IT界討論區:狗,全部都係狗 (3)

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
fresh grad 依家先搵係咪已經算遲
點解好似好多大公司/政府啲 job 都過哂 application deadline
Mobile developer 人工高定web 高d?
今年三大cs畢業
暫時搵左份做寫apps,
但想做寫web多d, web方面識 node js / react / angular / laravel 等等
自己間唔中都有寫下project
應該叫幾錢人工好?
今年三大cs畢業
但想做寫web多d, web方面識 node js / react / angular / laravel 等等
應該叫幾錢人工好?

差唔多
想請教下Grad job 係 Accenture 做 developer 好唔好? 條career path係點

巴打係咪apply campus recruitment 個post? 出左offer?
it狗要識咩先嗌到30k

識人

識人好過識字
鑒於上個post有幾個巴打問CISSP,係度整理返一次

CISSP係張security既證書,類似既重有CISA/CISM,三個範疇/應用都有D唔同
https://www.isc2.org/cissp/default.aspx

1. 首先你要係8個domain入面最少2個domain做過5年以上,IT degree 可以減1年,亦都可以係考完試後6年內後補
2. 跟住考試,6個鐘,250條問題,7成合格
3. 搵人簽endorsement
4. 每3年續一次會,年費USD$85

巴打考佐?有冇心得?
想請教下Grad job 係 Accenture 做 developer 好唔好? 條career path係點

巴打係咪apply campus recruitment 個post? 出左offer?

係啊,未出,你都等緊?

係啊,未出,你都等緊?

係呀唔知幾時出 ...出左可唔可以單聲
一定要揀嘅話 P仔, BA 同 security邊條路好?

細心,有business sense,有耐性,識吹水就BA
毒毒地就P仔
Security冇想中咁易

真係好毒?做邊個discipline 都係咁先

毒毒地就P仔

巴打 咁邊條路前景好啲?見大家都話做P仔做到咁上下會停滯不前,其實係咪其他field都會有依個問題?
巴打們點睇pre sale同post sale engine?
係香港做P仔先COME用
間間公司用緊十幾年前system
language又唔多變
你肯用,你老細都唔肯用啦

毒毒地就P仔

巴打 咁邊條路前景好啲?見大家都話做P仔做到咁上下會停滯不前,其實係咪其他field都會有依個問題?

冇話邊條好d
最緊要唔好揀錯路

唔識講野揀BA同唔識dup code揀P仔一樣係撈唔落去

不過P仔轉BA就得, BA就轉唔返P仔

單論穩定人工一定會去到生活到既水平而你又唔介意高不成低不就既就P仔
點解好似好多大公司/政府啲 job 都過哂 application deadline

非it就係
It就應該呢個時間開始搵
利申9月搵到而家都無offer
除左jobsdb fg it dog仲有咩搵工渠道
想做下startup
想做下startup

agent同識人

非it就係

其實一路去到六七月都唔少工,唔洗咁擔心

非it就係

其實一路去到六七月都唔少工,唔洗咁擔心

it人口長時間流動 keep住搵就係
想做下startup

agent同識人

Linkedin d agent 信唔信得過?
想做下startup

agent同識人

Linkedin d agent 信唔信得過?

咪又係agent
17 fg information security master想入行做security, 而家報左big4 cyber security 同另外幾間有related position既公司, 諗緊考唔考埋CISSP做Associate再儲經驗, 各位師兄點睇?
利申 裸操cissp卷個分夠pass
今年三大cs畢業
應該叫幾錢人工好?

17-18k
17 fg information security master想入行做security, 而家報左big4 cyber security 同另外幾間有related position既公司, 諗緊考唔考埋CISSP做Associate再儲經驗, 各位師兄點睇?
利申 裸操cissp卷個分夠pass

fg無工作exp都可以考cissp?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞