話的確analyst programmer 會係比較大路既terms

對比番兩個jb
一個落ap
ap 多人睇d
依家試緊用乜字眼

冇昆你架真係有唔同效果

如果search 工既話的確analyst programmer 會係比較大路既terms

我睇jobsdb除左公司名外好少真係打keyword search
多數都係喺app揀category
或者feedly睇佢條rss

我個人咁睇

JP~P

AP~SAP

SA

BA

PM

3年落ap
5年落sa 會唔會好d
d 同事個個都問title 有乜用
btw 佢地都半上岸

SA 同ap 個job duty 分別比較大,搞清楚你5年果個位到底係要ap定sa,唔好亂咁黎
p狗緊係等升aco
周大福 上海商業銀行呢D係咪做INHOUSE?

呢間銀行個post請人都請左好多年
咁耐都未請到?

inhouse 就一定
我都見佢貼左幾年

長期都有上海商業既jobAd btw, 有無人做過wing hang / 建設銀行嘅AP?好唔好做?
push

咁耐都未請到?

inhouse 就一定
我都見佢貼左幾年

長期都有上海商業既jobAd btw, 有無人做過wing hang / 建設銀行嘅AP?好唔好做?

Wing hang office 地點in完就唔想做

咁耐都未請到?

inhouse 就一定
我都見佢貼左幾年

中資 真係 in 過一次 SUPPORT 果邊,見到怕怕,好死氣沉沉
系統分析員
分析及程式編寫員
程式編寫員

做一世都係猿

inhouse 就一定
我都見佢貼左幾年

intern 個陣IN過上海
個hr姐姐水霸嚟
系統分析員
分析及程式編寫員
程式編寫員

做一世都係猿

系統分析師
作Code家

inhouse 就一定
我都見佢貼左幾年

個hr姐姐水霸嚟

Trxxy Chxxg
招聘Ap

巴打個老細返黎喇咩

個hr姐姐水霸嚟

Trxxy Chxxg

唔記得咩名 淨係記得好好傾好nice
招聘Ap

巴打個老細返黎喇咩

每日要交一份cv 上去
證明老闆唔係到我都有盡力扮工
屌!放新年前on99一次sd 左幾份上去

要兩邊啱心水唔是咁易,加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞