IT界討論區:狗,全部都係狗 (3)

1001 回覆
22 Like 0 Dislike
想問有offer既巴打通常hr or it manager問你"有咩想問?"
你地會問咩?
試過幾次interview就黎完果陣 人地會問你多次"你真係冇野想問?"
我只係識問"貴公司運作係點呀" or "貴公司接咩類型公司為多"
好多講完都唔知仲有咩野想問,主要唔係好熟識,廢時講多錯多,又唔會問"貴公司有冇幫新人培訓下咁"呢d廢話咁
見完好多interview都係冇offer
想問有offer既巴打通常hr or it manager問你"有咩想問?"
你地會問咩?
試過幾次interview就黎完果陣 人地會問你多次"你真係冇野想問?"
我只係識問"貴公司運作係點呀" or "貴公司接咩類型公司為多"
好多講完都唔知仲有咩野想問,主要唔係好熟識,廢時講多錯多,又唔會問"貴公司有冇幫新人培訓下咁"呢d廢話咁

問下條team 有幾多人 咩title
工作環境 前境
問埋個manager點睇佢份工
你地會問咩?

工作環境 前境

問呢d真係好?
唔會令對面覺得立場好似掉轉左咁?
上面好多都話big data要讀完master先有用,如果cs fg minor big data係咪完全無用

出到紙咪有
想問如果我ive hd grad 左兩年仲入唔入到行
想問如果我ive hd grad 左兩年仲入唔入到行

中間2年做其他工定係?
做image processing既巴打們,
大家平時工作會用到d咩? (algo, software, language, framework ... etc)
我依家先裝到opencv, 睇書學緊

udacity computer vision course

udacity學緊data science, 睇黎又可以add多一科

有好多公司請ge,不過你有冇phd先,最少都要有個master

姐係如果要讀,讀返program好啲?

而家諗緊讀big data定係program

data science

但你要熟linear algebra, calculus, prob, 如果唔係畢唔到業

有能力就讀好stat先,coding可以再pick up.
cloud(amazon web service) + big data ive仔 白紙 或者有cloud證書幾k

IVE學人講big data

人唔笑狗都吠

Mean係Mean,但事實黎

Big data唔係搵個tools/platform 打撈下就叫big data
你地會問咩?

工作環境 前境

問呢d真係好?

唔會啦 代表你真係好serious去考慮呢份工

工作環境 前境

問呢d真係好?

唔會啦 代表你真係好serious去考慮呢份工

冇話立場掉唔掉轉,你要記住佢in緊你既同時你都係in緊佢
點睇deloitte IT consulting?

睇咩team 咩product, 仲要睇你做tech 定functional
但都係預左比條命出黎 仲要識social
big data咪搵個excel file
然後搵個tool import excel
跟著禁個分析制,
由於太多data 要 load一陣
跟著有d圖表同方程式出左來
我都識啦

利伸 big data 專家
有兩科minor可以揀
Web & cloud computing
同 computer science
揀邊個好 只能二選一

Major係IE

無咁遠啦
行去地鐵5分鐘左右如果非繁忙時間

要乜野skill set 幾多年經驗可唔可以大約講下?

P仔at least 3年 exp
AP就5年

Front-end:
要識Javascript / jQuery / AngularJS / Bootstrap / CSS / SASS / RESTful API
下面依D識就最好,唔識都無乜大問題
Responsive web development
Npm / Bower
Gulp , Yarn , Webpack
Git, Jenkins

Back-end:
要識java / Spring Boot / Hibernate / JPA / JSP / RESTful API/Oracle (PL/ SQLAPI)
Maven / Gradle

英文正正常常溝通到唔洗好勁

係到登ad 果然好過jobsdb

冇介紹錯
去軟件台開多個post會有更多人,好似係

要乜野skill set 幾多年經驗可唔可以大約講下?

AP就5年

Front-end:
要識Javascript / jQuery / AngularJS / Bootstrap / CSS / SASS / RESTful API
Npm / Bower

Back-end:
要識java / Spring Boot / Hibernate / JPA / JSP / RESTful API/Oracle (PL/ SQLAPI)

JobsDB太多伏,老實講每次apply 都要起公司底對返個ad
有兩科minor可以揀
揀邊個好 只能二選一

Major係IE

咩cloud 呢啲只係浮雲

cs才是硬道理

AP就5年

Front-end:
Npm / Bower

Back-end:

冇介紹錯

開post搵人仆街收場比較多
你睇下山卡啦IT Man
有兩科minor可以揀
揀邊個好 只能二選一

Major係IE

cs才是硬道理

讀ie都可以minor cs咩
有d u好似唔比
有兩科minor可以揀
揀邊個好 只能二選一

Major係IE

cs才是硬道理

讀ie都可以minor cs咩
有d u好似唔比

我果間可以

冇介紹錯

開post搵人仆街收場比較多
你睇下山卡啦IT Man

以前高登開post 都可能得
但lihkg 就
多左好多痴線佬

呢個post d 人叫正正常常
出面大把做緊庇護工場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞